Hudiksvalls sportchef tar bladet från munnen!

Hudiksvalls sportchef Lars ”Lillis” Lövblom har basat över ett av ettans bästa lag i många år nu, och vet hur man bygger ett vinnande lag. Men han har också ett och annat ord att säga till lagen som inte sköter sin ekonomi. Om detta, om sitt lagbygge och en hel del annat kan ni läsa i denna öppenhjärtiga intervju.

Hur har du upplevt allt som händer i hockeyettan med degraderad lag och lag som tackar nej med mera?

– Jag tycker det är synd, för överallt så drabbar det alla i slutändan. Det är inget bra med så många klubbar med ekonomiska problem, vi lever över våra tillgångar. Sedan kan jag inte reglerna, jag får inte ihop vad som gäller riktigt, men det finns ju en licensnämnd så man får ju lita på att de kan dem.

Hur ser du på att lag degraderas?

– Jag vill inte skjuta någon i ryggen, och det är min egen åsikt, men har man ett ekonomiskt problemår, och det kan alla ha, men har man 3-4 i rad så måste man tänka sig för. Ta som Kristianstad, de hade ekonomiska problem och ändå sitter de och trissar löner, det är samma med Västervik i år, de känns ju verkligen som en kantboll, det känns lite som Leksands trottoarkant. Det betyder att de trissar upp lönerna, och ska vi andra sköta oss, så blir det inte rätt mot oss andra. Sedan kan jag tycka synd om Strömsbro som egentligen har ordning på ekonomin men har samma organisationsnummer som fotboll och innebandy och vad det var. Så det finns lag som försöker sköta sig, men även de som inte sköter sig, jag tycker till exempel inte alls synd om Tingsryd.

Menar du att det var på tiden att lag fick bakläxa?

– Finns det regler måste alla följa dem! Det som är lite konstigt är att vi ska hålla oss till 30/4 som bokslutsdag och att det är räkenskaperna då som gäller, men Tingsryd kan komma in med pengar i efterhand, vad är det för regler som gäller egentligen? Man måste väl ha fasta datum, som bokslutsdatum, som gäller?! Sedan kan man diskutera procentsats som kan slå fel, men det är en annan diskussion, det kommer man säkert att ses över. Sedan är de bra att det finns regler, för uppenbarligen kan vi inte sköta vår ekonomi. Jag tror att många tycker som jag, även om inte många vågar säga det. Samtidigt så kanske folk säger att jag har lätt att uttala mig för jag har pengar, men har du inte pengar så ska du inte handla heller.

Hur tror du att serieindelningen blir, blir det 4*9 eller annan lösning?

 I norr blir det åtta lag, annars blir det fler avhopp. Det är ett kapitel för sig det med, vi tillhör region väst vi med, precis som Strömsbro, så varför kan man inte flytta upp Falun och Borlänge med? Så då går man förbi reglerna.. Men tvingar man upp Falun så blir det fler avhopp och det är inte bra det heller… Så jag vet inte hur det blir i de andra serierna, men i norr blir det inte fler än åtta.

Blir det då tre omgångar?

– Det tror jag. Vi spelar lördag-söndag, så jag tror på fler matcher, 14 blir inte rätt, det blir för få. Sedan kommer vi alltid ha diskussionen om var man ska sätta gränserna,  hur man än gör så kommer det finnas en skarv som blir konstig. Men frågar man Strömsbro så vill de spela i den östra, det vill vi med, och då blir det konstigt att först tvingar man Strömsbro och sedan gör man inte detsamma med Falun, vad är konsekvensen, varför gör man så? Men det är vad jag tror, jag kan inte tänka mig något annat.

Hur har detta påverkat er som förening?

– Egentligen ingenting, vi har stått bredvid och tittat. Vi var mer delaktiga i Tingsrydshärvan i och med att vi var första reserv. Ett tag var det både spännande och skrämmande, det skulle kanske inte bli klart förrän i slutet av juli, vad ger det för förutsättningar att bygga ett slagkraftigt lag? Det är lika med oss, gör vi ett sämre år så får vi neddragningar på vår budget, det gäller alla, vi får dra ner. Vi hade ett sämre år ifjol och då har vi fått skära till i år, det får man ta som sportchef, det handlar ju ytterst om kronor och ören och att en förening som ska leva över tid. Det handlar ju inte om en säsong bara, man måste hålla ekonomin i balans för att hålla över tid.

