Ranking – Västra ettans backsidor!

Det finns gott om starka backuppsättningar i den västra ettan. Det märkte jag när jag satte mig och nagelfor de tio västlagens trupper. I alla fall sju-åtta av lagen har vad jag skulle kalla bra backsidor, och den absoluta toppen är antagligen lika stark som toppen i söderettan. Men vilka är allra starkast? Här är min ranking!

1.       Borås

Sever Bilgili (D)
Anton Davidsson (D)
Axel Eriksson (D)
Christian Lindberg (D)
Adam Samuelsson (D)
William Svensson (D)
William Wennström (D)

Christian Lindberg är inte blyg i närkampsspelet. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Borås har en både bred och spetsig backsida med en bra mix av offensiva och defensiva backar. De sena värvningarna av klassbackarna Christian Lindberg och Anton Davidsson är backar med offensiva skills, även om speciellt Lindbergs defensiv inte skäms för sig heller. Offensiv är också finska nyförvärvet Sever Bilgili, som Borås finske tränare har bra koll på. William Wennström är en tvåvägsback som både har en stark defensiv samtidigt som han kan bidra offensivt. Defensivt så finns bland annat välväxte Adam Samuelsson att tillgå, han är inte rädd för att använda sin 100+kilo och är duktig på att hålla rent framför kassen. William Svensson och Axel Eriksson är inga dåliga backar de heller, vilket gör att Borås backsida ser riktigt bra ut, en av ettans allra bästa.

2.       Mariestad

Tobias Aronsson (D)
Felix Bergkvist (D)
Anton Blomberg (D)
Joel Cruus (D)
Manne Håkansson (D)
Viktor Nilsson Westlund (D)
Marwin Wedemo (D)

Ettans allra hårdaste skott kommer att dundra från Bois Anton Blomberg även i vinter.

Mariestad har ändrat backfilosofi lite grann, ifrån att ha några utpräglat defensiva backar och några spelskickliga offensiva till att genomgående ha mer spelande backar. Tobias Aronsson är en klassback på nivån som är stark i båda riktningar. Anton Blombergs skott är som en riktig hästspark och han lär vinna backarnas skytteliga också i vinter, samtidigt som han gillar att spela fysiskt. Nya Viktor Nilsson Westlund är en stark tvåvägsback som gjort bra med poäng de senaste åren. Addera till det Manne Håkansson och Marwin Wedemo som är två unga backar som ändå har en hel del rutin från ettanspel och som håller bra klass. Felix Bergkvist är också en talang som fått mycket lovord, det ska bli spännande att se vad han fixar på seniornivå.

3.       Tranås

Philip Alftberg (D)
Ludwig Ericsson (D)
Winston Frimmel (D)
Alfred Hjälm (D)
Karl Jonsson (D)
Gustaf Malmkvist (D)
Alexander Popovic (D)

Förra säsongens succéman Gustaf Malmkvist är enda backen som blir kvar i Tranås som spelade där hela säsongen. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Tranås har också en riktigt bra backsida. Philip Alftberg är en riktigt stabil och rörlig defensiv pjäs som lär svälja många minuter när det ska försvaras. Det finns också några riktigt poängstarka backar i förra årets genombrottsman Gustaf Malmkvist, Piteåvärvningen Alexander Popovic och Kalix store och skicklige Alfred Hjälm. Alla tre är trygga med pucken och spelskickliga, vilket passar in i Tranås fartfyllda spel bra. Karl Jonsson är också rätt spelskicklig, men lite mer begränsad, medan Ludwig Ericsson och Winston Frimmel lär få axla defensiva roller.

4.       Forshaga

Jakob Bergman Karbeus (D)
Tobias Björklund (D)
Linus Carlsson (D)
Adrian Davidsson
Daniel Gheorghiu (D)
Hugo Hell (D)
Christoffer Rasch (D)
Felix Söderlund (D)
Edwin Thorn (D)
Anton Wiklund (D)

Ettans enda spelare som kan stå still och dribbla tre man? Tobias Björklund har en underbar teknik! Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Forshaga har fått ett lyft på backsidan i och med att klassbacken Christoffer Rasch ansluter från Karlskrona. En skridskostark och pucktrygg back som lär göra en hel del poäng i vinter. En annan pucktrygg back är Tobias Björklund, få backar är så tekniska kombinerat med en magisk blick. Dock inte lika skridskostark och defensivstark som Rasch är. En tredje spets i laget är lovande 18-åringen Hugo Hell, med ruskigt fin skridskoåkning och fint spelsinne, han kan mycket väl vara en av de mest lovande backarna i ettan. Bakom dessa tre så finns det några komplementsbackar som är helt ok.

5.       Dalen

Sebastian Ehrenflod (D)
Petter Eriksson (D)
Linus Jacobsson (D)
Simon Lindblom (D)
Victor Nilsson (D)
David Rosander (D)
Gustav Särenborg (D)

En rätt jämnstark backsida med Forshaga, fast lite jämnare och inte så spetsig. Det finns ett par riktigt starka och fysiska defensiva kort i Sebastian Ehrenflod och Gustav Särenborg, de gör livet tufft för motståndarna framför Dalenkassen. De är dock inga offensiva ess direkt, det överlåter de först och främst till Linus Jakobsson och Simon Lindblom. Båda är spelskickliga backar som är trygga med pucken, båda har också rätt bra skott. David Rosander ska bli intressant att se i ny omgivning, han kan säkert bli nyttig.

