Uppdaterad: Problemet kokain!

Jag trodde aldrig att jag i min blogg skulle ge mig in i drogdebatten, men när jag idag fick skickat till mig Aftonbladets avslöjande om det utbredda kokainmissbruket i forna ettanlaget Linden hockey så blev det en ögonöppnare.

Spontant så tänkte jag: ”Vad är det för j-a klubb som inte sätter stopp för sån skit med detsamma, det har ju ändå pågått i flera år…!” Men efter samtal med ett par insatta i hockeysverige så inser jag att frågan är så mycket större än en enskilds klubbs brist på att sätta ner foten. Att bruket av kokain är väldigt utbrett i Sverige bland ungdomar, även i idrottsSverige, genom hela seriesystemet hela vägen upp i SHL. Det har blivit det ”normala” att bruka kokain, i en ettanklubb (inte Linden) uppger en av källorna att det bara var fyra spelare som INTE brukade kokain.

Dilemmat är att kokain inte förstör din kropp direkt. Tar du en fylla så är flera veckors träning åt skogen, men med kokain så kan du gå raka vägen till träningen utan att tappa någonting. Utöver då att du skaffar dig ett beroende som kommer kosta både pengar och risker i form av vanföreställningar, tappad hunger och därmed vikt, sämre balans och så vidare. Och då framstår kokain som ett ”riskfritt” sätt att parta på.

Problemet är att det numer är så utbrett att det är i stort sett omöjligt att få stopp på. Det är så normaliserat att klubbarna ens lyfter på ögonbrynen. Men hur ska man då komma till rätta med det, eller är det bara att acceptera att vi kommer sitta här med ett gäng spelare som knarkar ihjäl sig eller som hamnar i skuldfällor likt Lindenspelarna som i Lindens fall ledde till mord? Givetvis inte! Men det räcker inte med att klubbarna tar tag i det, det måste till ett större grepp med tydligare konsekvenser. Varför inte dopingklassa kokain? Blir du påkommen så blir det två års avstängning. DET tror i alla fall jag skulle kunna väcka en och annan tanke innan man provar på kokainet.

Edit: Tydligen är kokain dopingklassat, problemet är att det inte tillämpas då det inte tas dopingprov i samband med matcher. Och åker man inte dit på match så kan man inte heller bli fälld för doping.

Lämna ett svar