Det var fel att stänga ligan!

Bodens nya tränare och sportchef, Arto Sirviö, har en inblick i det finska systemet jag tror att många av oss svenska hockeysupporters saknar. Därför blir det en del av frågeställningen i dagens intervju, men givetvis svarar Arto även på frågor om truppen, konkurrenter och en hel del annat.

Under normala intervjuer så har jag inlett med frågan hur sportcheferna ser på allt som hänt i hockeyettan under sommaren, men jag tänkte lägga det på en annan bog med dig. Du är ju från Finland, där man testat på det här med stängd toppserie, hur har det fallit ut?

– I Finland har man inget kvalspel uppåt till Liiga, utan där kan man bara kvala om Mestistiteln, men det är mest äran att slåss om då. Det har gett fattigare klubbar på Mestisnivå och det har varit flera konkurser där. Det fanns ingen ekonomisk fördel för lagen som satsar alls. Så det har inte gynnat finsk hockey. Som jag ser det var det ett stort misstag att stänga serien. Jag tycker att man skulle tittat på Sverige där man kan gå upp och ner mellan serierna. Nu vet jag att man ska göra om saker till nästa år, då ska Mestissegraren spela en match mot sista Liigalaget en matchserie om sju matcher där vinnaren spelar i Liiga. Sedan kan jag personligen tycka att 16 lag i Liiga är lite för många, det finns inte så många finska lag, och sedan stängningen är det många som hoppat av. Jag är idrottsfantast, jag tycker det var fel att stänga den till 100%. Sedan kan det bli dyrt för lag att åka ur Liiga, så det finns en risk att lagen går i konkurs, och det är inte bra.

I Sverige så skiljer det väldigt mycket mellan SHL och allsvenskan i intäkter, ser det likadant ut i Finland?

– Ja det är samma stora skillnad där, men i Finland är inte siffrorna officiella som de är i Sverige, så det är svårt att säga exakt hur de ser ut.

Då när vi fått en lite lektion om finska hockeysystemet så ska vi prata Boden med. Just nu har ni två målvakter, sju backar och tio forwards, vad mer vill du ha in?

– Vi har en till back egentligen som vi väntar svar på. Sedan behöver vi mellan 2-3 forwards till och där finns det ett par som vi har diskussioner med sedan länge. Sedan har vi ett par spelare som är skadade, och som vi inte vet riktigt när är de redo för spel. Är de redo i januari först, måste vi snabbt hitta ersättare för dem dessutom. Jag har pratat med Josh Laframboise bland annat om han har någon radarkompis som skulle kunna passa in hos oss. Så det kommer han titta efter. Så det är vanligt snack med tränare och sportchef, men 2-3 spelare till ska in. Samtidigt är det en vinst i att vi inte är fulltaliga ännu, då har vi fått chansen att testa våra J20-spelare och de har gjort det helt ok. Detta har jag ju nytta av senare, för då vet jag hur bra de är och om de går att använda framöver, om man kan lita på dem eller om vi måste plocka in spelare. Det ger en bra signal till våra juniorer med, de ser att man kan få chansen. Men 2-3 spelare är vi ute efter fortfarande.

Var i hierarkin ska dessa spelare in?

– Det varierar lite grann, visst ska vi ha in minst en spetsspelare som kan bli en supporterspelare, den ska vara på toppkanten i laget. Sedan vill vi ha in en spelare som kan spela både ytter och center ifall man åker på skador. Sedan ringer agenter, men det handlar om vad man är beredda att ge med. Vi har vi våran budget som vi håller oss till, vi ska inte spendera pengar vi inte har. Sedan spelar vi bra under vintern kan det öppna upp sig för att ta in fler spelare om vi behöver. Men vi ligger bra till nu, och får vi in 2.3 spelare till och håller oss hela så är det ok.

Har ni en mindre budget denna säsong?

– Vi ska ha möte imorgon och där kommer det diskuteras. Samtidigt vet jag inte budgeten från ijol då jag inte var här då. Men jag har fått en budget och det är den jag jobbar efter. Många föreningar har supporterspelare, då kan man höra med sponsorer och supportrar och få spelare på det viset. Sedan har hockeyettanföreningarna det tufft ekonomiskt på slutet, så där ska vi vara smarta. Vi behöver några spelare till, men inte till vilket pris som helt, det finns många bra spelare på marknaden fortfarande.

Finns det några förlängningar du tyckt var extra sköna att få in?

– Det är svårt då jag inte var med i början när avtal skrevs, men när man tittar på truppen utan J20-spelare, så är jag nöjd med de vi fick förlängt med. Sedan är det skavanker hos någon, så vi kan inte avgöra var vi ligger exakt. Men om ett par veckor så kan jag bättre se helheten, vilka kedjor och backpar vi kan ha och så. Vissa är naturliga, vi har två kedjor som kan spela redan nu. Men sedan får vi se när vi får några spelare till, då kanske vi mixar runt lite och då blir laget starkare. Att hissa eller dissa efter två veckors träning och en match är inte rätt.

Var det någon spelare som lämnat som ni velat behålla?

– Det är några spelare i gruppen som vi förhandlar med fortfarande. Får vi dom klara så är det positivt, om inte så måste vi titta på spelare utifrån. Då tittar på först och främst på spelare från närområdet eller spelare som spelat i Boden tidigare, det finns många ettanspelare ännu utan kontrakt.

Anton Hjalmarsson hämtas in från Kalix. Foto: Oliver Åström, Kalix

Då ska vi gå igenom era nyförvärv, och vi börjar med målvakter och Anton Hjalmarsson. Vad kan du säga om honom?

