SICO om kontraktssituationen för spelarna i degraderingslagen!

Det är många som kanske inte reflekterat över det, men vad gäller egentligen med kontrakten för de spelare som har fått nekad elitlicens? Gäller kontrakten? Borde klubbarna ha informerat spelarna om sitt ekonomiska läge innan kontrakten skrevs? Vad händer med spelarkontrakten vid en eventuell degradering? Jag bestämde mig för att prata med Klara Stenberg på spelarfacket SICO för att reda klarhet i frågorna. De har egentligen endast hand om spelare från allsvenskan och uppåt, men hon kan ändå svara på hur det ser ut generellt.

Gäller spelarkontrakten nu under tiden klubbarna väntar på att få sin överklagan prövad?

– Ja de gäller fram tills att överklagandet är prövat.

Vad händer vid degradering, bryts kontrakten då automatiskt?

– I allsvenskan och SHL så har vi en mall som alla kontrakt följer, och där står det att avtalet inte gäller vid spel i annan serie. Men i ettan så har alla klubbar sitt eget sätt att skriva avtalen på, så där kan det variera. Men normalt så brukar det ju regleras i kontrakten. Men det gäller att vara noggrann, både som klubb och som spelare att det verkligen stor vilken division det handlar om, för det kan alltid hända saker som man inte kan förutse och då är det bra att det ändå finns reglerat i kontrakten.

Om det inte står vilken division det gäller, kan man som spelare till exempel hävda att nu gäller avtalet, jag ska ha ”20 000” för att spela för er även om det är i tvåan?

Rent teoretiskt ja, men jag har pratat med sportchefer, spelare och agenter i ettanklubbarna och rent etiskt, så har man skrivit på för en klubb för att spela en division och det blir spel i en annan så bryter man avtalet. Där måste man kunna komma överens så det blir bra för alla.

Har en klubb i ekonomiska svårigheter någon skyldighet att informera om att man har en svag ekonomi, så att spelarna kan ta ställning till om de vill ta risken att skriva med en klubb som riskerar att bli degraderade?

I juridisk mening så kan man hävda att klubben undanhåller väsentlig information om man lovar att allting är stabilt när det inte är det. Då kan man som spelare hävda att avtalet är ogiltigt. Men det är en bevisfråga med, ska man kunna hävda detta så måste man ha bevis på det, och då måste man ha det i skrift. Så i praktiken har därför klubbarna ingen skyldighet att berätta något om du inte frågar, utan det är viktigt som spelare att ställa dessa frågor, och då skriftligt via mail till exempel, för att sedan ha om du vill bryta kontraktet.

***

Idag fick också Grästorp klartecken från licensnämnden, därmed är de helt klara för spel i ettan.

Lämna ett svar