Karlskronas nya sportchef om lagbygget!

Meriterade Michael Sundlöv fick foten efter ännu en misslyckad säsong och istället så kommer en betydligt grönare Hampus Melén. Men det går inte klaga på entusiasmen han utstrålar när kmhockey.se tar ett ordentligt snack med honom om lagbygget han håller på och ställer på benen.

Hampus Melén, ny sportchef för Karlskrona, hur gick det till egentligen när du fick tjänsten?

Jag har hållit på och jobbat som agent och rådgivare, så jag ringde och kollade med några spelare som kunde vara aktuella för Karlskrona och pratade då med Magnus Sundqvist, jag har haft honom som tränare. Så vi började prata om säsongen för Karlskrona och det visade sig att vi var väldigt överens om vad KHK behövde, så då sa han att skicka in ditt CV och då gjorde jag det och fick komma på ett par intervjuer och sedan gick det rätt fort.

För att bygga nytt så måste man veta vad som gjorde att det fallerade säsongen som gick, vad var din analys av Karlskronas tillkortakommanden förra säsongen?

Vi tyckte det saknades speed på ytterforwards och mer grit att ta pucken mot mål samt att det behövdes lite tydligare roller. Alla som spelare för KHK ska veta sin roll och vad man är bra på. Så tydligare roller, inte alla kan spela powerplay till exempel, det måste man veta. Så rollfördelning och mer fart. Sedan ska vi höja kraven med, att ha en hög kravställan på varandra.

Hur har den analysen påverkat värvningsarbetet?

Vi är nöjda med resultatet, alla är inte officiella ännu, men vi har fått in de bitar vi saknat och behållit stommen vi ville ha, de står för det vi vill stå för som förening.

Du har så här långt valt att förlänga med sju spelare, kan det bli flera?

Det kan det bli några till.

Du har också bestämt dig för att köpa ut John Henrion från kontraktet, hur gick tankarna där?

VI har en mindre budget och då måste vi kräva mer hockey per krona och där tyckte både vi och han att han inte kommit upp i nivå säsongen som gick, så vi ville båda hitta en bra överenskommelse. Så vi var överens och det finns inga hard feelings. Vi vill helt enkelt ha mer hockey per krona, sedan är han en fantastisk människa på alla sätt och han passar säkert bra i en annan klubb. Så vi hittade en deal som var bra för båda.

Tror du han kommer lägga skridskorna på hyllan?

Jag vet faktiskt inte, det är inget jag lagt något fokus på.

Var det några av dem som lämnat som du gärna haft kvar?

Självklart hade vi gärna haft kvar Fransson, Emanuelsson och även Solomon Frisell, det är inget att hymla om, sedan var det några kantbollar med. Men de tre hade vi velat ha kvar, men det är svårt att konkurrera med allsvenskan och Danmark.

Du har också plockat in fem nyförvärv, vad kan du berätta om dem?

Noah Schalin är en ung back med stor potential, kommer spela högre innan han lägger skridskorna på hyllan, det är jag övertygad om. Bra storlek, bra skridskoåkning och bra på att sätta igång spelet. Sedan med sin fina skridskoåkning så har han bra gapkontroll, han kan ligga nära och jobba med klubban mot pucken. Vi har fått bra referenser från Malmö och vi har också sett mycket video med honom, han är duktig.

Axel Björnkvist är en kille jag haft koll på ett par år och sett mycket, En forward med bra storlek och extremt snabb, kanske snabbast i ligan. Han tar pucken till mål, smäller på är stark på puck och kommer bli viktig i den roll han kommer få. Men framför allt farten och att ta pucken till mål är hans stora styrkor.

Nils Bolin är också en spelare som jag haft bra koll på länge och som Magnus också var inne på tidigt. En stor och stark forward som tar pucken till mål, en målskytt av rang med extremt bra skott. Han kommer bli nyttig i powerplay som skytt, jag tror han får ett genombrott i vinter, stor och rätt rapp är han med. Bra storlek och tar pucken till mål, lite som Axel. Sedan är han lite mer målskytt, och har kanske inte riktigt samma fart kanske.

Liam Engström tror jag är en liten doldis för många. Men jag har haft koll på honom ett tag och fått bra referenser av scouter som jag har kontakt med. Liten, lurrig, extremt snabb. Totalt orädd, han gillar att utmana och har ett bra handledsskott, han kommer bli en attraktion i vinter, en trollgubbe. Explosiv och snabb, gillar att ta insida och komma till skott.

Lukas Sjöblom var jag agent för under förra säsongen, så honom var vi inne på tidigt. Han var duktig efter jul förra säsongen, en center som är extremt skridskoskicklig, men kan också spelfördela och äga puck själv. Jobbar hårt i båda riktningarna, vi kommer få ut mycket av honom, man vet hur mycket han kommer bidra med med sitt tvåvägsspel. Stark på puck. Sedan måste man tänka på att han jobbat heltid innan, får han jobba halvtid nu bara så kan han ta ytterligare steg.

Du har också ett antal spelare klara redan som du inte släppt, är det spelare för högre upp i hierarkin eller är det mer rollspelare?

Det är spelare för högre upp i hierarkin. Sedan kommer vi ha fyra kedjor som pumpar på, men de vi presenterar är de med mest erfarenhet och mer meriterade. Någon yngre med, men det är tilltänkt spets både på forwardssidan och backsidan.

Carl Malmkvist fick förlängt på målvaktssidan, men vad ska han kompletteras med?

VI ska ha in någon yngre som tävlar med honom, någon som tävlar varje dag, som Calle gjorde förra, sedan hoppas jag att Calle kan fortsätta ta kliv med.

Hur vill du förändra sättet Karlskrona spelar hockey kommande säsong?

Vi har varit inne på det att vi ska inte tulla på defensiven, den har varit bra redan, vi släppte väl in 1,6 mål per match innan jul eller nåt, men sedan vill vi vända spelet snabbare. Med snabbare vingar går det snabbare, det saknades förra säsongen. Så vi ska vända spelet och ta fram pucken snabbare. Vi har även pratat om att involvera backarna lite mer i anfallsspelet för att få den typen av spel. Men det kommer gå snabbt i KHK nästa säsong, men även defensiven ska vi behålla. Sedan måste jag säga att det varit väldigt roligt så här långt, det har varit väldigt kul att se vilket driv Magnus har varje dag, det är häftigt att se efter alla år han ändå varit tränare att se honom brinna för det. Jag lär av honom varje dag, och förhoppningsvis lär han sig av mig med, det är roligt att komma till jobbet.

Kommer ni ha ett slagkraftigare lag tror du kommande säsong?

Jag tror ju på det vi har byggt, så det skulle jag absolut säga. Vi har mer ett lag i år. Jag tror på detta lagbygge till 100%!

Så Karlskrona blir laget att slå i vinter?!

Hahaha, vi ska inte sätta upp något favoritskap på oss, men visst ska vi bli tuffare att möta i vinter, sedan kanske vi inte ska vara favoriter men…

Omslagsfoto: Halland i fokus

Lämna ett svar