Powerrank 26/6!

Visst, det är knappt några lag som är klara med sina lagbyggen, men visst är det intressant att spåna i vilka lagbyggen som just nu ser ut att få bära favoritskapet kommande säsong? Det har jag tradition av att göra med jämna mellanrum i min powerrank, där jag alltså bedömer hur lagbyggena som de ser ut just nu står emot varandra. Då det är ny säsong så kan man inte tappa eller avancera jämfört med föregående lista (det finns ju ingen tidigare lista att jämföra med), men det kommer man kunna göra på mina framtida. Här är de lagbyggen jag tycker är starkast just nu!

Notera! Jag drog en gräns vid 15 spelare under kontrakt, har man färre spelare under kontrakt så är truppen för ofullständig för att på ett rimligt sätt kunna rankas. Därmed så faller förväntade topplag som inte kommit så långt med sina lagbyggen, som Kristianstad, Karlskrona och Hudiksvall, bort.

1.      Västervik

Spelare under kontrakt:
2 målvakter (2 nya)
5 backar (5 nya)
11 forwards (10 nya)

Västervik satsar stenhårt på en snabb comeback. Men man gör det med ett helt nytt lag, endast junioren Wille Hedström spelade match med Västervik säsongen som gick. Men värvningarna man gjort går verkligen inte av för hackor! Som sista utpost har man plockar in Viktor Kokman som har meriter från allsvenskan och besitter riktigt hög kapacitet. På backsidan så har det också värvats in rutin. Alex Brännstam, Kalle Bartholdsson, Filip Halvordsson och August Hansson är alla fyra bra ettanbackar med defensiven som sin främsta styrka. Det kommer inte vara lätt att göra mål på Västervik i vinter. Offensivt ser garnityret än vassare ut. Centersidan är ren porrläsning för ettansportchefer runt om i landet. George Diaco, Anton Johansson, Tatu Kokkola håller alla toppklass i ettan, och frågan är vem som ska tvingas längre ner i hierarkin? Addera till det lovande centernamn som Erik Olhans Lind, Helmer Styf och Tim Almgren, centrar som står på randen till ett stort genombrott, och att skicklige Christian Axelsson också kan gå center, så har du ettans överlägset bästa och bredaste centersida. Frågan är väl hur de ska formera laget, ett antal centrar kommer tvingas ut på en vinge. Där får de plats bredvid ett par spelare med massa attityd, Oskar Ståhl och Robin Höglund är inga blyga herrar i det fysiska spelet. Dessutom har man ett vasst vapen ytterligare i kanadensaren Kalvyn Watson som fortsatt lär agera radarpartner till Diaco, de var riktigt starka tillsammans i Tranås.

Vad förväntas in?
Ytterligare ett par backar söker man fortfarande efter, antagligen poängbackar att komplettera de defensivt lagda backarna man har redan. Dessutom ska ytterligare ett par ytterforwards in, antagligen för topp 2-linor.

2.      Väsby

Spelare under kontrakt:
1 målvakter (0 nya)
6 backar (3 nya)
10 forwards (2 nya)

Väsby har mest ägnat tiden åt att förlänga med nyckelspelare från säsongen som gick. Senast i raden var viktige Carl Åsell, men även snidaren Carl Wassenius, centern Nicklas Nousiainen, speedkulan Jeremias Lindewall och skarpskytten Henrik Rommel är att betrakta som forwards av hög klass som man alltså får behålla. På forwardssidan har man också plockat in amerikanen Nik Allain som spelat i högklassiga NCAA med hyfsat med poäng med som facit, han lär bli en attraktion i vinter. Han kan mycket väl ersätta tappet av skicklige Christian Hägg som lite överraskande inte blir kvar. Om vi kikar på backsidan så blir Rasmus Sörgardt kvar trots att man kanske hoppats få ut mer av honom, även komplementsbackarna Elias Ewertzh och Daniel Carlqvist har fått förnyat kontrakt. Tre nyförvärv finns också att skriva om. Det handlar om talangen Nils Strandberg Sarén, som var Huddinges bästa back säsongen som gick, forna stortalangen Gustav Berglund, som kanske stagnerade lite sista säsongen i Karlskrona (kanske han kan få en nytändning genom klubbytet?) och välväxte Arvid Henriksson med meriter från NCAA. Väsbys backsida blir överlag riktigt tung, man har fem backar nu som väger 93 kg eller mer. På målvaktssidan konkurrerade Victor Olsson ut Linus Ryttar säsongen som gick, vilket gjorde att han nu får vara kvar. En bra och lovande ung keeper, men kanske inte någon toppmålvakt ändå.

