Ena laget är slitet medan andra fått en enklare resa!

Tranås mångårige klubb- och sportchef Stefan Fransson har en hel del synpunkter på det tänkta upplägget på slutspelet. Men han ger också sin förklaring till varför laget överraskade så positivt säsongen som gick, varför laget drabbats av så många spelaravbräck och sin syn på nyförvärven när jag fick tag på honom ett par timmar innan deras möte med Vimmerby.

Det har hänt en hel del i sommar vad gäller upp och nedflyttning till ettan, vad är din syn på allt?

– Det är tråkigt att det blir så här för ligan, det gynnar oss inte, det har varit bråk innan och så nu det här. Så det är inte bra för ligan. Sedan ska jag inte säga varför det drar ut på tiden. Men det är ändå bra att det finns krav man måste följa, gör man inte det så måste det kanske få konsekvenser, sedan kan jag tycka det blir lite sent med beskeden bara. Men utifrån hur det blev och mötet vi hade för 1½ vecka sedan så kanske det är bästa utifrån förutsättningarna vi hade. Vi föreningar är inte några företag, men vi har ändå en skyldighet mot våra medlemmar, så man kan inte dopa sig, det måste finnas regler att följa. Annars får man se över sin organisation. Sedan kan jag tycka att det är dumt att inget lag åker ur, men det är klart, det finns kanske lag som kan pusta ut, och spara pengar, så att det finns lite spelare ute till försäljning vid jul, det är inte omöjligt. Men det får framtiden utvisa.

Vad föredrar du: Slutspelsträd eller kvalserie?

– Jag kanske kan tycka att det kan bli lite konstigt, där det kan bli en enkel väg på ena sidan av slutspelsträdet, så att det ena laget får slita mer än det andra. Att när man är i finalen är det ena mer sargat kanske. Jag kan tycka att i en kvalserie med fyra lag hade det funnits mer att spela för. Men det är inte lätt att hitta bra vägar, jag satt själv i hockeyettan styrelse i två år så jag vet hur svårt det är. Sedan blir det konstigt i vårettorna, men det kan man bara spekulera om, det kanske blir jättebra.

Nu ska vi prata Tranås säsongen som gick tänkte jag. Det var många som undrade lite över lagbygget säsongen som gick, vem skulle göra målen var frågan. Men det fullkomligt poppade upp målskyttar i laget!

– Jo så var det. Jag var ändå ganska övertygad om att vi hade några med potential, men visst gjorde vi det jättebra. Vi fick bra utveckling på spelare när vi gav dem förtroende. Sedan gjorde vi lite justeringar inför säsongen med, vi samlades lite tidigare och tränade sedan bra och effektivt vilket gav spelarna mer tid vid sidan av och mer fritid och tid för återhämtning. Sedan var vi sargade i slutet, det var många skavanker, men som helhet gjorde vi det fantastiskt bra. Vi gjorde flest mål av alla innan jul och näst mest efter Kristianstad efter jul. Vi gjorde även många mål i slutspelet mot Tyresö/Hanviken och Hudiksvall. Vi hade bra utveckling på spelare, mycket tror jag beroende på vårt upplägg. Vi får bygga därifrån.

Ni hade alltså tidigare träning på dagen?

– Ja vi gick på is vid tre och hade enorm intensitet i det vi gjorde, vi fick ut mycket av varje individ, det var mycket fart och tufft. Det skapade luckor med individuellt. VI kunde bibehålla fysen och hade snabba videogenomgångar, och kunde behålla lusten. Det märktes på exitsamtalen, det byggde gruppen och vi kände oss starka. Vi hade bra utväxling på många, det visar då vi hade tre som gick till allsvenskan, så något gjorde vi bra. Sedan är det alltid tråkigt att bli av med spelare, men det är ett kvitto på en bra säsong och att det pratades positivt om oss, det är bra för oss som förening och som grupp med. Vi ska bygga på vårt spår och det vi gjort.

