Ranking – Östra ettans forwardssidor!

Detta projekt med att ranka alla lags målvakts-, back- och forwardssidor har blivit ett riktigt mastodontuppdrag, långt mer tidskrävande än vad jag kunnat föreställa mig. Det är därför (plus att jag har jobb att sköta) som det tar lite tid mellan dessa uppdateringar, det är inte att jag sitter och rullar tummarna, utan varje genomgång tar några timmar. Men nu är jag snart i mål, för här kommer min ranking av den östra ettans forwardssidor, en ranking med en tydlig topp, mitt och bott.

1.       Väsby

Nik Allain (F) ny från Yale university
Erik Aterius (LW/RW)
Filip Barklund (C/RW)
Lucas Feuk (LW) ny från Hudiksvall
Tim Friberg (LW/RW) ny från Enköping
Viktor Hertzberg (F) ny från Frisk Asker
Marcus Kivelä Carlzon (C/W) ny från Borlänge
Ludwig Laband (C) ny från Mora J20
Jeremias Lindewall (RW/LW)
Nicklas Nousiainen (C)
Henrik Rommel (C/LW)
Jacob Samuelsson (F) ny från Huddinge
Carl Wassenius (C/RW)
Carl Åsell (LW/RW)

Tobias Liljendahl är bara en av alla stjärnor i Väsbys forwardssida. Foto: Leif Svensson, Kristianstad

Här vimlar det fullkomligt av klasspelare, jag skulle kunna räkna upp hela forwardssidan! Men visst måste man nämna spetsvärvningen Viktor Hertzberg, en spelare som gjort 39 poäng i allsvenskan kommer givetvis vara en pretendent att vinna hela ettans poängliga. En annan som måste lyftas fram är spelgeniet Carl Wassenius, han lyfte laget när han återvände under förra säsongen. Nik Allain kan bli en riktigt flipp, NCAA-ligan är riktigt bra. I övrigt så finns det en bra mix av starka skridskoåkare, attitydspelare, målskyttar, lirare och klasspelare allmänt. Den enda frågan är väl om det är för många som vill ha en stor roll, då de är vana vid det från tidigare lag. Men köper alla bara sin roll så är detta antagligen ettans allra starkaste forwardssida.

2. Visby

Alexander Bjurström (W/C) ny från Hudiksvall
Wille Bärehag (C/LW)
Linus Dahlberg (LW/RW)
Hampus Engman (W) ny från Nyköping
Simon Eriksson (RW/D) ny från Mariestad
Simon Hansson (LW)
Lucas Jidenius (LW/RW)
Pontus Karlsson (C/W) ny från Nyköping
Niko Lahtinen (LW/RW) ny från Jokerit
Elias Lindström (C/W)
Edvin Persson (C)
Karl Påhlsson (C/LW)
Karl Smedberg (C) ny från Dalen
Albin Svedin (LW/RW)

Simon Eriksson har spelat upp lag (Nybro) tidigare, kan han göra det med Visby i år? Foto: Hampus Gliving, Nybro

Visby hade en lite trubbig offensiv förra säsongen, där det väl egentligen bara Elias Lindström och Nils Bolin som levererade kontinuerligt. Bolin har nu lämnat, men det betyder inte att Visby är försvagade, långt därifrån! För kvar finns nämnde Elias Lindström, och han har fått flera riktigt vassa kamrater att leka med. Alexander Bjurström är både en skillad tekniker och målskytt som dessutom har bra passningsöga, så en tämligen komplett forward. Pontus Karlsson en kraftfull spelare med fart och spelsinne. Niko Lahtinen har gjort massor med poäng i Mestis, och då brukar man lyckas bra även i ettan. Karl Smedberg är en riktigt tvåvägscenter som både kan göra poäng och spela robust och elakt försvarsspel. Simon Eriksson och Hampus Engman två riktiga powerforwards som älskar att tacklas. Så det har adderats både offensiv spets och attityd till Visby, som definitivt blir att räkna med i vinter.

3. Tyresö/Hanviken

Isak Dahlin (C/RW)
Eric Eljas (C/LW)
Adam Falk (C/LW)
Sebastian Frantz (C)
Henrik Hallberg (C/LW) ny från Tyringe
Alexander Karlsson (C/RW)
Tim Kämpeberg (LW)
Hampus Larsson (C)
Lukas Macklin (RW/LW) ny från Troja
Mika Ounasvuori (C/LW) ny från Kalmar
Albin Pedersen (F) ny från Tyringe
Ludvig Stridh (LW)
Isak Sörell (C)

Visserligen blev man av med David Karlström och Oskar Ståhl, men i övrigt så har Tyresö/Hanviken faktiskt fått behålla spetsen från säsongen som gick. Eller spets och spets, utöver Hampus Larsson som piskade in 20 mål och vann interna målligan i stor stil, så är det mer ett brett lag med hög lägstanivå snarare än ett lag med stjärnor. Men en stjärna har man faktiskt fått in, nämligen Lukas Macklin. Att han vinner den interna poängligan i vinter ger väl knappt pengarna tillbaka? Han lyfter givetvis lagets forwardsuppställning ett snäpp. Det ska också bli väldigt spännande att se vad snabbskrinnande Mika Ounasvuori och potentialla snipern Henrik Hallberg kan få ut i Tyresö/Hanviken, de brukar ju kunna få spelare att lyfta.

