Snart har vi bara SHL kvar!

Mats Börjel är en minst sagt framgångsrik lagbyggare för Tyresö/Hanviken. Han har etablerat laget som ett topplag i den östra ettan, ja förra gången vann man till och med serien. Men han ser en tragisk utveckling i svensk hockey, ja han ser till och med en stor risk för att vi snart bara har SHL kvar i svensk hockey.

Vad är din syn på allt som hänt i ettan under silly season med klubbe som gått i konkurs, andra som inte fått licens och ett antal nej tack till spel i ettan?

– Hur ska man summera vad jag tycker? Man måste sköta sin ekonomi, sedan tycker jag någonstans att det är dags för svensk hockey att vakna. Div 2-lagen blir skrämda av allt strul som är. Det är klart det ska finnas en licens, men hur den ska se ut vet jag inte. Men snart har vi bara SHL kvar, och jag skulle vilja likna det vid ens trädgård, vattnar man inget så har man inga plantor kvar snart. Det ser vi i SHL hur mycket importer det är där nu. Det märks internationellt mer och mer med. Jag tycker det är tragiskt att vi bara är 36 lag i Sveriges största hockeyliga, Tragiskt. Och det är samma utveckling i allsvenskan. SHL-lagen får 55 miljoner var, kan de avvara 5 miljoner var så skulle det hjälpa enormt längre ner i systemet. Jag tycker det är tragiskt att se. Förbundet har snart ingen makt kvar alls, bara en massa dumma uttalanden, det är en tråkigt utveckling.

Vad tycker du dom att det blir ett slutsspelsträd hela vägen istället för en kvalserie?

– Under rådande omständigheter är det det enda rätta. Det blir för mycket resor annars. Det är klart vi skulle spelat en kvalserie om vi gick dit, men vad får det för konsekvenser för föreningen? Snart är det bara några få lag som har råd med en kvalserie annars, så under rådande omständigheter är det bra. Sedan är en kvalserie en kvalserie, det är att föredra om det finns ekonomiska grunder för det.

Ser du någon väg ut?

– Jag förstår att förbundet inte har någon makt över SHL, men någonstans måste alla förstå att det måsta vattnas neråt, får vi ännu fler ungdomar som slutar spela hockey så är det katastrof. SHL måste vattna neråt och alla måste hjälpas åt. Samtidigt måste givetvis ettan och allsvenskan föra sitt med för att stärka sina varumärken, men alla måste börja se till hockeyns bästa, inte bara sin egen ekonomi. Vi håller ihop för lite och går egna vägar, det var därför ATG-avtalet sprack till exempel. Så vi måste vara överens om grunderna, sedan kan man gå egen väg att tjäna egna pengar utöver det, men man måste ändå ha en gemensam tanke först innan man kan tänka egoistiskt.

Ni gjorde en riktigt stark grundserie och alletta, men slutspel verkar inte vara något för er?

– Nej vi kommer inte förbi den där första omgången, men vi var närmare denna gång. Tranås var ett bra lag, vi leder med 2-1 i andra perioden och har två frilägen från röd, men vi räcker inte till. Men när det står och väger så är vi ändå nära i den femte och avgörande matchen. Det var givetvis riktigt surt, vi hade ett bra lag som borde varit med längre tycker jag.

Då ska vi börja prata årets lag, har du tappat någon som du ville behålla?

– Ja Lidö ville vi behålla, men där fick vi snabbt in en bra ersättare. Sedan skulle vi velat ha Thulin kvar, men han lämnade under tiden allsvenskan fick plocka honom. Men utöver det så har vi fått behålla det ville ha kvar.

Joel Thulin var klar värvning från Mariestad, men han norpades sista möjliga dagen av en allsvensk förening. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Det är rätt ovanligt, vanligtvis brukar ni bli rätt brandskattade…

– Ja så är det, samtidigt som det är smickrande att kunna skicka upp spelare i seriesystemet. Men nu fick vi behålla en stomme som börjar sätta sig lite grann. Svårt att säga vad det beror på, det är både privata situationer med jobb och flickvänner, men sedan trivs de med oss tror jag. Jag väljer killar som passar in hos oss och verkar ha hittat rätt.

Vilka var extra viktiga att få behålla?

– Vi har resonerat som så att vi vill ha starka målvakter, backar och centrar, det är våra nyckelspelare, det är så vi börjar bygga. Så Erik Palm och Alexander Andersson blir nyckelspelare, Pelle Carlsson och Ivar Sjölund med. Sedan hoppas vi få ut mer av Isak Dahlin och Eric Eljas med.  

