Kamikazetipset västra

Västra ettan får två nya lag då såväl Borås som Bäcken tillkommer. Flera lag i den västra ettan ser ut att vässa sina trupper, jag tänker på lag som Dalen, Forshaga, Falun, Mjölby och Lindlöven, samtidigt som det är mer oviss status på par av de större favoriterna, Mariestad och Tranås. Det gör att jag tror att vi kommer få se en väldigt oviss och spännande serie där det kommer vara strid om allettanplatserna hela vägen in och att det kommer skilja väldigt lite poäng mellan ettan och sexan. Det kan i princip sluta hur som helst. Men ska jag ge er ett kamikazetips så får det ändå se ut så här.  

1.       Dalen

Utöver Kalle Holm och Erik Thorwalls, som man i praktiken blev av med redan i slutet av förra säsongen, så är enda riktiga tappen för Dalen Karl Smedberg och Oskar Blomgren. Det innebär att man kan fortsätta bygga på den starka stomme som gick till kvartsfinal säsongen som gick. Tappet av Blomgren är dock tungt, det har man inte lyckats ersätta. Men backsidan är vässad med stabile David Rosander (Borås) och junioren Petter Eriksson, en back jag tror man kan få finns utveckling på. Man har kvar starka offensiva backar i Linus Jacobsson och Simon Lindblom och defensiva ess i elaka Sebastian Ehrenflod och Gustav Särenborg. Det gör att man har en riktigt bra backsida. Även forwardssidan är vässad, rutinerade centern William Romfors kommer kunna axla Smedbergs roll rakt av, och från HV:s juniorer så kan man nu skriva fast succélånet Alexander Sandberg. Därifrån kommer även Hampus Sandahl, en lovande talang som dock överskuggas av andra juniorvärvningen, från Oskarshamn, Liam Nilsson. Han kan mycket väl få ett stort genombrott i vinter. Därmed så har Dalen ett betydligt vassare garnityr offensivt än förra säsongens avslutning. Så mycket hänger på hur väl målvakterna håller.

2.       Tranås

Omsättningen är stor i Tranås, speciellt defensivt, där det enda som finns kvar på målvakts- och backsidan är genombrottsbacken Gustaf Malmkvist. Målvaktssidan är dock vässad, med Scott Hector som tog Vimmerby upp i allsvenskan, och Philip Aldenrud som gjorde det bra i Falun säsongen som gick. Där finns potentialen att bli en av ettans allra vassaste uppställningar, även om det handlar om att fortsätta leverera efter en stark säsong. Backsidan ser inte så pjåkig ut den heller, för utöver nämnde Malmkvist så har man gjort en stark värvning av Kalixbacken Alfred Hjälm och Karl Jonsson som kanske äntligen får det där genombrottet vi väntat på? Horsky har ju fått bra utveckling på backar säsongen som gick. Offensivt så ser det dock inte lika lovande ut. Man har blivit av med viktiga spelare som Markus Ruuskanen, Oscar Gustafsson, George Diaco, Kalvyn Watson och Pontus Eklöf, spelare som ledde laget säsongen som gick. Jesper Hultberg kanske kan ersätta ett av tappen, så pass stark är han, men Axl Johansson och Alexander Ternblad som är de andra två nyförvärven är sämre än samtliga tappen. Men visst lär det komma in spets på de sista 3-4 forwardsplatserna, och då så blir Tranås definitivt att räkna med även i vinter.

Jesper Lindén, en institution i Boislaget och en av ettans främsta spelare. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

3.       Mariestad

Mariestad lär få en neddragning på sin spelarbudget säsongen som kommer med tanke på rivalen Skövde IK:s konkurs. Men än så länge så märks inte så mycket av det då man redan har ett starkt lagbygge på plats, om än det saknas några spelare för att fylla truppen helt. Bland annat så står man fortfarande helt utan målvakter, men det är väl inte en alltför vågad gissning att Tobias Sandberg kommer sajna så småningom, och då har man en riktigt vass keeper som lär få stå så mycket han vill. Det är också då han brukar vara som bäst. På backsidan så har man tre starka offensiva kort i Tobias Aronsson, Anton Blomberg och nye Viktor Nilsson Westlund. De kompletteras med talangen Marwin Wedemo som ska bli spännande att se i en stark omgivning, samt Manne Håkansson och Felix Bergkvist, där Manne är en bra back på nivån medan Felix är oprövad ännu. Men sammantaget en riktigt stark backsida om än inte så bred. Offensivt så fick man ha kvar stjärnan Jesper Lindén, men man blir av med hans kedjekompisar Ludwig Wistén och Oscar Tellström som båda går till allsvenskan. Men det innebär inte att Lindén är ensam stark pjäs, för man har fått in några starka nyförvärv i snabbskrinnaren Kevin Engvall, 25-målsskytten Adam Karlsson, och Skövdes magiker Emil Smedberg. Och butiken är som sagt var inte stängd än…

