22 av 28 är värmlänningar!

Forshagas starke man och sportsligt ansvarige Christer Larsson har sin strategi klar: Att bygga ett lag med värmlänningar. Hela 22 av de 28 spelarna i laget kommer från Värmland. Detta i kombination med några guldkorn av utomsocknes spelare har gett en ovanligt stark Forshagatrupp denna säsong, ett lag som mycket väl kan utmana om en allettanplats.

Vad är din uppfattning om allt strul som varit i ettan under den här sommaren?

– Först och främst lider jag med alla som lägger ner ett jättejobb och försöker få till saker, och sedan får de inte till det. Speciellt synd om spelare som fått kontrakt men sedan blir stående utan, det blir svårt för dem att hitta likvärdiga kontrakt sedan. Sedan i grund och botten måste man ha kontroll på ens ekonomi, även om jag kan förstå att det är en tuff utmaning. Så vi välkomnar att förbundet tittar över licenskraven, då de är orimliga. Tittar man på reglerna för idrottsföreningar så får man inte gå med för mycket vinst, så då blir det svårt att bygga upp ett överskott. Om man inte har fastigheter då, som många SHL-klubbar har. Men det är ändå bra att man granskar och sätter stopp för det som inte är sunt, sedan tycker jag att man kunnat vara hårdare tidigare.

Tror du satsningarna med medel man har bidragit till en lönespiral?

– Ja det är klart det har, satsar man pengar man inte har så bidrar det ju. Sedan kan jag som inte har någon budget att prata om tycka att många överbetalar utan anledning. Många spelare flyttar inte på sig, och betalar man då 6-7-8 000 för en förstaårssenior så förstår jag inte det. De har blivit mycket dyrare trots att de är oskrivna kort, det är helt orimligt. Klubbcheferna kanske är lata och betalar hellre än att göra jobbet och reka så man slipper lägga pengarna?! Det finns annat man kan locka spelare med, som bra utvecklingsmiljö. Sedan vet jag att många ropar på snabbare förfarande, men jag har svårt att se att det ska kunna gå så mycket snabbare. För först ska man få fram ett bokslut, och sedan måste en revisor granska räkenskaperna, och det under den period då de har som mest att göra. Då kanske de inte riktigt har lust och tid att lägga den tiden när när man har andra mer välbetalda uppdrag att göra, så då blir det förskjutningar., Jag tror ingen ettanförening kan ha räkenskaperna klara förrän serien är slut och sedan vill man också ha lite tid att invänta att alla fakturor och sånt ramlar in, så sista april är en rimlig gräns.

Om vi pratar hockey lite med, så har ni fått behålla ovanligt många spelare, eller hur?

– Det har varierat lite över åren. Först tittar man på vilka som är viktiga för oss, sedan vilka som kan få en utveckling hos oss. Så vi har fått behålla alla vill ville utom Jonathan Ström, det brukar vara fler. Ju större framgång du har, desto fler spelare ryker, och ofta i fel ände av hierarkin. Men en av drivkrafterna är ju att få spelare att kunna ta steg uppåt, det är ju kul det med. Att se dem lyckas, och sedan håller man kontakten och hoppas de kanske återvänder, Värmlänningar är väldigt hemkära.

Ja ni har plockar många hemvändare genom åren!

– Ja 22 spelare av 28 är värmlänningar i årets trupp. Men det är min och hela föreningens mål att bli hela Värmlands lag. Men vi vill ju ha tvåanklubbar som kan börja fostra talanger, och det har blivit lite fler nu och det är ju kul, det gör ju tvåan bättre med, men tyvärr är inte västra den vassaste tvåan. Det är inte många lag med ambitioner att komma upp.

– Vad gäller ettan tycker jag den har jämnat ut sig, södra ettan har vassare spetsar, men västra ser betydligt jämnare och starkare ut ur breddsynpunkt, det finns många lag som kan överraska, det ska bli spännande att se.

Vilka förlängningar var skönast?

– Egentligen är jag glad över allihop, det är många som är Forshagaprodukter, det är ingen som sticker ut kanske, utan vi är glada att vi fick behålla alla utom Ström som inte få ihop livspusslet. Sedan är det alltid kul med spelare som gör stora framsteg, och som vi tror kan ta fler steg, det ser jag som ett tecken på att vi gör något bra när de stannar. Som Hugo Hell nu, som valde stanna istället för att spela för Färjestad, det känns bra. Även Albin Olsson, en oslipad diamant, som valt stanna hemma. Synd att ingen utbildat honom tidigare. Han brinner verkligen för sin hockey, han pendlade 16 mil till varje träning och match förra säsongen. Nu ska han flytta ner, det ska bli roligt att se om han utvecklas, hade alla haft den utvecklingen som han, hade vi spelat allsvenskan.