4. Huddinge

Tobias Ahlén (C/RW)
Tim Dackell (C/RW) ny från Wings
Jesper Fastesson (C/W) ny från Borlänge
William Hedman (W) ny från Segeltorp
Adam Helldén (C) ny från Linden
Filip Jakobsson (RW/LW) ny från Surahammar
Alexander Jarl Åhlin (RW) ny från Karlskoga
Björn Jonason (LW)
Filip Karlsson Tägtström (C) ny från Tyresö/Hanviken
Daniel Liiv (F)
Hugo Pettersson (C/W) ny från Mariestad
David Puikkonen (W/C)
Mikael Taylan (C/W) ny från Borlänge

Det är ett till stora delar nytt Huddinge som vi kommer få se i vinter. Hela nio av tretton forwards är nyförvärv, och det är väl egentligen bara veteranen Björn Jonasson som är riktigt etablerad av de som är kvar. Jonasson som har en rätt tydligt nedåtgående trend både vad gäller poängmakande och det han faktiskt åstadkommer på isen. Därmed så finns det kanske inga direkta givna spetsar i laget, emn det finns ändå ett koppel intressanta spelare som står inför genombrott, frågan är bara om det blir kommande säsong. Jag tänker på spelare som Michael Taylan, en riktig attitydspelare som inte är rädd för att vara där det hettar till. Jag tänker på likaledes välväxta William Hedman som verkligen gjorde avtryck i Segeltorp sedan han plockats in från Sollentuna och tvåan i slutet av säsongen. Adam Helldén och Hugo Pettersson är två andra talanger. Två speediga och puckstarka herrar, där Hugor tyvärr varit väldigt skadedrabbad de senaste säsongerna, men talangen har han definitivt. Daniel Liic, Filip Jakobsson och nämnde Jonasson får stå för rutinen och ledaregenskaperna. Det ser brett ut, men kanske inte så spetsigt.

5. Vallentuna

Erik Andersson (RW) ny från Örnsköldsvik
Tim Bergström (RW) ny från Modo J20
Axel Blom (LW/RW) ny från Segeltorp
Emil Carlqvist (C/LW)
Simon Delden (C/LW) ny från Segeltorp
Gustav Eriksson (C)
Theodor Forsström (C)
Samuel Lidström (RW/LW) ny från Mjölby
Albin Olofsson (LW)
Rasmus Olofsson (C/LW) ny från Krif
Lukas Paulsson (C)
Oliver Qvarforth (RW) ny från Timrå J20
Filip Sundell (C/W)
Oskar Söderberg (C/LW)
William Wassberg (C)

Att veteranen Marcus Andersson lägger skridskorna på hyllan är givetvis olyckligt, men Vallentuna ser ändå ut att få en vässad forwardsuppsättning säsongen som kommer. Man har kvar topparna Lukas Paulsson, Filip Sundell, Gustav Eriksson och Oskar Söderberg, vilket ger en bra grund att bygga på. Sedan har man adderat spännande talang i spelare som Erik Andersson, Axel Blom och Simon Delden, spelare som fortfarande är unga men som redan visat en uppsida i ettan. Därtill en nyttig slitvarg i Rasmus Olofsson och en Samuel Lidström som bidrar med ledarskap. Detta ger en rätt bra bredd och rollfördelning.

6. Enköping

Alfred Aalto (C) ny från Örnsköldsvik
Daniel Andersson (C/LW)
Sebastian Ehrencrona (C) ny från Surahammar
Axel Knudsen (LW/RW)
Alex Korpela (C/LW) ny från Linden
Leo Krantz (RW)
Lucas Lagerstedt (LW/RW)
Adam Lidström (C)
Maximilian Popovic (RW/LW)
Ludvig Siljesvärd (F)
Tobias Smids (LW)
Alexander Starck (LW)
Edvin Wiklund (RW)

Enköping brukar kunna ha hyfsat starka uppställningar men lyckas ändå aldrig riktigt få ut potentialen ur laget. Det ser lite liknande ut i år, med ett antal rätt kompetenta forwards i truppen. Daniel Andersson är givetvis det stora namnet, den välbyggde centern är en spelskicklig pjäs som alltid gör mycket poäng. Ska man ha ett vasst ytterpar bredvid honom så skulle speedige Lucas Lagerstedt och spelskicklige nyförvärvet från Linden Alex Korpela kunna vara tänkbara namn, en kedja som borde kunna leverera även mot starkt motstånd. Alfred Aalto gjorde en bra första seniorsäsong i Linden, och bör kunna centra en andrakedja. Han skulle kunna få lite vägledning med rutinerade Adam Lidström och Tobias Smids vid sin sida. Jag tror att det krävs att dessa två kedjor går i bräschen för Enköping i vinter, för i övrigt är det mer breddspelare i rostern.  