4.       Borås

Borås gjorde dunderfiasko säsongen som gick men tar nu nya tag. Och man har rensat rejält, men också värvat en hel del intressant och mer är på ingång. Det största namnet är givetvis supporterspelare som är på g, SHL-meriterade Pontus Netterberg. Han skulle givetvis tillföra sen hel del offensivt. På backsidan finner man Adam Samuelsson, ettans tyngsta spelare (som också vet att använda sina kilon) och skicklige backen William Wennström. Borås backsida kommer vara ett snäpp vassare i år. På målvaktssidan behåller man Konstantin Barulin och han kompletteras med Viggo Andrén. Båda kommer från rätt svaga säsonger, steppar de upp i år? Offensivt finns det mest kvar att bygga på, men man har fått in flera intressanta nyförvärv, som tvillingarna Tom och Martin Fridén (KHK), Vincent Reimer (Mariestad) och Jesper Andersson (Skövde). Det är alla spelare som måste spela i en topp 2-lina för att få ut sin potential, så det ska bli spännande om sportchef Christoffer Holst inser det och inte plockar in en massa fler spelare med samma mindset, utan ser till att få lite mer grinders för att få en bättre balans i laget.  

5.       Lindlöven

Lindlöven gjorde sin bästa säsong någonsin när man gick hela vägen till semifinal. Nu har man visserligen blivit av med sin offensiva härförare Tobias Sjökvist (Karlskoga) och sin backgeneral Filip Halvordsson (Västervik), men i övrigt har man fått behålla i stort sett allt. Det gör att man står bra rustade, speciellt som man fått in några riktigt bra nyförvärv dessutom Målvaktssidan är intakt, där gjorde Jonathan Frykholm en grym vår och han och Kias är ett bra målvaktspar. På backsidan så har man fått in en bra värvning från Borlänge i form av Elias Lustig, och Filip Forsmark blir kvar, de kommer få utgöra stommen i en backsida som kanske inte är den starkaste lagdelen. För forwardssidan är trots tappet av Sjökvist uppgraderad. För värvningen av Oliver Arle Östergren är riktigt vass, och man har också lyckats knyta till sig förra säsongens succélån Olle Hilmersson. Lägg därtill intressanta värvningar av Amill Andersson och Gustav Arvidsson Samt att man fått behålla Isak Jonsson, Sebastian Falk och Lukas Johansson så har man faktiskt en rätt bra forwardssida. Nu gäller det bara att nya tränaren Lennart Hermansson får sätta sin spelidé snabbt så man får ett fungerande spel.

Tobias Björklund fortsätter trolla på offensiv blå. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

6.       Forshaga

Forshaga mönstrar sin starkaste trupp på väldigt länge, där man fått in klass på såväl back- som forwardssidan, men även målvaktssidan är förstärkt. Andreas Bosson lämnar visserligen (ryktas att han lägger av) men Eric Forsberg är antagligen en fullgod ersättare och Arbogavärvningen Edvin Falkenström känns som en klar uppgradering jämfört med Gustav Griborn. Det gör ett man nu står med ett helt ok målvaktspar. Att Forshaga lyckades knyta till sig ett så vasst backnamn som Christoffer Rasch är en riktig skräll. Att man dessutom fick behålla puckgeniet Tobias Björklund dessutom är ju jackpot för Värmlandslaget. Hugo Hell och Anton Wiklund är inte så pjåkiga backar det heller, vilket gör att backsidan känns riktigt stark faktiskt. Även offensivt har man fått in spets. Framför allt hemvändande Pelle Hedlund är en riktig bomb, precis som Hudiksvallsvärvningen Lukas Enkvist. Men även Joel Nymans och Lukas Smiths signaturer stärker laget. Man får också kvar Hugo Ek Koskela som gjorde en kanonsäsong den förra, samt Victor Stark som kom hem mitt under förra säsongen och gjorde det bra. Centersidan med Hedlund-Smith-Enkvist-Johnsson är kanske västra ettans allra starkaste.