Då ska vi gå igenom nyförvärven tänkte jag och vi börjar väl med Eric Forsberg…

– Det är en återvändare som jag inte trodde var så intresserad, men sedan sa agenten att han var det och då gick det fort, där vet vi att vi får en bra målvakt. Sedan Edvin Falkenström, han hade fantastiskt bra siffror i Arboga trots att de inte var något topplag. Det verkar också vara en bra kille på alla sätt och vis. Sedan Keve Gustavsson, det är en ny bekantskap, men han kom in när båda målvakterna var skadade i J20, och gick bra då de fick spela kvalserie, så därför fick han chansen. Han kommer kanske bli utlånad, men även träna med oss och då blir han en bra ettanmålvakt på sikt. Ett ungt gäng keeprar.  

Vasse Tobias Björklund får en stark backkollega i Christoffer Rasch. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Om vi då fortsätter till backarna, där har ni gjort en riktigt prestigevärvning…

– Ja i Christoffer Rasch hoppas vi få ytterligare en back som kan spela både powerplay och boxplay, det är en rightback som gör en hel del poäng. Sedan får vi kvar Tobias Björklund och de två kan hålla i offensiven. Det är (Mikael) Wikstrand som känner Rasch, så han ligger bakom den värvningen, de har spelat tillsammans. Han kommer vara en av våra 2-3 ledande backar. Sedan har vi ett gäng bra backar till, som Linus Gustavsson och Daniel Gheorghiu, som gjorde en fantastisk resa, jag är förvånad att Färjestad släppte honom, det är en stabil defensiv back. Han fick göra sitt första mål till slut förra säsongen, han sköt i ribban en match i slutet, och var besviken, annars hade vi kvitterat i slutet. Men då sa Engman (tränare) till honom: ”Tänk positivt, nu prickade du ribban, i början hade du skjutit i sarghörnet!”, sånt är kul se utvecklingsmässigt och nästa match gjorde han också mål till slut. Tobias Björklund är i bättre fysisk form med, han har spottat upp fysträningen.

En back du inte nämnt är nya Adrian Davidsson…

– Det är en spännande back som vi hittade inför förra säsongen, men då tordes han inte ta steget hit, utan ville prova Munkfors. Vi ville inte ha en pendlare i laget, men vi kunde fixa jobb i Karlstad, så han flyttar dit nu. Ett oprövat kort, men han gjorde bra med poäng i tvåan.

Sedan kikar vi på offensiven, där har du verkligen spetsat till det!

– Ja det tyckte jag att vi behövde med. Backsidan var jag rätt nöjd med förra säsongen, men det fanns hål på forwardssidan. Men när Pelle (Hedlund) ville flytta hem och slutföra sin utbildning så var jag inte sen att fråga honom. Han ska stå för den kreativa delen, det är en fantastiskt skön person med. Han har mognat till lite med, det är också en målskytt av rang.

Då tar vi en annan prestigevärvning, Lukas Enkvist som hämtas från Hudiksvall…

– Efter 5-6-7:s bearbetning så blev det äntligen av! Han var hos oss när han spelade i Färjestad, men gick till Timrå där han hamnade i frysboxen. Jag ville låna honom då och han ville, men agenten sa nej. Sedan var han nere och gjorde 1-2 matcher, sedan hade han en säsong med Norge och Leksand. Sedan blev det KHK och Hudiksvall nu då i fyra år. Det är en av ettan bästa defensiva centrar, men jag tycker mig se en offensiv uppsida med. Han köpte lägenhet i Forshaga redan förra säsongen, så han var riktigt nära redan då.

En annan fin värvning är Joel Nyman…

– Det är en spännande kille, han var hos oss för två säsonger sedan, men hamnade sedan i Sundsvall. Sedan hörde hans agent av sig om att han inte ville vara kvar utan ville hemåt, så då löste vi det. Det gick också fort, när Nyman dök upp la vi andra namn åt sidan. Det är en offensiv spelare som kommer göra poäng. Så det är tre spännande nyförvärv.

En annan fin värvning är Lukas Smith…

– Det är en Skövdecenter. Vi kartlade centersidan när Ström kanske försvann, då gick Skövde i konkurs och då dök Smiths namn upp, han visade intresse. Det är en underskattad spelare, en tvåvägscenter. Kan axla Ströms mantel lite. Vi vill ha två starka offensiva kedjor och två starka defensiva kedjor och där tycker jag Lukas passar in.

Jacob Ringman…

– Han hade dubbellicens hos oss ifjol, och gjorde det bra, framför allt defensivt. Sedan hoppas vi kunna utveckla offensiven med. Han kom bra in i gänget och vi ville ha kvar honom. Han har ett bra skott med.

Alfred Bergman…

– Jag såg honom för tre år sedan när han spelade här en halv säsong, En stark powerforward och när han sa att han skulle flytta hem så var jag först inte supersugen då jag tyckte han varit lite väl opolerad i Köping. Men jag saknade en powerforward upptäckte jag, vi har bara Jacob Rodin, och han behövde lite konkurrens, så då erbjöd jag Alfred kontrakt, han ska göra att vi blir jobbigare att möta.