7. Surahammar

Alexander Dahlberg (C) ny från Fagersta
Felix Filipsson (RW/LW) ny från Örnsköldsvik
Johan Franzén (C) ny från Huddinge
Viktor Greveback (C/W) ny från Kumla
Joel Hammarstedt (F)
Lukas Henze (RW) ny från Enköping
Marcus Lindström (C)
Ludwig Månegarm (RW)
William Otter (C/LW)
Albin Pettersson (LW) ny från Grums
August Sandell (LW) ny från Enköping
Hampus Sjölund (LW) ny från Linden
Lukas Söderlund (LW)
Marcus Wahlgren (RW)

Får Lukas Söderlund fart på målskyttet i vinter igen, efter en lite svagare säsong? Foto: Oliver Åström, Kalix

Det har varit stor omsättning även i Surahammars lagbygge. Åtta av fjorton forwards är nya och sex stycken blir kvar. Man blir bland annat av med överlägsna poäng- och målligavinnaren Adam Karlsson, och trean Filip Jakobsson, men man får ändå ha kvar tre av topp fem. Viktigast av dessa är givetvis målskytten Lukas Söderlund, men även lirarna Marcus Wahlgren och Ludwig Månegarm, samt attitydspelaren William Otter är viktiga för laget. Bland nyförvärven märks den före detta stortalangen Lukas Henze, men även Hampus Sjölund har potential.

8. Wings

Carl Aronsson (RW)
Oscar Bramberg (C/F) ny från Luleå J20
Olle Dahlman (RW)
Alex Ek (C/LW) ny från Huddinge
Simon Hedlund (LW/RW) ny från Huddinge
Rasmus Larsson (F)
Didrik Lif (LW)
Viktor Mattsson (C) ny från Enköping
Kevin Nilsson Ström (C)
Oscar Sarhus (C/F)
Max Wadelius (C)
Dennis von Walden (C)

Det är fyra av de fem främsta i poängligan som dragit vidare eller slutat spela i Wings denna silly. Men man har ändå fått behålla viktiga målskytten Dennis von Walden som vann både målligan och poängligan säsongen som gick. Han blir givetvis viktig, precis som Oscar Sarhus, som var kapten säsongen som gick.  Och man har också fått in några ersättare, framför allt Alex Ek, som är en riktigt skicklig center med ett bra skott. Speedkulan Simon Hedlund är också ett intressant nyförvärv.

9. Nyköping

Hampus Andersson (LW/RW)
Jonathan Andersson (LW/C) ny från Linden
Charlie Berglund (C) ny från Segeltorp
Valter Björnsson (RW)
Oskar Cederqvist (C) ny från Mariestad
William Hildebertzon (C/RW) ny från Ski ishockey elite
Albin Kedbrant (C)
Ivan Kolsmyr (LW/RW) ny från Almtuna J20
Leo Landor (LW/RW) ny från Visby
Kristoffer Mourujärvi (F) ny från GSK hockey
Elliot Nimnuan Almgren (LW)
Jonas Risberg (LW)
Samuel Svedberg (C)
Andreas Wagner (RW)

Här var det tunt och trubbigt. Allt av klass, med undantag av Albin Kedbrant, har lämnat Nyköping som en följd av ekonomiska neddragningar. Och ersättarna är unga och/eller nya på nivån. Ett tungt ansvar kommer vila på nämnde Albin Kedbrants axlar, och i övrigt måste man hoppas på att någofra av ynglingarna får ett ordentligt genombrott. Kanske speedige ytter Oskar Cederqvist får till det med en större roll? Eller kanske Visbyvärvningen Leo Landor är den som tar klivet? De har iaf lite rutin frpn nivån och vet vad som krävs.

10. Sollentuna

Jonathan Ahlzén (RW)
Marcus Ahlzén (C) ny från Mörrum
Simon Boman (C/RW)
Mio Bubini (C/LW)
Samuel Claesson (F) ny från AIK J20
Ture Edvardsson (RW)
Linus Fjällby (RW)
Mio Kleffner (C)
Filip Lindén (C) ny från Vännäs
Tristan Magnusson (C) ny från Segeltorp
Rickard Pärmeteg (LW)
Pelle Ringström (C) ny från Djurgården J20
Erik Stenbacka (C/D)

Det är delar tvåantruppen som ska göra det också i ettan för Sollentuna. Man har tappat fyra av de fem främsta i interna poängligan och det måste givetvis svida. Men tre helt ok nyförvärv med ettanrutin har ändå plockats in: Marcus Ahlzén, Filip Lindén och Tristan Magnusson. De kommer från lite mindre roller i sina lag och ska nu ta klivet fram och axla en betydligt större roll. Klarar de det? Ture Edvardsson, enda i poängtoppen som är kvar, måste också leverera.   

Lämna ett svar