Vi är jäkligt glada att få chansen!

Grästorp stod först på nionde plats i kön om att få gå upp i hockeyettan när kvalserierna färdigspelats. Ändå så står de här några månader senare med ett lag som ska spela hockeyettan säsongen som kommer. Joakim Persson i Grästorps sportgrupp blev både överraskad och glad när frågan kom.

Hur pass förberedda var ni på att få en fråga om spel i allettan?

– Ekonomiskt var vi väl förberedda. Vi gick igenom ett stålbad runt 2010 då vi hade några jobbiga år, sedan har vi jobbat med ekonomi och organisation, så nu har vi en sund ekonomi, även om vi gick lite minus förra, men vi har ett bra eget kapital. Så vi fick snabbt klartecken av licensnämnden. Så ekonomiskt var vi förberedda, idrottsligt har vi haft som mål sedan vi åkte ur 2019 att ta oss tillbaka. Men sedan kom Covid och i förfjol misslyckades vi, och förra säsongen så var vi bara ett felaktigt mål från att ta oss hela vägen. Vi var lika bra som Bäcken och var förtjänta av att gå upp, men det är ett nålsöga att ta sig upp, det handlar om ett mål hit eller dit. Så på så vis var vi förberedda, men hade vi vetat det tidigare kanske vi tänkt annorlunda med lagbygget. Nu förlängde vi med de vi ville förlänga med, så vi hade kommit långt med lagbygget när vi fick frågan. Nu har vi istället försökt bredda laget med några spelare med lite ettanmatcher under bältet, och har hamnat i en situation där vi behöver låna ut spelare kanske. Vi hade egentligen tänkt ha en trupp med sju backar och 13 forwards, men nu är vi 8+16 och har tre målvakter. Så där får han lite att bita i i sommar, Andreas Appelgren, med mycket folk på träningarna, men det kan ha, haha!

När började ni ana att ni kunde få en fråga?

– Ska man vara negativ mot förbundet så kan jag tycka att vi inte får ett enda besked från det att vi spelar sista matchen till dess att vi får frågan, så vi får ingen förberedelstid. Jag kan ju tycka att förbundet borde vara förberedda på vad de ska göra om detta händer, de måste ju ha en plan A, en plan B och en plan C så man kan ligga steget före. Sedan har jag varit med så länge så jag spekulerade inte. Så vi fick noll besked innan vi fick frågan officiellt, jag kan ju tycka att man borde fått det lite tidigare så man kan börja förbereda sig och i alla fall ge ett snabbt svar. Ett tag var det prat om att treorna inte skulle få förfrågan, och helt plötsligt var vi det. Så vi var inte förberedda alls, och vi vet ju fortfarande inte vilken serie vi hamnar i, även om det logiska vore västra. Jag vet inte hur de ska lösa det, men jag tycker de varit lite sena på bolllen. Kan man gå ut lite tidigare så hinner man förbereda sig lite, så man slipper 14 dagars betänketid så man kan korta processen, det kan jag tycka i alla fall. Sedan är det inte lätt, det förstår jag, och det det är tragiskt det som sker, man undrar var det ska sluta? Att inte kunna ställa upp med fullt antal lag i en ettanserie är inte bra för någon.

Hur glada är ni över att ändå få chansen till slut?