Vilken centersida ni får!

– Ja den är jättefin! Hedlund, Smith, Enqvist och Linus Jonsson som sista center. Han är lite Ström-typen, inget flashigt, men står för hårt jobb i båda zonerna. Jag trodde han skulle kunna bli en målskytt men det fick vi inte så då fick han bli center igen. Han och Owesten dödade mycket utvisningar åt oss.

– Filip Olsson ser också finare ut, han hade en bra säsong med Hall, men mindre bra året efter, men han har sett finare och finare ut ifjol. Han hade lite sus i öronen under säsongen och huvudvärk, men han besökte en optiker som upptäckte att han behövde linser, det gjorde att han fick en nytändning och ser bättre tränad ut än någonsin. Jakob Olsson kan också bli en bra ettanspelare på sikt. Intressant att se, riktigt snabb på skridskorna, det handlar om att lära sig utnyttja farten.

Ni har under sillyn gjort i alla fall tre förstklassiga (Pelle Hedlund, Lukas Enkvist, Christoffer Rasch) och tre riktigt bra (Lukas Smith, Eric Forsberg och Joel Nyman) värvningar, har du höjt spelarbudgeten rejält?

– Nej det har jag inte. Vi har av tradition lagt max en miljon på a-lagsbudgeten, och då ska allt utom huvudtränare in. Materialare, fystränare och medical team ingår. Så vi har nog snarare sänkt budgeten. Men vi jobbar långsiktigt, jag pratar inte dagligen (med gamla spelare ute i landet), men i alla fall väldigt ofta, även under säsongen. Jag pratar med alla som varit här för att jobba kontinuerligt att följa upp med hur de har det och hör om de trivs osv, för att se om de har lust att återvända. De verkar uppskatta att man hör av sig, man känner sig nästan som en kompis. Jag pratade mycket med Lukas om hans hjärtmuskelinflammation, det är inte roligt att sitta där och inte kunna spela, då pratar vi inte bara hockey utan mycket som medmänniska, för att visa att jag bryr mig, och även att på sikt se om de någon gång vill vända hem. Sedan har vi en stor stab med Tomas Engman och Mikael Wikstrand med stor kunskap, och Frasse (Mathias Fransson) som tredje länk, de kompletterar varandra väl. Man märker att de pratar hockey på samma sätt. Vi har en spelbok som vi gjorde om med Hall, sedan ändrar vi lite när tränarna och spelarmaterialet ska styra. Peter Berglund är med målvakterna och ger dem feedback och avgör vem som ska stå, det kan vara svårt att avgöra. Vi har tre fystränare med som kör med dem även under vintertid och tre materailare och två i medical team, en läkare och en sjuksköterska. Det är 12 st i teamet. Tomas Engman har ett bra synssätt, han törs delegera och lyssnar på vad de säger och låter dem prova. Sedan har han alltid sista ordet, men han har bra pedagogik. Det har kanske inte Wikstrand än, men han har mycket bra tips att ge, det ska bli intressant att se utveckligen hos spelarna med så bra tränarteam. Sedan har vi en fantastisk stämning i gruppen oavsett hur det gått egentligen, och den måste jag värva efter också, så alla passar in.

Vad är målsättning nu då, tittar ni uppåt mot allettan?

– Det gör vi alltid, men föreningens målsättning är att bli ett etablerat ettanlag. Sedan har vi vässat det till att vara med och utmana om topp fem, vi vill till allettan. Vi har en låg medelålder och allettan ger arbetsro, då vet man att man spelar ettan nästa säsong med och då kan jag börja bygga laget i januari, annars avgör läget i tabellen. Jag jobbar ofta med 1+1-årskontrakt, då blir det lättare att välja i januari då man vet serietillhörigheten. Så det är vår målsättning, att vi ska vara med om att slåss om topp 5. Sedan vill vi vara med och spela så länge som möjligt, men vi ska inte till allsvenskan. Där är vi inte än. Vi vill bli ett etablerat allettanlag, det är rimligt. Det krävs ett lag, pengar och organisation, vi har stabilitet för att spela i allettan, men inte i en kvalserie, det får vi ta på sikt, vi har ett treanlag i fotboll med ju. Så när ni andra tar semester så börjar jag fotbollssäsongen.  

Hur ser du på slagkraften i den västra ettan?

– Den är tuff att uttala sig om, vi vet ju inte vilka lag det är. Men tar vi den som låg, så ser Lindlöven, Tranås, Mariestad och Dalen starka ut. Även Borås, fast jag är lite fundersam på framfarten ifjol där de rensade rejält och fick in mycket finnar i slutet av säsongen. De gör en ny rensning nu, jag vet inte om det är optimalt att bygga om så mycket så ofta. Sedan är jag inte så säker på finska tränare heller, de brukar mest plocka in en massa finska spelare… Sedan ska vi vara med och utmana om det med, oavsett hur serien ser ut.

Lämna ett svar