Vi vill utmana ordentligt i år!

Visby har haft några mellanår de senaste åren, men till denna säsong har Visbys klubb/sportchef André Lundholm fått en extra påse pengar att bygga lag med. Med hjälp av dessa så har det ena toppförvärvet efter det andra presenterats, och det finns verkligen substans i Andrés ord:
– Vi vill utmana ordentligt i år!

Vad är din take på sommarens alla turer i hockeyettan med lag som gått i konkurs, att lag degraderats på grund av licenskraven och att lag tackat nej?

– Först och främst jättetråkigt för alla fans och ideella ledare i föreningarna. Sedan tycker jag det ändå är bra, alla måste tävla på samma villkor, att man jobbar med pengar man har, annars blir det ekonomisk doping. Sedan att lag tackar nej förstår jag, det är inte lätt att bygga ett ettanlag sent när man redan byggt för att spela i tvåan. Speciellt som deras bästa spelare kanske valt att spela i tvåan för att ettan är för hög ambition, då riskerar man kanske att bli av med sina toppspelare dessutom. Så det var bästa lösningen att spela ettan med 36 platser och att man ger tvåanlagen fyra platser att slåss om. Så tycker jag även att man skulle tänka om det blir så i allsvenskan framöver, att blir det en ledig plats så blir det en bonusplats att slåss om nästa säsong istället.

Och hur ser du på idén om att ha ett slutspelsträd kontra en kvalserie, vad föredrar du?

– Jag föredrar kvalserie med fyra lag av två anledningar, men jag tycker blir sex lag för mycket då kan  lag avsågade och så vidare. Men med två lag i en final så blir intresset väldigt begränsat, det blir i stort sett bara intresse lokalt i städerna som är inblandade, men i resten av landet blir det väldigt ointressant. Med fyra lag blir det lite mer spritt och det tror jag blir lättare att sälja till något mediabolag. Så fyra lag hade jag föredragit. Sedan kan det också vara fel att permanenta en plats för norr och en för söder i finalen, det hade varit bättre om det kunnat vara två norrlag eller två söderlag. Det hade kunnat bli ett derby i en final, mellan tex Piteå och Boden, så det tycker jag man måste öppna upp för, så man kan få derby i finalen.

Om vi ändå pratar ekonomi, ni har ju ett ishallsbygga på g, blir det av eller hur är läget?

– Politiken ska fatta beslut i oktober månad, sedan får vi mark tilldelat och så ska de ekonomiska bitarna på plats, men det verkar positivt och vi hoppas på att få ok att dra igång allting.

Som jag förstått det så har ni sponsorer som går in och bekostar hallen…?

– Det är samma upplägg som för andra föreningar som byggt, att vi bygger och driftar och att vi får ett driftsbidrag för det, men det innebär en ökad kostnad för regionen så det är det de måste godkänna.

Som jag förstått det så är det starka sponsorer ibland annat i forma av Gotlandsbolagets ägare som klivit in och satsar, har ni fått ta del av pengar för att börja satsa redan? Känslan är ju så med tanke på den starka trupp ni bygger…

– Det är en Gotlandsfamilj där en har spelat i klubben, så han och ett par andra har sett hur vi slitit och frågat om vi ville ha hjälp. Så vi har en garanti på plats, men det hänger på att vi får godkänt för arenabygget, annars är det lönlöst att satsa på allsvenskan, för nuvarande hall funkar inte på allsvensk nivå. Och vi har fått ett litet tillskott redan nu för att bygga ett starkare lag. Inget astronomiskt, vi har fortfarande lägre spelarbudget än några av topplagen, men vi känner att vi ändå kan konkurrera om att gå hela vägen.

Då ska vi syna alla fina nyförvärv, och då ni inte har något målvaktsförvärv så börjar vi på backsidan med Niklas Dahlberg. Vad kan du berätta om honom?

– Det är En gotlandskille som debuterade här som ung och gjorde många säsonger innan han lämnade, för Nybro, Kalmar och Krif. Det är en stabil tvåvägsback, han har varit med länge och har mycket rutin, med två kvalserier bland annat. Det är något vi varit ute efter med. Kul att han kommer hem med familjen!

Spelskicklige backen Andreas Thelander är ett av flera starka nyförvärv. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Då fortsätter vi med Andreas Thelander…

– Vi mötte Mariestad några gånger förra säsongen och det var en back jag verkligen gillade. Jag såg honom faktiskt redan i Köping, men Mariestad tog honom då och det gjorde de ju rätt i. Det är en offensivt skicklig back som vi kommer ha stor nytta av i vinter, han är i en bra ålder med.

Sedan tar vi den största värvningen kanske, Daniel Gunnarsson….

– Vi är otroligt nöjda med att knyta till oss honom. Jag har Inte sett någon dominera så som han gjorde när vi mötte honom i Linden. Jag pratade med honom redan då om att han skulle komma till oss, men han skulle få tillökning så han sa nej först, men nu blev det ja. Det är en otroligt skicklig och bra back med 450 SHL-matcher bland annat. Han kommer bli otroligt viktig för oss, han löser situationer på isen som få kan, han kommer bli viktig för oss.

Sista backvärvningen är Oscar Eriksson…

– Han är som Thelander och Gunnarsson, spelskicklig och har bra storlek, skicklig med ett fantastiskt fint skott. Han kommer bli nyttig i powerplay, välskolad, och har också testat på spel i SHL. Jag har sett honom flera matcher i kvalserien och han är skicklig, har bra rörlighet och storlek.

Har ni ettans bästa backsida?

