Man måste budgetera efter worst case!

Vår intervjuserie med ettansportchefer rullar vidare. Denna gång så har vi kommit till den sportsligt ansvarige i Mörrum, Mathias Lönqvist. Han har ett och annat råd att ge till föreningar i hockeyettan, men han tycker även till om sitt lagbygge, hur han tror att hockeyettan kommer att spelas, motståndare i söderettan och en hel del annat.

Hur ser du på situationen som blivit med att fyra lag degraderats av ekonomiska orsaker?

– Jag tycker det är tragiskt. Sedan har jag varit med i hockeyvärlden länge, och någonstans är det dags att ta ansvar och att man slutar att betala med pengar man inte har. Det kanske behövs ett nytt regelverk med lönetak? För mig är ettan en utbildningsliga, det är där unga killar ska ta nästa steg. Vi har själva varit där och det är många i föreningen som sliter många timmar för att fixa ekonomin, men det behöver tas ansvar i styrelserna, det får vara slut med det här. Man får budgetera efter worst case scenario.

Påverkar deras degradering er på något sätt?

Både Kristianstad och Krif är inte bra för oss att de blir degraderade. Det var två matcher med mycket publik, så det blir ett bortfall på publikintäkterna, så det är klart att vi drabbas av detta. Resorna var korta med, så det var två trevliga derbymatcher vi blir av med, så det är väldigt synd. Men vi kan inte göra något åt det, det är som det är.

Hur tror du att södra ettan kommer spelas, blir det åtta eller nio lag i serien?

– Jag tror det blir åtta lag, men jag vet inte. Sedan får man möta varandra tre gånger istället för att få till fler matchen. Det borde bli så i alla fall.

Är det bästa lösningen?

– Det är bästa lösningen, annars får man göra om allting. Man får minska ner och mötas tre gånger.

Hur är Mörrums ekonomi nu?

– Vi har väldig kontroll på allt och svävar inte iväg. Vi har en avbetalningsplan med gamla skulder, vi följer den planen och väl det, och budgeterar inte mer än vi klarar av, vi jobbar så nu. Vi vill så klart på en 3-4 års plan vara helt skuldfria, då blir allt annorlunda när man är det.

Känslan är att ni gasat på lite vad gäller satsningen på a-laget till denna säsong, stämmer det?

– Det tycker jag. Men vi håller oss till vår plan, vi vill utveckla unga spelare, ha en yngre snits på laget. Det fortsätter vi med även denna säsong. Vi tycker ettan är en utbildningsliga. Målet är att locka till oss talanger som behöver något år extra för att spela till sig de allsvenska kontrakten, det är en strategi vi har. I år har vi skickat två stycken, det var länge sedan nu vi skickade någon, så det är vi glada över. Förhoppningsvis kan vi skicka ännu flera nästa år. Men vi ska försöka steppa upp det lite år för år, och bli lite bättre för varje år som går.

Succéspelaren Hugo Frylén är ett av flera tunga tapp. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Ja som du är inne på så tappar ni två tunga namn i viktige Adam Bäckstrand och förra säsongens genombrottsman Hugo Frylén, men även klubbikonen Marcus Paulsson. Hur mycket svider de tappen?

– Jag är glad för Adam och Hugos skull, visst hade vi velat ha kvar dem, men vi är glada över att de får ta steget. Och Marcus Paulsson är en legend i föreningen med spela på alla nivåer. Men Marcus får vi in som J20-tränare, vi vill ha kvar honom i föreningen. Han är en utbildad STAC-tränare, han och Johan Hedman är det i klubben, och vi har ett fint gym med bra faciliteter med två isytor och en liten isyta dessutom. Så vår ungdomssida har utvecklats mycket, vi gick upp i U16 elit förra året och hängde kvar där i år. Problemet är att färre och färre börjar spela ishockey. Vi är lite få i några kullar, men vi har haft en tjej som bättrat på rekryteringen, och vi jobbar för att få fart på tjejverksamhet med.

Är det något mer namn som lämnat som du gärna behållit?

– Ja det finns alltid någon, men jag vill inte nämna något vi namn så, men finns alltid några man velat behålla.  

Ni har också fått behålla några viktiga pjäser, vilka skulle du vilja lyfta fram?

– Vilmer Stahmann är vi glada över att han stannade, det är en Mörrumskille. Khalid Ibrahim är en jättebra spelare som vi också är glada över att han stannar. Mathias Kemppi blir kvar och även Samuel Wälimaa har varit här länge, det är ett tecken på att de trivs, även Tobias Brahm och Emil Andersson är egna killar som blir kvar även om Emil inte fick spela så mycket. Det är bra spelare allihop men kan förhoppningsvis ta ännu mer steg i vinter.

– Ni har också plockat in ersättare för de som lämnat givetvis. Jag tänkte vi ska gå igenom era nyförvärv och höra vad du har att säga om dem.