– Det är en proffsig spelare, ser man honom på träningar är han väldigt noggrann, det är en bra kille för oss. Han vill träna på hög nivå och krigar om att vinna. Det är positivt! Sedan är det träningar plus 30 minuter match per målvakt, så det är svårt att avgöra var han står, ge mig fem matcher mot bra motstånd så vet jag mer sedan.

Då tar vi den andre målvakten, Felix Stenmark?

– Lite samma som med Anton, en målvakt som är välskolad. Han jobbar mycket. En ung målvakt, så det finns en del att jobba med givetvis, men väldigt tävlingsinriktad och vill mycket, han vill verkligen vinna målvaktskampen varje träning.

Då tar vi backvärvningar och Gustav Hedberg…

– Han har en bra framtid. Han spelar stabilt och har bra blick, kollar läget vad som händer runt honom hela tiden. Sedan, träning ger färdighet, men han gjorde det också helt ok första matchen. Att spela mot ett SHL-lag är tufft, vi hade bara tre killar som spelat mot SHL-motstånd tidigare, så det var lite speciellt.

En positiv insats i matchen mot Luleå tyckte jag Vigor Andersson gjorde…

– Han är också en spelare som gör bra ifrån sig på träningar och under matchen. En storväxt kille, de tränar hårt och det är nya Bodenstuket att man har inte haft J20-spelare som kan blomstra och ta plats i a-laget, men Vigor är ett exempel på att man kan komma till Boden och utvecklas.

Josh Laframboise är både en attitydspelare och målskytt. Foto: Sofei Alexandra Kitteröd

Då kliver vi till forwards och Josh Laframboise!

– Vi scoutade honom via lite kontakter och fick bra feedback och även med hans agent. Han har varit i Sverige och mött Boden så han vet vad det handlar om. Han har bra attityd. Han har inte hunnit vara med så mycket ännu, men det märks att det är en typisk kanadensare med bra händer och bra skott. Sedan har han haft nya skridskor så han har haft det lite svårt med skridskoåkningen. Det går inte säga hur bra han är ännu, men han har varit med på 3-4 träningar och vi hoppas han kan vara med och spela redan på lördag om pappersarbetet hinns med.

Till sist, Västeråslånet Karl Andersson…

– Honom hade vi bra dialog med med Västerås, även agenten. Han spelade en hel del allsvenska matcher, han kanske inte hade så många minuter i alla matchen, men han spelade ändå många matcher där och spelade stor roll även en stor roll i deras J20, så han spelade över 70 matcher. Nu blir det lite mindre matcher, men jag förväntar mig att han tar en stor roll i laget och han har redan visat på träningar att han är en smart spelare med ett bra skott, som utnyttjar det på ett bra sätt. Sedan med vem han ska spela får vi se när alla pusselbitar är på plats, men han har offensiva kvaliteter.

Hur jobbar du med målbilder?

– Det ska man vara försiktig med i början, man måste få mycket information först. Se vad som händer på träningar, sedan får man se vilka mål vi ska ha vad gäller vår fysiska status, hur gör vi för att utveckla den. Ska vi rusa och bygga snabbt eller ska vi bygga den på ett bra sätt och över tid. Sedan vill alla som håller på med idrott vinna. Det ser jag inte bara som föreningens projekt, utan det är varje enskild spelares projekt, att alla måste göra sitt yttersta. Att om spelare se att jag är inte färdig än, jag vill bli starkare, då kan man bygga en målbild för individen, så varje individ får sin egen. Har man såna spelare vi har, så visar de tycker jag bra karaktär, bra dialog mellan varandra, men också att man skämtar och har en bra känsla, att vi är tillsammans.

Boden är av tradition en topplag i ettan. Känner ni press att leverera?

– Nej det är inte rätt sätt att se det, det är en möjlighet. Sätter man ord som press innan man byggt färdigt, pressen finns alltid där, men hur behandlar man pressen? Har man rutinerade spelare och ledare i och runt laget så blir pressen mildare. Det ska man ha nytta av. Vi har dukitga ledare och erfarna spelare som är vana vid pressen och kanske till och med stressen som det kan vara, att man SKA vinna. Istället ska man känna att vi ÄR tillräckligt starka för att vinna, vi kan vinna matchen och serien, det är en mental aspekt i det hela med.

Hur bra koll har du på konkurrenterna?

– Man kollar ju vilka spelare de skaffat. Sedan blev det lite annorlunda med bara åtta lag och 21 matcher, men det är en fördel för oss. Vi kommer spela mot lagen många gånger och kan jämföra oss under resan i träningsmatcher och sedan se resultaten från andra lag. När alla matcherna startar får man feedback via videon, man ser andra lag, det är en fördel i hockeyettan. Man ser sina misstag och sina bra saker. Ofta lyfter man saker som gjorts fel, det viktigt är att man också lyfter saker som är positiva med.

Vilka slåss ni med om allettanplatserna?

– Det är en svår fråga, då jag inte har koll på hur lagen spelat ännu. Jag har ingen koll på hur de gick ifjol, mer enskilda spelare. Jag har inte sett strukturen heller, men det är åtta bra lag. Men jag vet att när vi spelat DM så får man en bra bild av hockeyettan norra.

När räknar du med att ha fullt lag?

– Jag hoppas kunna svara på det när vi spelat Roki-matcherna, då hoppas jag att vi har någon eller alla med. så de är på plats vid DM sedan. Då hoppas jag vi har fullt lag.

Lämna ett svar