Vad förväntas in?
En förstamålvakt skulle jag tro man är på jakt efter. Utöver det så vill man nog ha kvar Linus Rotbakken och kanske ytterligare något namn på backsidan, samt att det ryktas om Emil Berglund och en del andra vassa forwardsnamn.

Emil Ekholm lämnar Troja, men laget är ändå klart vässat. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

3.      Troja

Spelare under kontrakt:
3 målvakter (1 ny)
8 backar (1 ny)
14 forwards (8 nya)

Häromdagen så sajnade man upp tre(!) målvakter på ett och samma bräde. Jesper Eliasson lär vara förstavalet, en bra målvakt men kanske inte den där toppmålvakten som man hoppades på när man sajnade honom. Han kompletteras med förra säsongens andrekeeper Viktor Westermark och nye Vilgot Holm, en ung egen produkt som testat på spel i NAHL säsongen som gick. Jag tror han blir den nya tvåan. Backsidan är mer eller mindre intakt, det är Kalle Bartholdsson som lämnat medan Adam Arwedsson tillkommit. Med tanke på bredden man har så känns inte det som något jättetapp.  Offensivt har det hänt mer. Rutinerade pjäser som Carl-Johan Sjögren och Mattias Persson har lagt av, Emil Ekholm lämnar för allsvenskan, William Romfors för Dalen och Lukas Macklin vänder hem till huvudstaden och Tyresö/Hanviken. Det är mycket rutin och klass som försvinner med dessa spelare. Inledningsvis så fyllde man mest på med ungt och lovande, men på slutet här så har mer etablerade ersättarna ramlat in. Mikael Roslund ansluter från Karlskrona, får han en nytändning i och med återkomsten så är han en rivig forward med bra näsa för mål. Tvillingbröderna Joel och Max Wahlgren hade kommer inte heller från sin bästa säsong i Boden, men visst har de potential. Det senaste nyförvärvet, Isak Sahlqvist, hämtas från Västervik. Där får man in nyttig rutin från allsvenskan och en hel del speed.  

Vad förväntas in?
Man har i princip en full trupp, men rykten går om att även AIK-forwarden Oscar Öhman ska återkomma till Troja. Med honom in så sitter man på en riktigt bred (15 st) och spetsig forwardssida

Blir det mer jubel i Sundsvall i vinter? Det finns en hel del som talar för det! Foto: Oliver Åström, Kalix

4.      Tyresö/Hanviken

Spelare under kontrakt:
2 målvakter (1 ny)
7 backar (2 nya)
13 forwards (4 nya)

Tyresö/Hanviken har växt säsong för säsong och vann förra säsongen den östra ettan och kom sjua i den norra allettan. I slutspelssammanhang har man dock haft det väldigt svårt. Till årets säsong kanske det dock kan bli ändring på det, då man har sin kanske starkaste uppställning någonsin. Man blir visserligen av med sitt stjärnlöfte Carl Lidö, men ersättaren August Hansson håller också han hög klass och har dessutom bra med rutin från bland annat spel i allsvenskan. Backsidan har varit Tyresö/Hanvikens styrka i flera år nu och den ser inte ut att bli sämre kommande. Man har kvar nyckelbackar som Erik Palm, Alexander Andersson och Ivar Sjölund, och nyförvärvet Edvin Isén känns riktigt spännande med tanke på hans starka säsong i Segeltorp. Offensivt har man visserligen blivit av med två ledande spelare i poängspelaren David Karlström och grindern Oskar Ståhl, men man står ändå på plus med spelarna som anslutit. Lukas Macklin är givetvis prestigevärvningen, där har man den stjärna man inte haft tidigare i föreningen, en forward som lär göra en hel del poäng. Men även värvningarna av Mika Ounasvuori och Henrik Hallberg tror jag mycket på. De har kanske inte imponerande säsonger bakom sig, men de har en hög potential och Tyresö/Hanviken brukar vara en miljö där man får ut mycket av sin potential.

Vad förväntas in?
Truppen är färdigbyggd skulle jag tro.

5.      Mariestad

Spelare under kontrakt:
0 målvakter
7 backar (4 nya)
10 forwards (4 nya)