– Vi är jäkligt glada över att få chansen! Idrott går ut på att sträva uppåt, så det var aldrig varit några tveksamheter från min och sportgruppens sida, och vi har ekonomi på plats, så det var inga tveksamheter från styrelsen heller. Vi hade ett möte med klubben och några stora sponsorer för att se om vi kunde få in pengar, det tog någon timme bara och sedan tackade vi ja, så vi var snabba på bollen. Sedan är vi medvetna om att det blir tufft, visst har vi ett skapligt lag, men det är byggt för toppen av tvåan. Jag har själv varit med om att gå upp i gamla ettan så jag vet hur tufft det är. Sedan har vi kanske en liten fördel då vi har ganska många ettanmatcher i laget, så många är inte helt oförberedda, vilket jag vet är viktigt. Sedan har vi en rutinerad tränare med som varit med på alla nivåer. Jag kan säga att jag har tänkt sluta många gånger med detta (sportgruppsjobb), men sedan jag lyckades få hem Andreas har jag fått en nytändning.  Det är otroligt roligt att jobba med Andreas och folk som kan sina saker. Vi tänker ishockey på samma sätt, det är nästan kusligt hur lika vi tänker. Vilka som ska spela och hur vi ska spela. Jag har varit mer i ishallen än på många år, vi har så himla gott snack. Fördelen med Andreas också är att han aldrig frågat efter förstärkningar under säsongen, han jobbar med laget han har och att utveckla dem, det tilltalar mig.

Nu har ni byggt ett lag för att vara ett topplag i tvåan, vad kommer utmaningen då att bli?

– Jag brukar jämföra med när vi gick upp själva och mötte Linköping i premiären. I första periodpausen så satt man och undrade hur vi ens skulle orka ta oss igenom matchen. Det sliter så mycket mer, allt går så mycket fortare. Sedan har vi 13-14 spelare som spelat ettanhockey tidigare i olika klubbar så vi har erfarenheten mer kanske. Vi har också lagt om träningsmatchschemat, så vi ska möta Mariestad, Dalen och Forshaga, det är viktigt för att få känna på vad som krävs när man mlter bra ettanlag. Vi börjar med Forshaga borta och Mariestad hemma, så de märker hur stor skillnaden är, det blir en utmaning. Sedan möter vi några tvåanlag med för att få spela och träna offensiven lite med.

Vad spelar Grästorp för ishockey?

– Vi vill spela med mycket fart, det har vi alltid gjort, och det ändrade inte Andreas på. Han byggde vidare på det vi var bra på, men han har även lyckats stabilisera defensiven på ett otroligt sätt. Förra säsongen, gick man ut i ledning inför tredje så visste man nästan att man skulle vinna. Att kunna spela på ett resultat, att spela på mycket fart, det är så det sett ut i alla tider. Sedan har vi ett relativt ungt lag, det har de flesta, men vi har utvecklingsbara spelare. Några oprövade kort vi vill satsa på för att vi tror det blir bra, några kommer lyckas andra gör det inte.

Har ni gjort några tunga tapp under sillyn?

– Ja på backsidan har Calle Dahlin flyttat. Han var kapten och har varit här sex säsonger, men han sa redan inför förra säsongen att han lämnade, för han hade träffat flickvän. Sedan Carl Andersson som varit här flera år och var lovande, han valde att ta en sejour i Falköping, det var tråkigt. På forwardssidan kommer vi givetvis sakna Alexander Liljedahl, han ska läsa till Polis och operera axeln, så även om han vill spela är han inte tillgänglig förrän tidigast runt nyår, en sådan vill spelare vill man givetvis ha kvar. Sedan Marek Rubner som varit här i tre säsonger, han hade jag gärna behållit. Vi hade ett långt samtal under säsongen, men han var tydlig med att blir det tvåan så kommer han hitta på annat, men blir det ettan så stannar jag. Men så såg det ju ut att bli tvåan och han flyttade, men med facit i hand gjorde han ju fel, hehe. Sedan har vi i alla år försökt bygga med att behålla 70% av förra säsongens lag, och det har vi lyckats med, det är skönt att vara i den positionen att kunna välja själva vad man vill behålla, så har det inte alltid sett ut för Grästorp. Vi har ett gott rykte, det är många som vill komma och spela för oss, det är en bra klubb att vara i. Sedan vi fick ett bra ledarteam så är vi ännu populärare givetvis. Sedan är det sjukt när man fått frågan om ettan, vi hade problem med att få in en back, vi ville ha en skicklig rightback, men det fanns inte att få tag på. Men från det att vi fick ettanplatsen så fick jag och Andreas och Carl-Johan (Svensson, gammal storspelare i sportgruppen) 25 spelare inom ett dygn, det hörde av sig hur många som helst. Hockeyettan drar så mycket mer än tvåan. Vi kan inte betala några stora löner, men i tvåan är det ett jäkla trugande, det är enklare diskussioner i ettan.

