Västerviks ordförande kommenterar siffrorna

Tidigare idag kunde kmhockey.se redovisa siffror från Västerviks budget, siffror som till stor del var svåra att få att gå ihop. Nu har jag fått tag i Västerviks ordförande, Urban Widén, som får ge sin förklaring till siffrorna.

Merchförsäljning: Ökar från 147 000 kr till 500 000 kr.

Urban: Den har tidigare legat på 500 000, men förra säsongen ville vi sälja ut det vi hade, så vi sålde bara från lagret utan att ta in något nytt. Men i år arbetar vi med en ny leverantör och kommer ta in nya fräscha produkter och då kommer också intäkterna öka.  

Biljetter+säsongskort: Minskar från 1 850 000 kr till 1 800 000 kr.

Urban: Västerviksborna är medgångssupportrar som gillar när laget vinner och straffar oss hårt när vi förlorar, så då är det bättre att ligga i topp i ettan än botten i allsvenskan, även om inte Brynäs kommer.

Försäljning kiosker och restaurang/bar: Ökar från 2 240 000 kr till 1 830 000 kr.

Försäljningen är inte borta bara för att det blir nytt ägandeskap, utan nu blir det professionella ägare som sköter upphandling och så på ett proffsigt sätt. Så det är bättre att få 50% av ett större belopp än 100% av ett litet belopp, så det blir bättre för klubben. Förra året gick vi 100 000 i vinst, tidigare  år med 5-600 000m så nu räknar vi med en vinst på uppåt en miljon och hälften går till klubben så vi räknarmed en ökning på 400 000 där.

Deltagaravgifter: Ökar från 1 000 000 kr till 1 600 000 kr.

Urban: Vi har inte höjt avgifterna på länge, de har legat still sedan 2019, så det blir en indexgradering där. Sedan har vi försökt jobba med istiderna, så att lagen får träna mera, då behöver vi mera istid som vi köper in, så sett till per timme is så är det en sänkning av avgifterna, så de får till godo där.

Cuper och läger: Ökar från noll till 750 000 kr.

Urban: Vi har inte haft några såna förut, men nu har vi ett läger vecka 32, ett under sportlovet och ett efter säsongen. Västervik är en populär stad så det kommer inte vara svårt att få ihop lag. Sedan när vi får en ny hall så kommer vi ha is på sommaren och då kommer vi kunna ha sommarläger med.

Sponsring: Ökar från 6 700 000 kr till 8 800 000 kr.

Urban: Det är inte så stor ökning, vi har behövt fylla på eget kapital bakåt i tiden för att få licenser, nu är det reda pengar så i princip är det en miljon mera in i sponsring än tidigare. Nu har vi också en inarbetad säljchef som kom ny inför förra säsongen, nu har han kunnat bygga upp kundbas och så anställer vi en spelare som kommer jobba halvtid som säljare dessutom. Sedan sätter vi in en åtgärdsplan med, får in en miljon mindre eller mera så vet vi exakt vad vi ska göra från start, det som ska tas bort eller läggas till, så vi inte hamnar felaktigt ekonomiskt. Sedan har vi täta månadsrapporter där vi stämmer av hela tiden.

Spelarlöner a-lag (inkl tränare): Minskar från 11 700 000 kr till 7 700 000 kr.  

Urban: Lönenivån är lägre i ettan och för vår del handlar det om att skaffa halvtidstjänster till spelarna, så det blir naturligt med en neddragning där. Men tidigare så har vi haft mellan 3-5 nordamerikaner, de kanske inte är dyrare på plats, men det tillkommer flygresor och andra kostnader som gör att de kostar mer. I ettan blir kostnaderna mindre då ettanspelare är vana att betala lägenheter själva och så vidare. Så löneläget ligger väl som hos de flesta lagen i övre delen av ettan.  

Övriga kostnader runt a-lag (ej material): Minskas med 5 400 000 kr.

Urban: Det är tjänstebilar, lägenheter och allt möjligt som man måste krydda med för spelarna i allsvenskan, det blir ett helt annat löneläge nu, mer realistiskt.

Lämna ett svar