Visst saknar Mariestad fortfarande målvakter och några forwards som ska placeras högt upp i hierarkin, men backsidan ser stark ut och forwardssidan ser lovande ut den med. För några dagar sedan blev det klart att toppbacken Tobias Aronsson förlänger, och sedan tidigare har man gjort klart med vassa nyförvärvet Viktor Nilsson Westlund från Tranås, och den omskolade forwarden Anton Blomberg får nu spela back från start. Dessutom ska det bli intressant att se backtalangen Marwin Wedemo i en större klubb. Offensivt så lyckades man få behålla multiverktyget Jesper Lindén, en av ettans vassaste kort. Hans radarkollegor Oscar Tellström och Ludwig Wistén har visserligen lämnat, men man har också fyllt med ny spets. Snabbskrinnaren Kevin Engvall, 25-målsskytten Adam Karlsson och Skövdes snidare Emil Smedberg är alla forwards av hög ettanklass. Vassaste värvningen kom dock i förrgår när hemvändaren Max Wennlund blev klar. Wennlund har bland annat spelat upp HV i SHL och har även gjort drygt 50 matcher med dem där, men han har också spelat ett par säsonger i Karlskoga samt en säsong i Österrikiska AlpsHl-ligan där han sprutat in poäng. Detta trots att han endast är 25 år gammal, så det är ingen före-detting som kommer hem till moderklubben för att varva ner. Han kommer bli otroligt nyttig för Mariestad och gör att förväntningarna höjs på laget, iaf från min sida.

Vad förväntas in?
Att Tobias Sandberg blir kvar räknar nog de flesta med, där har laget en riktig matchvinnarmålvakt. Det har också utlovats ännu en vass center och ett par yttrar ska också in.  

Speedkulan #39 Kevin Engvall ansluter till Mariestad från Kristianstad. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

6.      Dalen

Spelare under kontrakt:
2 målvakter (1 ny)
7 backar (2 nya)
13 forwards (3+1 nya)

Dalen är redan klara med sitt lagbygge och jag tycker det ser vässat ut i två av tre lagdelar. Backsidan är till stora delar intakt och med stor utvecklingspotential, jag tänker främst kanske på Linus Jacobsson och Simon Lindblom som har hög potential. Dessutom har man fått in en stabil defensiv pjäs i David Rosander och en ny ung talang i Petter Eriksson. Även forwardsidan ser vässad ut med flera spännande unga talanger in jag tänker främst på Hampus Sandahl och Liam Svensson. En annan talang man sajnat med är Alexander Sandberg, han var dock inlånad stora delar av våren och gjorde det kanonbra redan då. Dessutom får man in nyttig rutin i William Romfors, en pudelklok center som man saknade lite förra säsongen. Med allt detta på plussidan så känns inte tappet av Erik Thorwalls som så tungt. Den position man tappat på är målvaktspositionen, där succékeepern Oskar Blomgren lämnar och Mölndalsslipsen, oprövade Olle Samuelsson blir Hampus Hedmans nya partner. Det är ett riktigt tungt tapp, och frågan är om det inte kan bli aktuellt med lån från HV:s juniorer i vinter.

Vad förväntas in?
Inget, laget är färdigbyggt.

7.      Sundsvall

Spelare under kontrakt:
1 målvakt (1 ny)
7 backar (2 nya)
12 forwards (0 nya)

Sundsvall har en i stort sett intakt trupp, enda tunga tappen är målvakten Christof van Burg som fick ett stort genombrott i vintras, Linus Millner Westberg (poängbästa backen), Algot Landin (trygg defensivback) samt forwardstalangen Joel Nyman. Man har alltså fått behålla hela förstakedjan med Sebastian Kaijser, Johan Lindholm och Filip Wiberg, en av ettans allra starkaste enheter. Där bakom är det dock lite tunnare på forwardssidan. På backsidan så har man som nämnt tappat ett par tunga namn, men man har gjort en riktigt vass värvning i Jesper Dahlroth. En defensivpjäs som spelat SHL-hockey och säkert kommer kunna göra en del poäng framåt också när motståndet blir lite lättare. Även backvärvningen Axel Abrahamsson är defensivt lagd. Utöver dessa båda är dock backsidan rätt orutinerad, men Anton Falberg gjorde en riktigt bra första seniorsäsong och Nils Nord håller bra klass. Det ska bli spännande att se egna unga talangen Erik Nordlander i seniorsammanhang, han har sprutat in poäng i juniorlaget. Målvaktssidan är frågetecknet, unge Jonathan Reinholdt känns mest som en backup.

Vad förväntas in?
En förstamålvakt med lite rutin, blir det månne Carl Hjälm? Dessutom tillkommer Emil Lindblom på forwardsplats. Emil vann ettans poängliga med Kalix för två säsonger sedan men fick inte alls till det i Boden säsongen som gick.

