I lördagens Dagens Vimmerby så fanns en intervju med Västerviks ordförande Urban Widén. Där fick han svara på hur klubben skulle klara licensen trots de stora ekonomiska problemen, och det visade sig att klubben hittat ett kryphål som gör att det faktiskt inte är omöjligt att de gör så, trots miljonskulderna.
I artikeln framkommer att klubben bland annat har skatteskulder på 1,9 miljoner och dessutom jagar kronofogden dem med betalningsförelägganden på ytterligare 400 000 kr. Dessa siffror är normalt bara toppen av ett isberg, då skatteskulder är det man normalt betalar först i en förening då skatteverket kan driva en förening i konkurs. Så av ren självbevarelsedrift hamnar de högt på prioriteringslistan, före leverantörer och andra. Att få ett betalningsföreläggande är också rätt ovanligt då det ska gå väldigt långt innan betalningsförelägganden ges (det ska malas genom några kvarnar först). Det bör därmed finnas skulder till bussbolag och sporthandel till exempel som inte är med på listan. Skövde fick inte betalningsförelägganden förrän precis på slutet innan de gick i konkurs för att ta ett exempel som visar hur långt det behöver gå.
Man kan med andra ord konstatera att Västerviks skulder är stora (minst 2,3 miljoner, men antagligen ännu större). Trots det så menar ordföranden att man kommer klara licenskravet på 8% av omsättningen. Det som verkar helt orimligt är faktiskt inte det, detta då Västervik hittat ett kryphål som gör att man kan så att säga sopa skulderna under mattan. Hur då? Jo Västervik driver sin a-lagsverksamhet i aktiebolagsform. Det betyder att a-laget och dess verksamhet kan gå hur mycket minus som helst, men att detta då ”drabbar” aktiebolaget och inte föreningen.
Hur hjälper detta då Västervik? Jo i licensnämndens regler står följande tilläggsregel för Hockeyettan (till skillnad från SHL och allsvenskan).
Detta är en regel som Urban är väl medveten om. Han säger i artikeln att i hockeyettan tittar man bara på föreningens ekonomi, inte aktiebolagets som man gör på SHL och allsvensk nivå. Det betyder alltså att på ettannivå så kan man helt enkelt strunta i att redovisa aktiebolagets skulder, istället redovisar man föreningens ekonomi, som då inte har skulderna som ligger i aktiebolaget. Så vips så har skulderna försvunnit och licensen kan nås.
Detta kan man ju tycka är väldigt galet. Meningen med licenskravet är ju att granska så att a-lagets verksamhet håller. Att då granska föreningens räkenskaper bara, som alltså är allt UTOM just a-lagsverksamheten (som bedrivs i aktiebolagsform) innebär ju att granskningen inte är annat än ett stort slag i luften. Ett kryphål som fler säkert kommer utnyttja och därmed faller licenskraven helt platt.
Fotnot: Som underlag för denna artikel har jag konsulterat en mycket erfaren revisor för att få bekräftat att det jag skriver stämmer. Hen har läst igenom allt som finns att finna i frågan och menar att min krönika stämmer med hans egen uppfattning av hur det antagligen ligger till.