Då ska vi gå igenom nyförvärven, de är sju till antalet, och vi börjar bakifrån med August Hedlund…

– Det är en tävlingskille, en matchmålvakt, det bevisade han ifjol. En målvakt som vill spela mycket. Vinner många matcher. Vi fick stryk två gånger mot Vallentuna, så vi vet att det är en matchvinnarmålvakt, dessutom har han en hel del rutin med, och sånt är viktigt. Han var faktiskt dubbelskriven hos oss första a-lagssäsongen, men det blev aldrig någon match.

August Hedlund från tiden i Karlskrona. Foto: Halland i fokus

Då tar vi backen Edvin Isén…

– Det är en spelande back, puckskicklig som vi hoppas mycket på. Tvåvägs, duktig på skridskorna. Tror han kommer ta kliv hos oss.

Johan Persson…

– En defensiv back, stor och stark med bra förstapass. Han tittade vi på redan ifjol, men då valde han att åka över till USA. En ledartyp, var kapten i Örebro J20, honom får vi nytta av.

Då tar vi forwards och börjar med Albin Pedersen…

– En skicklig kille med både skills och bra skridskoåkning. Jobbar alltid hårt. Hoppas han snabbt kommer in i seniorspelet, jag tror att han kan bli en poänggörare. Han bor nästgårds här, så det är kul han kom till oss.

Henrik Hallberg…

– En stor forward med bra skott och teknik. Hoppas han får en omstart, han har haft Hultin tidigare som tränare. Som ung var han väldigt duktig, så vi tror och hoppas på en nystart för honom.

Mika Ounasvuori…

– En kille som spelade någon match hos oss innan han gick till Kalmar, så vi hade hoppats på honom redan ifjol. Spelar med stort hjärta. Har många allsvenska matcher, en hårt arbetande och skridskoskicklig tvåvägsforward. Det ska bli roligt att ha honom hos oss igen!

Lukas Macklin…

– Det är ju en toppspelare i ettan och vi tror han kommer vara det hos oss med. Han har skills, ett bra skott och är bra på rören. Han kommer tillföra jättemycket hos oss, speciellt spetsen som han har tillför han och det är något som vi saknat de senaste åren. Han kommer få utrymme hos oss, att göra det han är bra på, det kommer bli bra både för honom och oss.

Vad betyder det att ni fått in en så etablerad stjärna?

– Det är ett bra betyg, det är alltid kul när man kan locka till sig bra, namnkunniga spelare som man vet att det var flera klubbar som jagade, även större klubbar. Kul att det går trots att vi inte har några löner egentligen, det är mer lite bidrag. Vi vill ge dem en restart och en bra miljö. Hultin och hans sätt att spela hockey lockar med. Hultin har tidigare haft Macklin, i AIK, så det är ju lite kul.

Hur mycket bättre blir ni i år?

– Jag tycker att vi kan gå en omgång till, att vinna ett slutspelssteg, det borde kunna vara en målsättning. Vi har ett bra lag med bra nyförvärv och killar som Eljas, Dahlin, Strid och Falk som gör sin andra säsong, och det har gagnat oss historiskt, så nu när de kommit in i det så har vi ett bättre lag absolut.

Är det realistiskt att vinna grundserien igen?

– Vi är ett av tre lag som kan göra det. Visby har ett jättebra lag, Väsby med. Så vi är ett av tre och vi ska spela om det.

Vad säger du annars om klassen på den östra ettan. Känslan är att det kan bli en lite tredelad serie med er tre i topp, sedan et hopp till kanske Vallentuna och Huddinge och sedan ett hopp igen till övriga dem?

– Lite så är det kanske, samtidigt tycker jag att Enköping ser lite bättre ut i år. Surahammar är svårt att säga var de står, de har så många nya. Sedan tycker jag att Sura har en intressant tränare, ett bra val av tränare. Wings är alltid Wings. Men det stämmer nog lite det du säger. Sedan vet man inte med Huddinge, backsidan ser bättre ut, sedan undrar jag om forwardssidan ser bättre ut…   

Så vilka tror du går till allettan?

– Vi, Väsby Visby, Vallentuna och jag tror faktiskt Enköping. Adam Lidström som de fick in är en ledare, han var kapten i Visby, och det är det de saknat. Kan han få med sig de äldre spelarna så… De har en ok backsida, så jag tror de tar den faktiskt.

Lämna ett svar