Piteå har två kvalserier i rad bakom sig, blir det en tredje? Foto: Oliver Åström, Kalix

8.      Piteå

Spelare under kontrakt:
2 målvakter (1 ny)
4 backar (1 ny)
11 forwards (3 nya)

Piteå åker på några tunga tapp då poängkungen Linus Hedman går till Tingsryd och Carl Holmner Härgestam går till Nybro. Något nytt lån av succéspelaren Theo Keilin lär det inte heller bli. Dessutom ryktas de båda toppbackarna Oskar Eriksson (till Visby) och Fredrik Granberg (Hudiksvall) lämna för andra klubbar och keepern John Vestermark går till Clemensnäs. Det allra tyngsta tappet är dock givetvis tränaren Mikael Aaro som numer är sportchef i Nybro. Det gör att Piteås slagstyrka givetvis är försvagad. Men man har ändå ett starkt lag med Johannes Sundström som sista utpost. Får han det definitiva genombrottet i år när han blir uttalad etta? På backsidan får man behålla rutinerade defbacken Fredrik Bergdahl och en annan defensivkugge i Henrik Claeson. Dessutom får man in spännande backen Oliver Casselsten som gjorde det kanonbra utlånad till Halmstad säsongen som gick. Offensiven är dock kanske den starkaste lagdelen så här långt. Spetsarna blir man visserligen av med, men man har kvar mycket av det där bakom med Petter Mäkitalo i som anförare. Dessutom har man plockat in en trio med förflutet i Luleå J20 som ser spännande ut, speciellt nyfiken är jag nog på Viggo Nordström.

Vad förväntas in?
Offensiva backar lär stå högt på priolistan, men även någon rutinerad spets offensivt skulle inte sitta fel.

Phil Horsky fick ett anonymt Tranås att lyfta förra säsongen, lyckas han lika bra i år?

9.      Tranås

Spelare under kontrakt:
2 målvakter (2 nya)
4 backar (3 nya)
10 forwards (3 nya)

Det blir i stort sett en ny defensiv uppställning i Tranås kommande säsong. Målvaktssidan är klart vässad med Scott Hector som trolig etta med tanke på hans säsong i Vimmerby senast. Philip Aldenrud är dock ingen dålig backup så målvaktssidan känns som en av ettans bättre. På backsidan så är det bara en enda spelare kvar, backen Gustaf Malmkvist som fick ett stort genombrott säsongen som gick. Men tappen av Viktor Nilsson Westlund och Martin Skärberg främst är väldigt tunga. Värvningen av Alfred Hjälm är dock bra, men backsidan måste ha in mer klass för att hålla. På forwardssidan blir man av med fem av topp 6 i interna poängligan, PLUS viktiga Calvyn Watson och Pontus Eklöf. Dessutom har inte sjuan Erik Brissle sajnat ännu. Det gör att även forwardssidan känns rätt svag, men tack vare att man fått in några starka nyförvärv i Jesper Hultberg (Krif. Axl Johansson (Vännäs) och Alevander Ternblad (Skövde) så når man ändå precis upp på listan. Mycket också tack vare att demontränaren Phil Horsky blir kvar, han uträttade underverk med laget förra säsongen.

Vad förväntas in?
2-3 backar av bra klass och framför allt 3 spetsforwards måste in. Ska ha klart med backen Alexander Popovic, tidigare i Piteå. Det ryktas också om att en kanadensisk back ska vara aktuell.

10.  Lindlöven

Spelare under kontrakt:
2 målvakter (0 nya)
8 backar (6 nya)
14 forwards (4 nya)

Lindlöven gjorde en kanonsäsong och gick hela vägen till semifinal efter att ha placerat sig trea i den norra allettan. Det brukar leda till att ett lag med mindre spelarbudget blir sönderköpta, men Lindlöven har klarat sig bra från det. Visst tappar man sin ledande forward i Tobias Sjökvist och sin ledande back i Filip Halvordsson, men utöver dessa båda är tappen hanterbara. På målvaktssidan så har man fått behålla både William Kias och Jonathan Frykholm, där båda gjorde det kanonbra under var sin del av säsongen. Backsidan har det hänt mest på, men man har ändå kvar två av de ledande backarna under säsongen, Filip Forsmark och Hannes Wenell. Dessutom får man in spelskicklige backen Elias Lustig från Borlänge, och har fått in ett par juniorlöften som kanske kan blomma dessutom. Det är dock offensivt som vi kan hitta den stora stjärnvärvningen. Oliver Arle Östergren är en klasspelare på ettannivå som lär prygla in en hel del nivå, det har han gjort tidigare när han spelat i ettan. En säsong i allsvenskan och en i danska högstaligan lär inte ha gjort honom sämre. Han känns som en uppgradering jämfört med flyktade Sjökvist. I övrigt har man fått behålla sin spets. Ettans kanske mest underskattade spelare, Isak Jonsson, blir det, precis som förra säsongens succélån Olle Hilmersson. Vad kan Skellefteås J20-kapten, Amill Andersson, göra på seniornivå? Lägg till att förhoppningsvis får Sebastian Falk en säsong utan skador och det finns en offensiv kraft i Lindlöven.

Vad förväntas in?
Truppen är spikad.

Omslagsfoto: Mats Tjernström

Lämna ett svar