Då tänkte jag att vi ska kika igenom nyförvärven med…

– Målvaktssidan är densamma samma som ifjol, där har vi Alexander Sundstrand med en del erfarenhet från Dalen. Han gjorde det jäkligt bra när Albin Alexandersson skadade sig, då visade han att han kunde vinna matcher åt en. Albin opererade sitt knä, men även han har känt på ettan lite grand.

– På backsidan förlängde vi med Rasmus Berntsson, Lucas Frank, Viktor Bolinder, och Joacim Hägg. Sedan tog vi in William Sundberg från Mariestad, det var på Andreas Appelgrens inrådan, han hade ju koll på honom sedan han var där, där finns det potential, han är rightare vilket är bra. Sedan en annan ung kille. Leo Svalefelt Örqvist som vi hoppas kan ta kliv, där har vi fått bra referenser från Staffan Lundh. Får han en stor roll här så kan han bli bra. Sedan när det blev ettan så behövde backsidan förstärkas. Då tog vi in Viktor Åström som skolats i Modo, han visade i vintras i Nyköping att han kommer bli en toppback i ettan, om det blir i år vet vi inte, men det är en tvåvägsback. Sedan fick vi chansen att ta in Alexander Fredriksson från Vimmerby. Pelle Johansson fick tips av Joakim Fagervall att han är jäkligt bra, så de skrev kontrakt på en bussresa. Sedan gick de upp i allsvenskan, och ett annat läge, så nu har de nio backar, och han är lite för bra för att de ska vilja släppa honom, så vi lånar honom hela säsongen. Han är en offensiv rightback. Så nu ser backsidan helt ok ut. Vi har åtta backar, några vet vi kommer göra det bra, andra är lite frågetecken.

Och på forwardssidan…?

– Där vill jag börja med att det är fantastiskt roligt att få hem Viktor Lindman, han har varit på väg hit förut, redan för fyra år sedan var jag på honom, men det har inte passat med jobb och flickvänner, men vi har haft en dialog och nu passade det. Det är klart det är en jättebra spelare, han håller hög ettannivå. Han har producerat i alla tider, och han är den där spetsen vi tyckte vi saknade i kvalserien. Vi var minst lika bra men hade inte som Pantern en Viktor Holmkvist, utan var mer jämna. Han ska sticka ut i de avgörande matcher. Sedan plockade vi in David Lundmark redan ifjol, men han skadade sig innan säsongen så hela säsongen körd. Men nu är det är roligt att han är tillbaka igen, han har också provat på spel högt upp. Sedan är han ett litet frågetecken, men han har verkligen kört hårt, så han kan vi se som ett riktigt bra nyförvärv. Sedan har vi Johan Ekberg från Halmstad som jag har bra koll på, en kille som liknar Simon Siwert på så vis att han har varit en hjälpgumma i Halmstad, han har spelat högerytter i förstakedjan men också center i fjärde. Nu vill han ha en fast roll som center, han kan bli en positiv överraskning tror jag. En bra kille med, jag är noga med att det ska vara bra killar, att vi jobbar på ett vanligt jobb och tjänar pengar där och bygger en bra grupp, det är lika viktigt som att det är bra spelare. Sedan Dmitri Iskornev, han är nygammal, spelade med oss i slutet av tiden i ettan, sedan har han spelat i Vänersborg. Det är en jättebra kille, han har träffat en svenska och de ska ha barn här. Det är en riktigt spets i powerplay, han är grym i 5 mot 4, vilket kommer bli viktigt. Johannes Rahm som kom upp i Teg någon säsong innan han flyttade till Vänersborg. Det är en man gillar att ha i laget, han jobbar stenhårt, men har även lite handleder med. Så han kontaktade jag tidigt, han gillade jag av det jag såg när vi mötte dem. Nästa in är Simon Siwert, han blev också misshandlad i Skövde där han spelade allt mellan förstakedja till trettonde forward. Med med en bra roll i laget och när han vet vem han ska spela med, då har han en högre potential än han visat i Skövde. Det är en bra kille med, som passar in i gruppen. Sedan har vi Max Nyström, en Grästorpskille,som lämnade för spel i Trollhättan och Kungälv, han ville spela J20 elit, så han tog den vägen, sedan har han varit på andra sidan Atlanten ett par år med. Han är ett oskrivet kort, han har inte spelat på nivån tidigare, men det är en duktig kille som vi velat behålla. Simon Niska var med oss på slutet av förra säsongen, han ville komma till ett lag där han fick spela, i Mariestad hade han en 13:e forwardsroll, här fick han spela 3:e-keda och gjorde det jäkligt bra.