7.       Mjölby

Mjölby kom sent in i ettan och fick spela säsongen med i stort sett ett tvåanlag. Med tanke på det gjorde de det riktigt bra. Men nu har de fått en hel silly season på sig och där verkar fokus ja legat på att stärka upp backsidan, vilket nog får anses klokt då det var deras akkilleshäl förra säsongen. Nu ser den inte stark ut, men ändå klart stabilare än den som spelade förra, där värvningen av Christopher Lynch är riktigt bra med deras mått mätt. Målvaktssidan är också stärkt, värvningen av Mike Sjöberg är riktigt bra, där tror jag man gjort ett fynd. Jag tror inte att Mjölby släpper lika många mål i vinter. Men gör man lika många eller fler framåt? Man har i alla fall fått behålla spetsen från säsongen som gick, och de gjorde det rätt bra. Nyförvärven är dock idel juniorer som nu ska ta sina första skär på seniornivån, så det är svårt att avgöra vilken impact de kan göra. Men visst ser David Lindholm och William Nestun intressanta ut, plus att laget i övrigt fått ett års ettanrutin, så kanske det blir några kassar framåt extra med. Sammantaget alltså ett vässat Mjölby.

Patrik Elfsberg fortsätter leda sitt Falun även i vinter. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

8.       Falun

Falun var ett utropstecken som sen nykomling förra säsongen då man gick hela vägen till playin. Anförda av rutinerade Patrik Elfsberg och bröderna Oscar och Gustav Haglund så charmade de faktiskt både en och annan hockeyintresserad. Alla dessa blir också kvar, vilket borgar för att laget säkert kan hävda sig ok även i vinter. Men tappet av målvakten Philip Aldenrud till Tranås är inte ersatt ännu, så en bra målvakt skulle behövas. Backsidan är till stora delar identisk, med andra ord inte den starkaste i väst. Forwardssidan innehåller utöver den redan nämnda trion ett vasst nyförvärv i form av Gustav Karlsson, som var med och spelade upp Vimmerby säsongen som gick. Även William Danielsen (Borlänge) är en riktigt bra värvning. Det gör att tappen av Hunter Godmere och supertalangen Charlie Forslund inte blir lika kännbara.

9.       Bäcken

För mig är Bäcken ett helt oskrivet kort, vilket gör att de är svåra att bedöma. Men de vann den södra kvalserien och då är man bra. Man har också fått behålla spetsen, vilket inte alltid är fallet, men Rasmus Hultfelt, Linus Jonasson, Alexander Esbjörs, Marcus Dynevik och Alexander Olsén är alla kvar och kan säkert göra en och annan poäng även i ettan. Ettanvärvningarna är bara två till antalet, men såväl Victor Widlund som backen Victor Kembel är bra värvningar. Just backsidan är dock lagets tunnaste del i nuläget, för utöver nämnda Kembel och Esbjörs så är det oerfaret. Även målvaktssidan är oprövad på nivån, men Hannes Ratkovic Berndtsson har i alla fall haft bra stats i tvåan.

10.   Borlänge

Borlänge fortsätter tappa. 1,2,5,6 och 7 i interna poängligan är borta och dessutom tränaren Stefan Gustavsson. Man får dock behålla Emil Ranehamn i målet, han är duktig. På backsidan ser viktiga Adam Bäckehag ut att försvinna och man hoppas antagligen på att unga löftet Hampus Malm ska ersätta honom till viss del. Det skulle behövas, för backsidan ser utöver Henning Rothsten väldigt klen ut. Offensivt var senaste värvningen av Felix Hälldahl riktigt bra och även en annan Vännäsvärvning, Tim Palmberg, känns spännande. Utöver dessa båda och återvändande Joel Myrberg Andersson så är det Casper Östberg och tvillingarna Blank som ska göra det framåt. Det känns tunt.

Lämna ett svar