Förbundets tävlingschef: Det är olyckligt det dragit ut på tiden!

Kmhockey.se har lyckats få tag på en riktigt nyckelperson i hockeyettan denna sommar. Det är Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef, Magnus Mårtensson, som står mitt i kaoset av licenshärvor och lag som tackar nej till spel. I en matig intervju så ger han besked om när man hoppas ha en serieindelning på plats, hänsyn som tas vid serieindelningen, om ifall det kan bli tre omgångar i grundserien, hur förutsättningarna ser ut för nästa säsong och mycket mycket annat!

Igår fick vi beskedet att Kristianstad, Krif, Strömsbro och Bäcken inte fick licens, hur ser förfarandet ut framöver?

– Som du säger så fick vi beskedet igår att de inte fick beviljas licens, så igår fick de tre treorna frågan om de vill ha en plats i ettan, så nu inväntar vi svar från dem.

Kommer de ha två veckors svarstid?

– Nej vi har inte satt tid så, utan vi planerar lägga serierna i augusti här, så innan dess bör de ha gett sina svar, förhoppningsvis kommer de så snart som möjligt så vi kan komma igång och sätta en ny serieindelning och spelprogram.

Kan det bli olika antal lag i olika serier?

– Just nu är det 36 lag, så blir det 37, 38, 39 lag så kan det bli olika givetvis.

Men om det nej tack så blir det 36 lag så är det 8 norr och söderlag och 10 öst och västlag enligt tidigare serieindelning, kommer det att bli sådan fördelning i serierna eller kommer det att kunna flyttas lag?

– Det är inte helt klart, vi har spånat lite olika tankar och idéer, just nu har vi inte alla förutsättningar och pusselbitar, så vi måste ha alla pusselbitar först innan vi kan komma till beslut.

Föredrar man en jämnare serieindelning?

– Ur serielottningsperspektiv är det enklare med jämnt antal lag, men vi vill ha det så bra som möjligt för klubbarna. Vi har ett uppdrag att göra en geografisk indelning och då behöver vi göra justeringar, men det handlar om att vara smarta i valen och vi har samtal med ligaorganisationen för att göra smarta och bra val.

Om det blir 36 lag, kan det då bli aktuellt med tre serier med tolv lag i varje?

– Inte som jag ser det i nuläget, det är inget som diskuterats.

Om vi kikar lite på sikt: Innebär mindre antal lag att fler lag kommer att få kvala sig upp till ettan kommande säsong eller blir det en bantning av antalet ettanlag permanent?

– Vi har i uppdrag att jobba mot 4*10 lag, sedan får vi se vad som händer under året. Men vi kommer spela med färre lag i år, men uppdraget är att det ska vara 4*10 lag framöver.

Om vi kikar neråt i systemet, så innebär detta att det blir fler tvåanlag. Hur löser man detta?

– Det blir upp till varje region att lösa, men visst kan bli fler div 2-lag. I södra tillkommer ju tre fler lag,  men det fanns en vakant plats, men jag tror de kommer lösa det på bästa sätt i sin region. Det finns i representant för varje region i tävlingsutskottet, så de vet hur det sett ut.

Hur ser du på att det dragit ut på tiden, kunde det inte ha gått snabbare?

– Jag är inte expert på licensprövningen, men som tävlingschef tycker jag det är väldigt olyckligt att stå här så här sent utan lottade serier. Sedan kan jag ha förståelse för att det kan dra ut på tiden, men så länge papperen från klubbarna kommer i tid så borde vi kunna vara klara tidigare, men vad som är hönan eller ägget är svårt att svara på. Men visst är det inte bra att det drar ut så på tiden.  

Tar man hänsyn till att lag kan få långt att åka till norra ettan till exempel, eller går man strikt geografiskt och tilldelar platser?

– Vi ska placera geografiska serier och att flytta lag idag till hur det ser ut, det skulle vara rätt taskigt mot de här lagen. Så vi gör inga stora justeringar när det gäller flyttar av lag. De har budgeterat utifrån de serier som lottats, så vi vill ha så lite förändringar som möjligt.

Om det blir färre antal lag i en serie, hur ser du då att utöka till tre möten under grundserien?

– Det får vi se när vi vet hur det ser ut och har alla förutsättningar på plats, men vi har lagt mer tid för grundserien. Det är 18 matcher i grundserien och det är lite lite matcher för den tidsperioden egentligen, så vi får se. Vi behöver ha alla kort på bordet innan vi kan ta beslut, men minst 18 matcher ska vi ligga på.

Till sist: Kraven på 8% av omsättningen och 10% kommande säsong är rätt tuffa krav för ettanklubbarna. Det pratas om att kanske förändra kraven, vet du något om det?

– Det är en process på gång vet jag, men jag är inte med i den processen och vet inte mer än så. Men man kommer titta på det under hösten här och sedan kommer det väl någon form av besked när man är klar med det arbetet.

Lämna ett svar