– Det känns jätte- jättebra just nu, och jag skulle inte vilja byta ut någon, så det känns jättepositivt. Sedan finns det många andra som har bra backsidor med, men vi har bland de bästa skulle jag säga.

Då tar vi ett kliv framåt till forwarden Hampus Engman…

– Han är en spännande ung spelare. Han hade en fantastisk säsong i Vänersborg för två säsonger sedan innan han flyttade till Nyköping. Det är en energispelare som spelar på gränsen, fysisk, men han har touch med, han ska bidra med energi och fart. Han ska vara jobbig att möta.

Simon Eriksson var med och spelade upp Nybro till allsvenskan. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Då tar vi Simon Eriksson…

– Det är samma som med Hampus, han jobbar hårt hela tiden, har bra attityd, och var med och spelade upp Nybro. Det är en tung spelare med bra karaktär, han ska bana väg och hjälpa till med det fysiska spelet.

Det är två riktiga attitydspelare, ska dom se till att ni blir ”Grisby” igen?

– Vi vill spela en offensiv hockey och vara jobbiga att möta, vi hade många karaktärer förut med, men de ska göra oss jobbigare att möta än senaste åren.

Då fortsätter vi med Pontus Karlsson…

– Pontus har jag haft ögonen på sedan han spelade i Väsby, men jag har inte haft möjlighet att värva honom tidigare. Det är en offensivt skicklig spelare, han kan spela både center och vinge. Otroligt seriös och vältränad, han tar verkligen hand om kroppen.

Alexander Bjurström…

– Också en offensiv spets av hög klass, han har producerat poäng på hög nivå tidigare, både i Troja och Hudiksvall. Avig och skicklig på små ytor, slår fina assist med. Kul han är med på resan.

Karl Smedberg…

– Det är en underskattad spelare tycker jag. Bra storlek, bra både bakåt och framåt, har spelat alla viktiga minuter i Dalen, i alla spelformer. Ambitiös med, det ska bli spännande att se honom i Visbytröjan.

Niko Lahtinen…

– En finsk spelare som spelade Mestis i fjol. Han kommer från Jokerit i Mestis där han gjorde 34 poäng. En offensivt duktig spelare, gör både mål och assist, en tävlingsskalle. Han ville prata med vår coach det första han ville, då han ville försäkra sig om att vi skulle träna hårt. Revanschsugen med, då Jokerit inte gick så bra trots bra lag.  

Vilka av de du fick behålla skulle vi vilja lyfta fram?

– Elias Lindström, han kommer leda laget offensiv. Vi har sista fem åren tappat nästan alla toppspelare, men nu har vi fått behålla många att bygga på. Karl Påhlsson hoppas jag tar steg och bidrar offensivt. Lucas Rahmberg är en intressant tvåvägsback. Även målvaktsparet, Filip (Lindblad) hade kanske inte sin bästa säsong förra, men han har visat tidigare att han är en av ettans bästa målvakter, och Sebastian Andersson gjorde det bra förra året när Filip var skadad.

Någon tappad spelare du velat behålla

– Både och, av de som erbjöds kontrakt så gick Nils Bohlin till Karlskrona, han hade jag gärna behållit, men han valde alltså Karlskrona, vi får väl se om han valde rätt. En annan var Anton Johansson, en pålitlig spelare som gör det bra varje dag. Samtidigt öppnar det upp för andra spelare, som Karl Smedberg och Pontus Karlsson, jag tror de kan fylla ut tomrummet. Nils har en hög potential, men nu har vi andra som fåt chansen, så vi har fått bra ersättare.

Hur mycket bättre blir ni i år?

– Det återstår att se, det är ett tråkigt svar jag men vi har inte vunnit en match ännu, men potentialen i år är klart högre. Vi har en backsida med bra blandninga av left och rightbackar och mer beprövad spets offensivt, så på papperet och på träningarna ser det klart bättre ut, sedan ska det göras på match också.

Vad blir målsättningen, är det att gå upp redan i år?

– VI vill vara med och tävla om det redan i år. Sedan gjorde Vimmerby det visserligen bra säsongen som gick. men annars brukar det ta några år innan man kan ta steget upp. Så har det varit historiskt. Vi måste bygga en kvalrutin. Så vi vill utmana ordentligt i år och kanske ta steget redan i år, men då måste vi få klartecken på arenabygget med. De lag som är med på resan kommer förstärka under säsongen, och det ska vi med göra. Men Väsby och Hudiksvall har varit i kvalserien några år nu och gjort det bra, så de får väl vara favoriter och Västervik har verkligen dammsugit marknaden på många bra spelare, så konkurrensen är knivskarp.

Får ni mer ”pulver” i form av pengar om det blir klartecken till arenabygget?

– Ja så är det, då kan vi jobba efter det spåret, men då måste det finnas spelare med.

Vilka blir era stora utmanare i den östra ettan tror du?

– I östra blir det Väsby, de bygger ett starkt lag och blir vassa. Sedan tror jag Huddinge steppar upp, de går definitivt till allettan. Sedan har Tyresö/Hanviken byggt något bra under många år, de hade varit ett topplag oavsett division de spelat i och är topp 10 i ettan. Sedan har Vallentuna varit med skiktet under med. Men Tyresö/Hanviken och Väsby har varit före oss ett par år i rad nu och det ska vi ändra på i år, det är målet i alla fall.

Och om du blickar ut över hela hockeyettan?

– Den är jättesvår, men det är de sära korten. Mariestad är alltid med, Karlskrona, Västervik, Troja ser lite bättre ut. Hudiksvall och Väsby som jag redan nämnt. Lag som alltid är där, och så vi då givetvis.

Lämna ett svar