Ranking – Östra ettans backsidor!

Östra ettan har några riktigt starka lag denna säsong, men kanske lite tunnare där bakom. Det märks också när jag idag rankar östlagens backsidor.

1. Visby

Niklas Dahlberg har en hel del rutin från att kvala uppåt. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Olle Andersson (D)
Niklas Dahlberg (D)
Oscar Eriksson (D)
Daniel Gunnarsson (D)
Vidar Levin (D)
Robin Liljekvist (D)
Lucas Ramberg (D)
Andreas Thelander (D)

Visbys backsida kan mycket väl vara hockeyettans allra vassaste, med fyra nyförvärv av riktigt hög klass. Det räcker inte med überrutinerade Daniel Gunnarsson med närmare 450 SHL-matcher som ankare, man har också plockat in några backar som är på väg att växa in som toppbackar i ettan. Jag tänker på evigt lugna backen Andreas Thelander som alltid ser ut att ha hur mycket tid som helst på sig, på stortalangen Oscar Eriksson och på rutinerade Niklas Dahlberg, tre spelskickliga backar som också är stabila defensivt. Men man har även fått behålla några bra backar. Väldige backen Robin Liljekvist, tvåvgstalangen Lucas Ramberg och förrförra säsongens utropstecken Olle Andersson, som tyvärr gick skadad stora delar av förra säsongen.

Boisbacken Adam Thelander imponerade så mycket på sportchef André Lundholm så han beslöt sig för att värva honom. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

2. Väsby

Gustav Berglund (D)
Daniel Carlqvist (D)
Elias Ewertzh (D)
Arvid Henrikson (D)
Oscar Lundin (D)
Nils Strandberg Sarén (D)
Rasmus Sörgardt (D)

Väsby har också en riktigt bra backsida. Rasmus Sörgardt har en hel del allsvensk rutin och är en skicklig offensiv back. Nyförvärven Gustav Berglund, Nils Strandberg Sarén och Oscar Lundin är skridskostarka och spelskickliga och kommer också bidra offensivt. Defensivt så har man starka fysiska backar i Elias Ewertzh och spännande nyförvärvet Arvid Henriksson. Så verktygen och rutinen har man.

3. Tyresö/Hanviken

Ludvig Almgren (D)
Alexander Andersson (D)
Pelle Carlsson (D)
Edvin Isén (D)
Erik Palm (D)
Johan Persson (D)
Ivar Sjölund (D)

Tyresö/Hanviken har av tradition en stark backsida, framför allt har de backar som är trygga med pucken som kan leverera bra förstapass. Offensivt så ligger mycket ansvar på Alexander Andersson och Erik Palm, även Segeltorpsvärvningen Edvin Isén hoppas man nog ska kunna bidra. Defensivt finns trygga namn i Ivar Sjölind, Ludwig Almgren och framför allt kanske lagkaptenen Pelle Carlsson.

4. Enköping

Kevin Bergkvist (D)
Mattias Eklund (D)
Wiggo Gramme (D)
Edwin Günther (D)
Adrian Kotz Öslöf (D)
Wilmer Lindblad (D)
Felix Lövgren (D)
Robin Nilsson (D)

Enköping har fått behålla alla sina tre spetsbackar från föregående säsong. Det handlar om de tre rutinerade herrarna Wilmer Lindblad, Robin Nilsson och Mattias Eklund. Alla tre är lite mindre till storleken, men fina skridskoåkare med bra spelsinne. Jag vet att i alla fall Wilmer Lindblad hade större klubbar efter sig, men han blev ändå kvar. Bakom dessa tre herrar är det inte riktigt samma spets, och Enköping har överlag en rätt lätt backsida med undantag av nyförvärvet Kevin Bergkvist. Frågan är om det blir en akkilleshäl eller en styrka?

5. Vallentuna

Niclas Gruvstål (D)
Max Kardevall (D)
Hugo Lindman Gustafsson (D)
Kasper Lindström (D)
Kelvin Martinsson (D)
Max Mattsson (D)
Melker Plars (D)
Fredrik Svennas (D)

Vallentunas backsida ser klart förstärkt ut inför kommande säsong, och det är framför allt värvningarna av Max Kardewall från Boden och Hugo Lindman Gustafsson från Mörrum som är orsaken till det. Kardewall är främst en defensivt stark back med bra storlek, men han är inte dålig på rören heller och väldigt trygg med pucken. En klippa att luta sig emot. Hugo Lindman Gustafsson å sin sida är mer offensivt lagd, skridskostark med bra passningsspel och ett bra skott dessutom. Detta har man adderat samtidigt som man fått behålla förra säsongens nyckelbackar Kelvin Martinsson och Fredrik Svennas.