Ett av dilemmana i hockeyettan är de dyra resorna i norr, ser du någon lösning hur man skulle kunna göra norrettan mindre dyr att spela i?

– Nej jag har inget bra förslag för att lösa det. Det enda möjligen är att ha en solidarisk reseersättning för ingen vill vara i den norra ettan. Det där förslaget om tre serier med tolv lag som är på tapeten, då är norr nere i Stockholm, det accepterar de aldrig! Problemet blir bara större och större med, vi diskuterade detta redan när vi tvingades upp, den enda lösningen är resebidrag, något annat ser jag inte. Och problemen kommer bara att fortsätta växa, det är jag övertygad om. Man har skjutit problemet framför sig, man vill inte ta i det, man ändrar förutsättningarna varje år. Man måste ta tag i det annars så kommer det se ut så här mer och mer, att lag tackar nej och så vidare. För Falun är det en jäkla skillnad på att spela västra ettan än i norra, de kommer tacka nej och då kommer norrgränsen hamna längre och längre söderut, till slut är den i Stockholm. Lagen i norr kommer till slut inte orka längre. Egentligen är det mest synd om Kiruna, de har ju överlägset längst resor. Sedan finns det fördelar med resor med, vi får resa mycket tillsammans och kan bygga lagsammanhållning med hotellövernattningar, så jag har inget emot att resa så. Men vi har inte lika förutsättningar, vi lägger på resor det vi skulle kunna lägga på en spelarbudget.

– Sedan måste jag säga att förslaget till att spela slutspel är bra. Kvalserien har varit en förlustaffär för alla lag, men det har aldrig varit uppe på tapeten egentligen för att det varit så få lag som varit involverade. På slutet har vi heller inte fått något extra stöd från hockeyettan. För Piteå kostar en kvalserie en halv miljon och för oss innebär det ett minus på 300 000, trots att vi hade mest publik av alla i kvalserien. Så det är bra man gör om det, det blir ekonomiskt bättre för alla, och bra att det spelas söder och norr för sig, för att slippa de värsta resorna.

Många söderanhängare vill gärna se rikstäckande slutspel från och med semifinalen, hur ser du på det?

– Söderlagen är inget bättre, det är bara att titta på hur kvalserierna sett ut, det är en gammal myt. Vi och Väsby har slagits där, det skiljer ingenting, serierna börjar jämna ut sig. Som förra säsongen, då var det vi, Piteå och Väsby. Sedan borde de fundera på om inte ekonomin ändå är viktigare, du måste vinna mot alla lag ändå. Som Kristianstad som väljer Sundsvall som motstånd när man har krypavstånd till Troja, när de ligger en halv miljon back, då tänker man inte, då behöver man någon som tänker åt en.

Vi ska prata hockey med, och vi börjar väl med att titta tillbaka till förra säsongen, där ni, som vanligt höll jag på att säga, föll på mållinjen. Vad säger du om säsongen?

– Vad ska jag säga… Vi gör en bra säsong, vi vinner båda serierna, sedan faller vi i kvalserien på små marginaler. Väsby tar ut målvakten, och Vimmerby gör en massa mål i sista matchen. VI har inte haft det i egna händer inför sista omgången, det måste man ha. I år tycker jag vi var det bästa laget, men vi har inte haft marginalerna med oss. Alla lag i kvalserien är så bra, det är så jämnt, så det är bra att komma tvåa, det räcker med stryk i två matcher i rad så är man borta nästan. Vi har erfarenheten så vi vet hur man ska hantera det, men det är så små marginaler…  

Ja ni har varit i alla kvalserier som spelats sedan säsongen 18/19, vad gör att det är så svårt att gå hela vägen?