Vi börjar väl med målvaktssidan där ni plockat in David Otter och Didrik Jansson

– David är en riktig matchmålvakt vi hört mycket gott om av gamla tränare han haft. Med David och Didrik får vi ett jämnare målvaktspar än tidigare. Didrik är mer en supertalang ju, så nu har vi två bra målvakter som kan överraska båda två, Jag hoppas vi blir starkare med detta paret. Det är den viktigaste spelaren, målvakten, så det är klart att får vi ett målvaktsspel med två bra målvakter som kan dela på det så kan det bli en framgångsfaktor.

Då går vi till backsidan, där Leo Klavhed är enda officiella nyförvärvet så här långt…

– Han tror vi jättemycket på, han har vi sett och han ser jättefin ut, vi hoppas han kan ta nästa steg hos oss, en mycket spännande back. Vi har några namn till som ska in, två klara, så backsidan ser bra ut med unga och ambitiösa killar.

Vad är det för backtyper, offensiva defensiva, unga eller etablerade?

– En spelande back och en mer defensiv back, det handlar om att ha en bra mix. Det är yngre killar, men någon har gjort lite ettanmatcher. Det känns som att vi kommer ha en starkare på backsida, men det vet aldrig förrän efteråt.

På forwardssidan finns det en femling nyförvärv. Ska vi börja prata om Elias Andersson?

– Det är en riktigt spännande forward, honom tror vi mycket på. Han är fysisk men har även ett spel i sig, driver på kasse, en komplett spelare, vi gillar honom.

Då fortsätter vi med Hugo Mörnhed…

– En intressant ung kille som är från Mörrum från början. Vi lånade honom 3 matcher förra säsongen och han gjorde det bra, en stor och rejäl center. Han är redo för a-lagsspel.

Vilmer Grundström…

– Lite samma där, han var i Växjö senast, men är redo för a-lagsspel. Har bra skridskoåkning, har även provat på lite a-lagsspel i Tingsryd, den värvningen känns bra.

Hampus Johannesson…

– Samma där, en skicklig spelare från Troja, där han mest spelat J20, men han har även en seniorsäsong. Han är på väg upp på karriärsstegen, vi har många såna spelare. Bra glid, skicklig med puck.

Rasmus Leijonhielm till sist…

– Han har varit i USA och spelat, innan sduperelit i Linköping. Sor och rejäl spelare, inte spelat a-lag förut, men målskytt, med bra skott och storlek, tror vi med mycket på. Född -03.

Just nu står ni på nio forwards på eliteprospects, innebär det att fyra ytterligare forwards ska in?

– Vi kanske börjar på tolv forwards, vi får se, men minst tre till ska in. Det är ett par på ingång som nästan är klara. Det är en center högt upp i hierarkin och sedan två yttrar, sedan får vi se om det blir något mer till framöver. Blir det en 13:e ska det vara en för högre upp i hierarkin. De två som är klara är lite samma stuk som de vi har inne redan, vi vill att det ska vara konkurrens om platserna. Från kedja två till fyra så ska det vara jämnt, den första kedjan kanske ska vara lite vassare, men sedan ska det vara jämna kedjor. Vi ska ha fyra kedjor där vi kan bestiga berg tillsammans. Sedan är några bra på boxplay och andra på powerplay, man får fördela ut det lite.

I och med alla degradera lag så öppnades det upp sig på marknaden med många skickliga spelare som jagar kontrakt. Är det något ni kan utnyttja tror du?

– Absolut, det blev fler spelare tillgängliga och det är klart vi tittar på det med, det blir lättare att fylla luckorna, samtidigt så är det tråkigt att mista två derbymatcher.

Innebär det att ni kan titta på en högre hylla?

– Så kanske det kan bli, men jag tycker det är dåligt med spelare nuförtiden, det var bättre på marknaden när jag var i sportgruppen tidigare.

Vad har ni nu för målsättning?

– Vår målsättning är att bli bättre än förra året, det är det vi jobbar efter. Vi hade en tung höst då, sedan hade vi en bra vårsäsong, men då var det annat motstånd med, vi hade det tufft i grundserien. Vi hoppas vinna fler matcher i grundserien i år.

Hur ser du på konkurrensen i södra ettan?

– Med Kristianstad väck så blir det mer öppet om platserna, Kallinge hade redan dragit i handbromsen lite, men det känns mer öppet i år. Utöver, Karlskrona, Västervik och Troja som är stora favoriter, sedan är det ganska öppet.

Innebär det att allettanspel blir realistiskt?

– Så långt har vi inte tittat, men man måste ju gå för det, men det blir tufft är klart. Men det känns vidöppet, det handlar om att få en bra start så man kommer in i det och får bra självförtroende.

Lämna ett svar