6.       Lindlöven

Erik Brenkle (D)
Filip Forsmark (D)
Carl Lindskog (D)
Gustav Lindström (D)
Elias Lustig (D)
Simon Nyhlén Persson (D)
Carl-Johan Sälle (D)
Hannes Wenell (D)

Filip Forsmark var en rätt omtalad talang som inte riktigt fick det att lossna i Karlskrona eller Tranås. Men när han anslöt till Lindlöven mitt under förra säsongen så fick han en stor roll direkt och då lossnade det ordentligt för honom. Han var lagets klart ledande back poängmässigt, och med sin fina skridskoåkning och sin förmåga att läsa spelet så löste han såväl offensiven som defensiven på ett riktigt bra sätt. Defensivt var Filip Halvordsson en bjässe när laget gick så starkt förra säsongen, men han har man inte ersatt med något lite etablerat. Kanske man hoppas att Gustav Lindström, som var skadad nästan hela förra säsongen när han kom från Hudiksvall, delvis ska kunna fylla ut den luckan, och att nye backen Erik Brenkle också ska kunna ta ett defensivt ansvar. Offensivt känns det förstärkt, då man fått in  istället har man fått in lite mer offensiv kraft i form Borlängebacken Elias Lustig, som var en av få riktiga ljuspunkter i Borlänge förra säsongen.

7.       Grästorp

Rasmus Berntsson (D)
Viktor Bolinder (D)
Lucas Frank (D)
Alexander Fredriksson (D)
Joacim Hägg (D)
William Sundberg (D)
Leo Svalefelt Örqvist (D)
Viktor Åström (D)

Det är ingen dålig backsida Grästorp besitter med tanke på att man är nykomling i ettan med i stort sett ingen förberedelsetid. Sex av backarna har ettanrutin och ytterligare någon hade nog haft det om han inte varit så hemkär. Även om backsidan är ung, så finns det en del rutin och framför allt finns det bra utveckling i många. Offensivt ansvar kommer nog först och främst ligga på Lucas Frank och Rasmus Berntsson. Frank har, trots blott 22 år fyllda, redan fyra säsonger i seniohockeyn och har sprutat in poäng i tvåan. Berntsson har varit klubben trogen, och 23-åringen snittar nästan en poäng per match i den södra tvåan, det är starka papper. Samtidigt så hade han förra säsongen 105(!) utvisningsminuter, så han lär också spela fysiskt. Vimmerbylånet Alexander Fredriksson kan nog också tillföra en del, blott 10 ettanmatcher med Boden (varav 4 i slutspelet), med fyra poäng som facit är inte dåligt, och han har också gjort en hel del poäng i J20 Nationell. De har också två unga talanger i Leo Svalefelt Örqvist och William Sundberg, båda fick chansen i sina a-lag säsongen som gick utan att göra bort sig. Nyköpingsvärvningen Viktor Åström lär få en defensiv roll, precis som Joacim Hägg.

8.       Falun

Albin Arvidsson (D)
Pontus Eriksson (D)
Philip Hasselgren (D)
Filip Hedberg (D)
Lukas Mååg (D)
Ibrahim Qufaj (D)
Fredrik Sandberg (D/F)

Falun hade en urusel start på sin första ettansäsong med nio raka förluster. Men efter ett tränarbyte fick de ordentlig fart på grejerna och tog sig bakvägen till playin, det är inte illa av en nykomling. Då var det flera backar som klev fram och tog ansvar. Philip Hasselqvist gjorde fler poäng i ettan än han gjorde i tvåan (visserligen på lite fler matcher, men ändå), och Filip Hedberg snittade en halv poäng per match. Lukas Mååg betydde också mycket för laget, och Ibrahim Qufaj gjorde inte bort sig heller.

9.       Borlänge

Pontus Bergman (D)
Emil Danerhag (D)
Hugo Hedvall (D)
Emil Hälldahl (D)
Hampus Malm (D)
Henning Rothsten (D)
Johan Strömgren (D/F)

Här var det tunt! Men man har ändå en bra back i Henning Rothsten, han kommer få obegränsat med speltid misstänker jag. Även Emil Hälldahl känns lite spännande, precis som fd Leksandsjunioren Hampus Malm, men i övrigt är det grått.  

10.   Mjölby

Ludvig Hendén (D)
Filip Johansson (D)
Adam Lindblad (D)
Olle Lockström (D)
Christopher Lynch (D)
Alwin Rosén (D)
Hannes Rydin Irebro (D)
Ludwig Strand (D)
Liam Thell (D)

Defensivt råder inte Mjölby brist på backar, det finns fina namn som nyförvärven Christoffer Lynch och Ludvig Hendén, och flera av de andra har nu fått fin ettanrutin. Frågan är dock vem som ska ta offensivt ansvar, och spela powerplay och tunga offensiva minuter? Där finns inget givet svar, utan den platsen är upp till någon att ta.

Omslagsbild: Mariestads trotjänare Tobias Aronsson är för bra för ettan, men blir kvar ändå. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar