Tidningsartiklar och vad har lagen för chanser?

Bergslagen är fint, har ni inte varit där så rekommenderar jag ett besök. Jag har varit där i två dagar nu, därav stiltjen på kmhockey.se. Men jag fick under min semester skickat mig två artiklar från Kristianstadsbladet (som varit ett föredöme med att rapportera om licenshärvan måste jag säga) som jag måste få tycka till lite om.

Den ena artikeln berättade att Kristianstad nu skickat in en överklagan, så mycket mer info än så gick det dock inte få ut, då såväl KIK:s styrelsemedlem som förbundet lade locket på.

Den andra var betydligt mer matig, där tidningen fått tag på en med insyn i hur klubbens skötts under året. Han kunde med stöd i mailväxlingar visa på att klubben redan från start lagt en budget som inte skulle räcka för att nå elitlicensen. Under säsongen sedan så valde man istället för att bromsa att gasa, då man värvade in sju spelare under säsongen. Det var tunga sponsorer som gick in och tryckte på att en satsning skulle ske, om de hade gått upp i allsvenskan så lovade de att gå upp och täcka det som saknades för att få licensen. Nu misslyckades man med det och inga sponsorer klev då fram och skickade in de miljoner som saknades.

Stämmer uppgifterna så visar det på att styrelsen medvetet har kört klubbens finanser i botten för att nå allsvenskan, utan tanke på konsekvenserna för föreningen och ungdomsverksamheten. Det visar också att man låter sponsorer styra verksamheten istället för styrelsen. Men det är styrelsen som kommer ställas till svars om man nu mister licensen och kanske går i konkurs. Chansen att man ska få licens med krackelerad ekonomi och en styrelse som saknar ordförande känns minst sagt minimala, speciellt med dessa kort på bordet.

***

Hur ser då chanserna ut för övriga klubbar har fler personer skickat till mig och frågat. Här är min killgissning.

Krif: Med ett minus i kassan sedan många år så har man levt på lånad tid länge. Precis som för KIK så lär deras chanser vara små.

Bäcken: Det som talar till deras fördel är att de som nykomling inte ens haft ett kontrollår. De har endast skickat in en enkel resultatrapport istället för hela budgeten samt åtgärder för att komma till rätta med underskottet man sitter på. Men enligt uppgift så har de ej fått chansen att komplettera sina uppgifter, något man kan tycka att de borde fått chansen att göra, speciellt som de är nybörjare med licensen. Kan de påvisa detta på något sätt så kanske de kan få upprättelse, men chansen är rätt liten.

Strömsbro: Som jag varit inne på tidigare så verkar det som att licensnämnden bedömt hela föreningens kassa, inte bara hockeysektionens. Är det så så finns fortfarande chansen att de kan få licensnämndens dom ändrad. Chansen bedömer jag som störst för alla de inblandade lagen, men fortfarande rätt liten.

***

Forshaga fick sin licens lite försenat, men Panterns hänger fortfarande i luften. Nu vann de extra tid att skriva den handlingsplan som var det licensnämnden efterfrågade för att de skulle få licens. Nämnden har nämligen tagit semester fram till 5/8, olyckligt med tanke på att risken för att serieindelningen och spelschemana riskerar att försenas ytterligare. Jag tror dock att man kommer att göra den processen ändå så fort överklagandena är behandlade och inbjudan till eventuella ersättningslag skickats ut. Pantern (om de får licens) och de inbjudna lagen kommer helt enkelt att tilldelas en serietillhörighet, tackar de sedan nej så kommer den serien att få spelas på kort om lag. Att det är så det kommer gå till är dock inget jag vet, utan bara vad jag tror för att det inte ska behöva dra ut på processen än mer. Spelschemat kommer ändå att komma ut väldigt sent.

Lämna ett svar