Ett slut utan slut

Så kom de där besluten, äntligen får man väl ändå säga. För visst är det ett riktigt tråkigt besked att få för de fyra inblandade klubbarna att de blir degraderade, men frågan är om inte väntan varit än jobbigare. Väntan måste ha känts som en tortyr, och nu när till slut plåstret ryckts så vet man i alla fall förutsättningarna. Men även om denna process nu kommit till ett slut, så är det långt ifrån slut på historien om hur hockeyettan kommer att spelas 24/25.

Till att börja med: Skittråkigt för alla fans till de fyra lagen (Strömsbro, Bäcken, Kristianstad och Krif), de förtjänar alla ett lag på ettannivå, men den ekonomiska situationen i hockeyettan blev för tuff. En realitet också för kvarvarande ettanlag som i stort sett samtliga kämpar för att få debet och credit att gå ihop. Förhoppningsvis gör denna motgång att man kan sluta sig samman för att ta nya tag, så de snart är tillbaka i ettan igen. Samtidigt ett stort grattis till alla Panternfans som idag istället fick ett positivt besked, det BLIR hockeyettanspel kommande säsong och därmed derbyn i alla fall nere i Skåne för Tyringes del.

Nu när detta tråkiga kapitel lagt till handlingarna, så är det väl dags att börja ladda för issäsong igen? Nej tyvärr, än så finns det kapitel att skriva innan vi kommit så långt. För i nuläget så är det 36 ettanlag klara för spel, och då målet är 40 så kommer det innebära att KB65, Malung och Värmdö kommer att få en förfrågan om de vill spela i hockeyettan. Där ser läget ut som följer:

  • KB65 kommer nog allvarligt diskutera frågan. I min intervju med Johan Holmberg, ordförande i klubben, så lät han försiktigt positiv.
  • När jag pratade med Malungs sportsligt ansvarige, Ola Olsson, så var han betydligt mer skeptisk, där känns det som ett nej är mer eller mindre klart. Här tror jag att den stora anledningen till det skeptisismen är att Malung vid ett ja lär placeras i den norra ettan, med dyra resekostnader som följd.
  • Värmdö fick jag klart besked från direkt, deras kansli meddelade mig att de tackat nej.

Detta innebär att det blir 36, eller möjligen 37 lag i hockeyettan kommande säsong. Enligt den seriefördelning som kom ut innan licens-nejen så finns det då…

  • 8 lag i den södra ettan: Pantern, Tyringe, Karlskrona, Mörrum, Alvesta, Troja, Halmstad och Västervik.
  • 10 lag i den västra ettan: Mjölby, Borås, Dalen, Tranås, Grästorp, Mariestad, Forshaga, Lindlöven, Borlänge och Falun.
  • 10 lag i den östra ettan: Surahammar, Wings, Väsby, Sollentuna, Vallentuna, Tyresö/Hanviken, Huddinge, Nyköping, Enköping och Visby.
  • 8(9) lag i den norra ettan: Kiruna, Boden, Piteå, Kalix, Clemensnäs, Örnsköldsvik, Hudiksvall, Sundsvall (och KB65).

Nu kommer en uppgift jag inte är avundsjuk på, nämligen att avgöra om serierna ska spelas med ojämnt antal lag, eller om man ska fördela de 36(37) lagen jämnt, så det blir 9 lag i varje. Det förefaller givetvis vid en första anblick vara det givna alternativet. Men vilket lag ska man i så fall flytta norrut om KB65 tackar nej? Falun? Då lär vi ha få ett nytt kaos i ettan, då Falun lovat att gå i ordentlig strid om så blir fallet. Mer tid lär förspillas innan de mycket väl kan tacka nej till ettanspel, och då står vi där ytterligare någon månad senare med kaos, och nu med endast 35 lag.

Då kanske det är lättare att istället låta norra serien bestå av 8 lag. Och släpper man igenom det, så kanske man också låter den södra ettan spela med 8 lag? Annars så kommer det ju bli en serie med 8 lag, två med 9 och ett med tio? Låter ju konstigt det med… Kanske det blir så att åttalagsserierna kompenseras det minskade antalet matcher genom att man får möta varandra tre omgångar istället för två? Ja som ni hör, det sista kapitlet återstår ännu att skrivas…

Lämna ett svar