Ändå så hade ni en rätt stor spelaromsättning

– Det är klart vi velat behålla flera, men ta Markus Ruuskanen, Oscar Gustavsson och Martin Skärberg som gick till allsvenskan, det är inte mycket att göra något åt, det var killar vi fick bra utveckling på, och det är extremt glädjande. Men andra känner jag, som George Diaco och Calvyn Watson, de var bra i grundserien men inte bra i slutspelet. Så att tappa dem ser vi som något bekymmer. Sedan gjorde de det bra, men Diaco kom var inte lika bra efter skadan, även om jag är nöjd med dem. Sedan Viktor Nilsson Westlund gjorde det jättebra hos oss, men han kanske fick mer pengar eller erbjöds en större roll, då är det bra för honom. Erik Brissle gjorde vi om till center och gjorde sin bästa säsong, men han går på utbildning och ska göra praktik och då finns det ingen lösning som kan göra att han kan kombinera det med hockeyspel här. Sedan är det tråkigt, men det är som det är, det är alltid en ruljangs. Men mest kännbara tappen är de tre allsvenska spelarna, det var tre bra karaktärer med. Ruuskanens mål, och Skärbergs backspel, de är mer kännbara. Men bi har en bra stomme vi har kvar som visar vad som krävs i det här omklädningsrummet, de driver på i träningen.

Gustaf Malmkvist, en av endast två backar som blev kvar, här från Mariestads-tiden. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Ja du fick behålla nio spelare, var det någon det var extra skönt att få förlängt med?

– Det är hela stommen, med Caper Andersson, Oliver Nilsson, Petter Eklöf, Ludwig Svensson Träff, de är bra i gruppen, och bygger laget lite. Casper Arvfjäll, Oscar Lilja och Gustaf Malmkvist är också viktiga. Vi är nöjda att de stannade allihop. De vet vad det handlar om, nu måste några av de lyfta sig ett snäpp eller två till. Sedan valde vi att byta båda målvakterna, där var vårt största problem förra säsongen. Jag vet inte varför det blev så, men så var det.

Då faller det sig naturligt att börja med att kommentera nya spelarna och just målvakter. Vi kan väl börja med Scott Hector?

– Det är en seriös kille som hade en bra säsong tills han blev skadad i Vimmerby. Han känns stabil och tillhör våra äldsta i laget. Det är en bra målvakt som vill fortsätta utvecklas hos oss, det kommer han göra här med Adam Lund, vår målvaktstränare. Det känns jättebra.

Då kommer vi till andra målvakten Philip Aldenrud…

– Han är några år yngre, men gjorde en bra säsong i Falun i vårettan, där de gjorde en fantastisk resa i vårettan. Sedan skadade han sig första matchen, men kom sedan tillbaka. Han är från trakterna, och känner Malmkvist, han kan bli ett bra komplement. De ska få tävla om det, det är upp till dem om någon står mer än den andra. Sedan kommer Scott från en lite högre nivå än den som, fanns i Falun, så han har byggt lite mer erfarenheter och kommer från en annan kravbild.  

Då fortsätter vi med backar och Karl Jonsson…

– Han har varit på nivån tidigare, vi har sett honom i Dalen och Skövde. Det är en ödmjuk kille som fick spela point i powerplay när Adam Thilander var borta. Vi tror han får ett lyft både offensivt och defensivt hos oss. Han ligger rätt i banan och håller spelarna på utsidan, jobbar bra med klubban. Dessutom är han rightare, det ger oss fler alternativ.

Då tar vi Alfred Hjälm…

– Det är en spännande back, vi var på honom inför allettan, men han valde vara kvar i Kalix då, men nu föll det på plats. Han var nere och ville kolla på omklädningsrum och så, så är det inte alltid, ofta sköts allt via en agent. Han är bra både offensivt och defensivt, han har lite större storlek med. Han ser mjuk och fin ut i åkningen, han kommer bidra i alla delar definitivt. En bra ålder med, han har varit med lite och har fått bra vitsord från Södertälje.

Nästa back är Ludwig Eriksson…

– Det är en ung kille från Brynäs, en defensiv pjäs med storlek. Stor och kraftfull i det defensiva spelet, och det är hans roll hos oss, att spela enkelt och inte sätta sig i svåra situationer. En defensiv back som kanske inte kommer synas i målprotokollet så ofta.

Winston Frimmel…

– Det är en stor rightback, han är här för det defensiva. Sedan ser han ganska mjuk ut i åkningen med, så vi ska inte måla in honom i ett fack, men han ska spela defensivt, hålla spelare på utsidan och spela tufft. Ligga rätt i försvarspositionen. Sedan kan han nog utveckla  sitt spel med, men en mer defensiv back.

Sista backen ut: Alexander Popovic, där antar jag att det inte är defensiven ni är ute efter!

– Ja det blir mer offensiv roll för honom, man han kommer inte spela så mycket boxplay. Men han skadade sig första träningen, så han spelar inte ikväll heller, men är snart på is med. Han ser väldigt fin ut, spel- och skridskoskicklig, och kommer få en offensiv roll.