Jag har inget bra svar på det, vi har varit tvåa två gånger, men när vi varit tre-fyra så har två lag gått upp, det har grinat emot oss. Vi har haft våra plumpar, men det har alla lag. Jag tycker ändå det är starkt att vara där så många år i rad, se på Karlskrona som satsat hårt fler år ännu inte varit där, det inte enkelt att ta sig dit.

Ni brukar kunna behålla i princip allt ni vill, i år är det annorlunda med så här långt 12 spelare bort. Vad beror det på?

– Vi har kört med samma lag i 2-3 års tid och då blir det flera saker som gör att man får bygga om. För det första blir för dyrt och för det andra så finns det spelare som spelar på olika positioner som blir för gamla. Sedan finns det också spelare som blir för nöjda och som behöver söka nytt. Som Hannes Lindström som får spela powerplay i Halmstad, det får han inte hos oss, så han vill prova nytt. Den som svider är Christoffer Jansson, men av de tolv som lämnat så är det många som vi tackat av själva. Vi vill ha in nytt blod och få in ny energi i gruppen, det behöver man göra vart tredje vart fjärde år för att få in ny energi i truppen, det är inget konstigt.

William Eckmyhl, en av hela tretton spelare som lämnat. foto: Oliver Åström, Kalix

En trettonde det pratas om är Bjurström, lämnar han?

– Han lämnar.

Men ni har inte bara släppt spelare, det har kommit in nyförvärv med. Jag tänkte vi går igenom dem med början bakifrån så får du ge dina kommentarer om dem.  

Adam Ohre…

– Det kommer bli div 1:s bästa målvakt. Han har erfarenhet från allsvenskan med Timrå och Vita hästen och även spelat utomlands. Tittar man på kvalserierna så är det målvaktsspelet som fallerat för oss, vi har inte haft de bästa målvakterna, så det känns bra att få in Adam. Han bor här och vi har haft kontakt med honom tidigare, det blir en jättebra lösning.

På backsidan hittar vi Sebastian Walfridsson…

– Samma där, det är en kille som varit med ett tag, varit landslagsspelare, och är en stabil back. Vi låg lite fel i rollfördelningen förra året. Sebastian är både en bra back och en bra kille, det är ett bra nyförvärv. Jag tyckte vi föll ifjol i boxplay, vi fick inte ihop det vare sig i allettan och kvalserien, i år har vi har en bättre backsida.

Jag läser lite mellan raderna att ni vill ha de defensiva egenskaperna och det fysiska spelet från Sebastian?

– Ja så är det.

Då tar vi andra backvärvningen: Viktor Bemström…

– Vi tappar William Eckmyhl, där har vi Lucas Torstensson och så då Bemström som får de offensiva positionerna, Viktor har offensiva kvaliteter. Jag är helt övertygad att Torstensson fyller Eckmyhls skor, han har en stor offensiv uppsida, och det har Viktor med, en rightare dessutom, de växer inte på träd. Han gjorde det bra i Borlänge, en bra back.

På backsidan ryktas det också om att Anton Schagerberg ska in, stämmer det?

– Av respekt för att vi har en marknadssida som jobbar med saker så kan jag varken bekräfta eller dementera rykten. Men backsidan känner vi oss jättenöjda med, det kommer några bra namn här i veckan.

Då är det forwardssidan kvar, där enda nyförvärvet så här långt är Max Sjöholm…

– Det är en jätteintressant spelare, vi har fått rekommendationer från Timrå tidigt om honom. Han har varit skadad på slutet, men det är en spelare med bra attityd, jag tror att han kommer slå igenom och göra det bra. Han har bra attityd till arbete och lite mer attityd generellt, det tycker jag vi saknat lite, och han har riktigt bra sådan. Första senioråret brukar vara tufft, men jag har bra referenser på honom.

Finns det fler spelare klara?

– Vi har gått från 13 till 12 forwards, vi har inte ekonomiskt möjligheter att ha 13 forwards. Så vi har tio under kontrakt nu, sedan har vi lärt oss att inte värva in för tidigt, men vi har kapital till två spetsar till och får vi rätt där så blir vi livsfarliga i vinter. De platserna vill vi inte fylla förrän vi vet att det är rätt. Det kommer finnas spelare, det vet vi. Vi tittar vi på våra egna juniorer, de ska också få chansen att få spela, men vi söker efter två spelare till topplinorna.

Det låter som att det kanske kan ta ett tag att få in dem, och att ni låter egna juniorer fylla ut platserna så länge?

– Ja absolut, för det är viktigt att träffa rätt. Vi hade kunnat fylla platserna för två månader sedan, men träffar vi inte rätt på dem så kommer vi inte kunna hävda oss, så viktiga är de. De måste kunna spela powerplay, vi kan inte ersätta Christoffer Jansson, men de måste kunna spela i första två kedjorna hos oss, och de spelarna växer inte på träd heller.

Tror du att ni kan fynda bland de degraderade lagens spelare?

– Tittar man på det så flyttar ofta inte Skånespelare uppåt. Vi har varit i kontakt med någon utan framgång, man måste komma ihåg att vi kan inte få allt vi vill utan spelarna kan tacka nej med. Sedan Strömsbros spelare håller inte, de måste vara bättre för att vara högt uppe i hierarkin hos oss. Vi tittar runt men har tackat nej av olika saker, det har kommit allsvenska anbud och så vidare. Det finns det ekonomi för att ta. Vi tittar inte mot en förstafemmaspelare och har pengar till en fjärdelinaspelare, nej vi har täckning för att få in något bra. Och ju längre vi väntar desto mer blir det per månad, men vi får se när det dyker upp något.

Vad är det mer specifikt nu jagar, är det centrar eller yttrar…?

– Det är en center och en ytter.

Du har också fått behålla ett gäng spelare, vilka förlängningar är du mest nöjd med?

– Lukas Torstensson är en bra förlängning och även stabiliteten i laget, de som varit grundpelare ett tag nu, stommen som varit här. Många spelare som lämnat har vi brutit med. Har man samma lag blir man för bekväm och lat, det gäller att hålla ångan uppe!

Du hade en ny tränare inför säsongen, Filip Algeman, hur tycker du att han klarade sig?

– Filip har ett moidernt ledarskap, han har gått GIH och har samlat erfarenhet. Sedan ÄR det tufft att komma till ett topplag jämfört med ett lag längre ner, man får en tuffare bedömning, så det var säkert jobbigt i början. Men han kom igen och gjorde en bra avslutning, jag är nöjd med honom, en sympatisk människa med. Han kommer bli en bra hockeytränare. Samma med Dennis Hall, bra idrottsledare.  

Bedömer du att ni kommer ställa ett starkare lag på benen i år?

– Det jag sagt är att målvaktssidan och backsidan ser bättre ut, sedan måste vi träffa rätt på forwardssidan. Gör vi det har vi bättre lag. Sedan fördelas kanske poängen annorlunda, Jansson gjorde en massa, det får man nu sprida på flera spelare. Vi har spelare som kommer ta kliv som varit med ett tag, jag tycker det ser jättespännande ut med ett yngre och hungrigare lag.

Hur ser du annars på slagstyrkan i den norra ettan?

– Det är svårt att säga, jag har inte set så mycket av Piteå ännu, annars har de har varit bra i flera år nu. De hade en omstrukturering som de gjorde bra. Samma med Boden, jag har inte hört mycket om dem heller, men jag räknar med att de två och även Sundsvall, som gjorde det bra ifjol kommer vara med där uppe. Sedan går alltid något lag bättre än väntat med, men de tre lagen blir att räkna med.

Vad blir er målsättning?

– Alla som ställer upp och har ambitionen att vara ett topplag vill gå så långt som möjligt. Vår målsättning är att vara det bästa norrlaget och att få spela final. Är man sedan där så vill man gå upp. Så vi vill vara så bra som möjligt, men det är lite tidigt ännu att säga hur bra vi blir, hoppas att vi kan växa och bli bättre och bättre, det tror jag vi kan bli med.  

Lämna ett svar