– Sedan kommer det en till idag, vi plockar hem Albin Sterner från Färjestad, det kommer ut under dagen. Vi har haft kontakt med honom hela tiden, men när jag frågade honom tidigare så ville han spela i ettan. Så han skrev på för Strömsbro, han skulle spela och tjejen skulle jobba där, sedan blev det som det blev, och nu har vi haft diskussioner, så de kan bo ihop senare sen, så han flyttar hem och kommer spela med oss i vinter. Han har en jäkligt bra skridskoåkning och är jobbig att ha emot sig. Dessutom ett riktigt bra skott. Jag försökte låna in honom under säsongen som gick, men fick besked att han var för värdefull får deras J20-lag, så de kunde inte avvara honom. Sedan är han ny på nivån, så det återstår att se hur han klarar av det. Men jag tror att han kommer klara det bra, han är ambitiös, så nu står vi med 16 forwards helt plötsligt!

– Så vi har sagt att vi kommer börja med 3+8+16, och träna på det några veckor. Sedan är det lite frågetecken med, det är någon operation av knä och problem med höft och hjärnskakningar. Vi hoppas det funkar men vet inte med säkerhet, men det visar sig väl och sedan i september får man se om man behöver låna ut spelare. Lite roligt att kunna vara i den situationen, det är vi inte bortskämda med.

Hur ser du överlag på forwardssidan?

– Den kände vi i ett tidigt skede att vi skulle vara ett topplag med i tvåan, så vi var nöjda ganska länge och har sedan lyckats peta in de spelartyper vi saknade i vintras. Vi tyckte det var viktigt med den extra spetsen. Det är en sak att producera i powerplay i oktober en annan att göra det i mars. Där tycker vi att vi fått in pjäser som kan höja oss en del. Sedan har Charlie Sherman varit viktig för oss, det är en riktig attitydspelare. Nu har vi fått in någon mer, så forwardssidan är jag riktigt nöjd med. Sedan har jag dålig koll på de andra lagen men det kommer visa sig.

Vad har ni då för mål?

– Vi ska ha inriktningen att etablera oss i hockeyettan. Vi ska inte tro att vi är så bra, men det finns ett par lag man tyckte man skulle slagit förra säsongen. Vi slog Forshaga komfortabelt i en träningsmatch förra året, men de har ju ett helt annat lag i år, de kommer nog vara på den övre halvan i år. Vi får ha inriktningen att kriga och etablera oss i ettan. Som jag läste, så är det en tvåantrupp som kommer upp egentligen. Vi har spelat träningsmatcher mot Skövde i många år och slagit och spelat oavgjort mot dem, så vi har haft bra lag.  

Blir det lite lära och se under hösten?

– Redan under träningsmatcherna så kommer vi få känna på några bra ettanlag och några tvåanlag, sedan som du säger så hösten får gå som det går, man får vara jäkligt ödmjuk, det kommer bli tufft. Sedan hoppas vi ju att det inte är enkelt att komma till ladan i Grästorp. Det är många lag som gått på pumpen där.

Lämna ett svar