Då tar vi forwardssidan och Axl Johansson…

– Det är en spännande kille, bra fart. Vi söker lite olika karaktärer och Axl ser spännande ut. Han hade en bra första match mot Vimmerby, han är lite åt Oscar Gustavsson-hållet tycker jag. Han kommer göra en del mål, han har bra driv. Bra skolad i Skellefteå med. Han kommer nog lyfta här och producera, honom har jag bra känsla av. Bara en seniorsäsong än så länge, men jag tror på honom.

Alexander Ternblad…

– Vi har mött honom med Skövde, han har haft en defensiv roll, spelat boxplay och döda offensiva hot. Han kanske får en sådan roll här med, men det finns en vilja att utveckla hans spel över hela banan. En bra tekare och ålder, en nyttig center för oss.

Lyckas tränaren Phil Horsky lika bra i år? Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Jesper Hultberg antar jag du har rätt höga förväntningar på!

– Det har jag faktiskt. Jag har följt honom i Blekinge, han är från Nässjö, men han har haft lite skadebekymmer. Men här finns det en vi kan få ut mer av, är han hel bara så finns hög potential. Han kommer vara ett offensivt hot, har storlek men också bra fart, en bra skridskoåkare. Sedan finns det spel i honom med, han försöker hela tiden hitta lösningar. Jag har höga förväntningar på honom, han ska producera.

Apropå skador, sista nyförvärvet ut är Oscar Jonsson som var skadad hela förra säsongen…

– Nu blev det bra att vi fick möjlighet att sajna honom, han passar oss bra. Han får komma lite i skymundan, han ska inte ha så höga krav på sig när han varit borta en hel säsong. Men han kommer bidra, det är en glad prick som kommer komma successivt under säsongen.

Ni har väl ändå lite tomma platser kvar, vad ska in mer?

– Så är det. Backsidan är vi nöjda med, den känns riktigt bra, där har vi en bra mix av offensiva och defensiva backar, några stora och andra mindre. Det vi ska ha in är någon som ska ersätta Ruuskanen, en målskytt. Han bör ha gjort bra med mål under några säsonger, så att man vet lite vad man får. Dessutom ska vi ha in en bra center. Vi har sökt ett tag och gått bet på någon, men vi har ingen panik, Vi får ihop verksamheten ändå, men det är klart att det ska in, och då spetsas gruppen. Någon av dem ska vara rightare med, så vi kan inte ta in vad som helst. Det är värt att vänta på vad vi hittar, det kanske öppnar upp sig framöver här. Så det är det vi siktar på i första hand, sedan behöver vi inte ha in någon åttondeback just nu, utan det blir någon från J20, det är inget problem. Så en riktigt bra center och en riktigt bra forward varav någon rightare. De ska spela powerplay båda två.

Är det aktuellt med någon nordamerikan med tanke på hur lyckade Diaco och Watson ändå blev?

– Jag tittar brett, men det är krångliga regler nu med transatlanter, så finns det en svensk tar jag hellre den. Just nu pratar vi svenska i omklädningsrummet och det känns bra. Men samtidigt letar vi brett så får vi se vad som dyker upp. Vi jobbar på en just nu, sedan om han är svensk eller utländska och om vi landar den återstår att se.  

Vad är målsättningen med kommande säsong?

– Först och främst att fortsätta på resan vi började förra året och utveckla spelet och bli positivt omtalade. Allettan är första målet och sedan slutspel, det vore fel annars så klart. Vi vill vidare därifrån vi är.

Vad ser du för konkurrenter i västra?

– Vi ska vara där och vinna serien, det är inte omöjligt, Sedan är Mariestad alltid bra, de lär vi få kriga med, Borås kommer vara ett av lagen som vill vara med också. Forshaga kanske kommer försöka ändå, Lindlöven med, och Dalen med. Så det finns ett antal lag som vill kriga om allettan. Men vi ska kriga om topp två. Det är viktigt att visa redan från start att vi vill vara med och att visa att vi kan producera.

Och om du kikar på hela ettan, vilka bråkar om steget upp?

– På papperet är ju Västervik ett av dem, de verkar ju ha enorma ekonomiska muskler, så de måste vara en kandidat. Ska jag ta en till så är det Brödernas Väsby, de två är de främsta favoriterna, men det  finns ett gäng lag som vill bråka med de båda och vi är ett av dem.

Lämna ett svar