Ändringen som inte var möjlig!

Den 16/6 så slog Hockeyettans VD Jens Israelsson fast i en intervju med kmhockey.se att det inte kommer bli någon förändring av hur hockeyettan spelas förrän tidigast till nästa säsong. Idag, mindre än två veckor senare, så släpps nyheten att föreningen Hockeyettan nu föreslår att kvalserien tas bort till förmån för ett slutspel, redan den här säsongen. Det går undan i hockeyvärlden!

Samtidigt kanske omsvängningen inte är så konstig som den först låter. Jag pratade med Jens bara två dagar efter Hockeyettans årsmöte, och han kanske inte hade hunnit bearbeta det som sagts under årsmötet. För under detsamma så var det eniga medlemsklubbar som ville se ett slutspel istället för en kvalserie. Där klubbades att det skulle utredas om en ändring var möjlig redan till denna säsong, och nu verkar man i alla fall försöka att få en ändring till stånd.

Och visst finns det skäl för en ändring. Ekonomin i många ettanklubbar är svag, och kvalserien har inte alls blivit den kassako som man kan tro. Enligt uppgift så gick Hudiksvall, trots fina publiksiffror under kvalserien, minus på kalaset. Då hade de ändå något att spela för, det var än värre för lagen som spelade betydelselösa matcher på slutet.

Samtidigt måste jag säga att jag gillade kvalserien. Den gjorde att hoppet om att spela allsvenskt levde längre för fler klubbar. Att fler klubbar fick vara med när allting avgjordes. Att fler fans fick njuta av en längre säsong.

En annan aspekt som säkert kan möta invändningar är upplägget. Att likt i NHL låta norra lagen kora en norrsegrare och de södra lagen en, varefter de båda sedan möts i en helt avgörande final. Snacket om att norra är enklare och att norrlagen därmed får en enklare väg kommer säkert höjas röster om. Men då får väl söderlaget som går till final visa att de verkligen är bättre, kommer den givna invändningen på det vara. Och så är det ju, det bästa laget bör vinna oavsett om det spelas en kvalserie eller ett slutspel.

Då har jag kanske snarare en annan invändning. Och det är ju att tvåan blir rankad som första reserv. Då kanske norrlaget som förlorar finalen (om det nu är sämre, diskutera gärna i smågrupper!) får fördelen att rankas före det näst bästa söderlaget (som kanske är bättre, ja diskutera på ni!).

Men när ekonomin ändå ser ut som den gör så kanske man får svälja det beska som följer med det söta? För visst blir ett mer lokalt slutspel billigare, och då kanske slutspelet kan bli den där kassakon som ettanklubbarna behöver.

Lämna ett svar