6. Huddinge

Lukas Dahlbeck (D)
Bill Humble (D)
Charlie Kronnäs (D)
Oliver Lexenberg (D)
Filip Pilö (D)
August Skiöld (D)
Tim Thorsén (D)
William Westlund (D)

Det har varit rejäl omsättning i Huddinges trupp, och nåra av tappen är givetvis tyngre än andra. På backsidan är tappet av spelskicklige backen Nils Strandberg Sarén kanske allra tyngst, men Huddinge har också fått in några bra nyförvärv på backsidan. Den rörlige tvåvägsbacken Filip Pilö blev lite överraskande inte kvar i Tyresö/Hanviken och hamnar nu under Fredrik Mälbergs ledning. Backbjässen Oliver Lexenberg, som alltid spelar rejält, fick inte förlängt med Mariestad. Segeltorps lagkapten Lukas Dahlbeck gjorde det bra där men laget ramlade ändå ur, men för Lukas del fortsätter alltså resan nu i grannklubben Huddinge.

7. Surahammar

Oscar Forsman Larsson (D)
Anton Hansson Myhrén (D)
Wille Hedqvist (D)
Tore Lundström (D)
Samuel Näslund (D)
Gusten Persson (D)
Anton Sohlin (D)
Sebastian Tellström Jovicic (D)

Surahammar må ha mycket nytt in sedan man tvingats dra ner på spelarbudgeten, men det finns ändå en hel del ettanrutin kvar. Jag gillar backen Sebastian Tellström Jovicic som spelar rejält men också har en hel del skills och spelsinne. Oscar Forsman Larsson och Wille Hedqvist är också två stabila backar på ettannivå. Det har också tillkommit några nyförvärv, här är jag mest nyfiken på Samuel Näslund som sprutat in poäng i Kumla i tvåan i två säsonger.  

8. Wings

Lukas Cederholm (D)
Linus Edström (D)
Elliot Gille Pettersson (D)
Emil Hedström (D)
Sebastian Lindström (D)
Adam Oja (D)
Edvin Stegfeldt (D)
Valther Vannar (D)

Här har det tunnats ut sedan förra säsongen. Tre kort blir kvar: Emil Hedström, Sebastian Lindström och Edvin Stegfeldt, där framför allt Hedström kommer behöva leda backsidan ordentligt, för i övrigt är det ungt och oprövat. Lukas Cederholm känns ändå som lite spännande, han gjorde en stark säsong i Örebros juniorer säsongen som gick, och han kan mycket väl bli ett utropstecken.

9. Sollentuna

Lukas Aaw (D)
Martin Brovall (D)
Gustav Carstelius (D)
Elias Ek (D)
Andreas Ekström (D)
Lucas Eriksson (D)
Filip Möllerstedt (D/F)
Levente Nádasi (D)
Karl Strömberg (D)

Det är inte en helt orutinerad backsida som nykomlingen Sollentuna kommer upp i ettan med. Fem spelare har i alla fall en ettansäsong i ryggen och även om det kanske inte varit i framträdande roller så tillför de ändå stabilitet i laget, de vet vad som krävs. Jag är mest nyfiken på Andreas Ekström, som har gjort ett par säsonger med laget i ettan tidigare och som varit väldigt produktiv i tvåan.

10. Nyköping

Leo Ekengren (D)
Filip Gunnarsson (D)
Elias Holmberg (D)
Otto Humble (D)
Linus Malm (D)
Petter Sjöcrona (D)
Adam Wagner (D)

Här var det ungt och orutinerat, men visst finns det ett par intressanta namn. Petter Sjöcrona spåddes bli Trojas nya Daniel ”Trucken” Karlsson, en defensiv jätte, men fick det inte att stämma säsongen som gick. Jag upplever kanske att hans spelsinne är lite klent, men nog spelar han rejält och bra. Adam Wagner är ett annat nyförvärv, en kille som vänder hem till moderklubben efter en rätt bra säsong i Nyköping. Linus Malm är kvar, och kommer säkert också bli viktig. Men det känns rätt tunt, det är många som behöver kliva fram om säsongen ska bli framgångsrik.

Lämna ett svar