Västra ettan är den klart tuffaste ettan!

Förra säsongen så överraskade Lindlöven stort när man kom trea i den norra allettan före lag som Boden, Sundsvall och Väsby, innan man åkte ut i semifinalen. Någon som dock inte var överraskade över framgången var Lindlövens sportchef Tomas ”Osten” Östlund, och nu mönstrar han ett än starkare lag inför kommande säsongen. Men det är det fler västlag som gör, och han ser konkurrensen som den klart tuffaste av alla ettanserier.

Vad är din syn på allt som hänt i hockeyettan under sommaren?

– Hockeyettan blöder, det vet ju alla. Vissa föreningar mått jättebra, som Mariestad, men Skövde med all publik och bra förutsättningar de har, att de går i konkurs är ofattbart. Samtidigt tycker jag det är bra att lag åker ur när man lever över sitt kapital, men Bäcken som inte ens fick chansen att visa att de löser det, det är inte bra. Det är en dyr serie att spela i, men måste balansera ekonomin, det gäller alla.

Ni har ju ändå spelat i den norra allettan, men ni har ändå koll på ekonomin…

– Vi har långa resor i norra allettan, men det budgeterar vi med också. Sedan kan jag nästan tycka att det vore bättre att ha två serier bara, då skulle man kunna planera resorna på ett annat sätt, så man inte får bara kanske någon vecka på sig att fixa en resa, för då blir resorna dyrare också. Men vi lägger budget för allettan, och ser till att vi har täckning för det. I år fick vi åka buss till Kiruna, det var ingen rolig resa för killarna, men det måste vi göra för att lösa det ekonomiskt. Vi har en bra styrelse som ser till att sköta ekonomin, det gör den bra.

Förra säsongen kom ni trea i allettan norra och gick hela vägen till en semifinal. Såg du er som en överraskning förra året?

– Vi är ingen överraskning, jag tycker vi har material för att vara där. Vi har haft samma idé i 8-9 år som vi bygger laget efter. Vi har inte råd att ta spelarna som väljer toppklubbarna, men vi väljer spelare som har samma kapacitet men som är billigare. Så det var ingen överraskning för mig, men för många var det nog det. Men spelare som Tobias Sjökvist och Filip Halvordsson är tunga tapp, men vi har samma filosofi och grundtanke även i år, den förvinner inte för att vi tappar spelare.

Är de två de tunga tappen ni gjort, eller är det någon mer som svider?

– Nej det är egentligen de två. Tobias är svår att ersätta för oss, och Filip är en back som alla skribenter inte skriver så mycket om, men han gör andra bättre och tar inte ett skär fel på isen. Han var nyttig för oss som har många unga spelare, så det är klart det är stora tapp.

Vilka förlängningar var du annars mest nöjd med?

– Jag är nöjd med alla faktiskt, det var många som borde vara intressanta för andra lag, men jag vill inte peka ut någon. Men jag är glad för att de tror på vår process när det lockas med mer pengar från andra klubbar. Just att spelarna som är kvar tror på det vi gör, även om de inte tjänar lika mycket pengar, är det allra viktigaste.

Då ska vi gå igenom era nyförvärv tänkte jag, och vi börjar med Elias Lustig…

– Det är en jätteintressant back, vi spelar i samma serie och Elias stod ut rejält i Borlänge när vi mötte dem. Han kan spela fysiskt, men är också ansvarsfull med puck, en bra skridskoåkare och väldigt rörlig. Han passar bra in i vårt spelsätt, och jag är glad över att han kom hit.

Är han tänkt som offensiv spets?

– Jag ser honom inte som den offensiva spetsen, där har vi Filip Forsmark och nya Simon Nylén Persson. Men Lustig har många saker han är bra på. Jag ser honom som en back som ska ersätta Halvordsson, med att vara trygg och bra över hela isen, även om han också har offensiva kvaliteter med. Men som jag byggt det är det Nylén Persson som är starkare offensivt och Filip Forsmark som alla vet har en enorm potential.

Ja Forsmark har länge setts som en stor talang som inte fått det att lossna, men sedan han kom till er mitt under förra säsongen så fick han verkligen ut den potentialen. Vad gjorde ni som hans tidigare klubbar inte gjort?

– Svårt att säga, men mycket handlar nog om kemin och att vi ger honom chansen och platsen att göra det han. Så förtroende och kärlek höll jag på att säga, är nyckeln. Han var enormt stukad när han kom hit från Tranås, men vi gav honom förtroende och en miljö att trivas i. Så tålamod och en tydlig bild av vad vi förväntade oss av honom.

Nästa backförvärv är Erik Brenkle…

– Har varit hos oss på lån från Örebro för två säsonger sedan. Sedan valde han att gå till Linköping sista junioråret. Jag var imponerad när han var här, det är en bra kille och människa som passar bra hos oss. Bra speluppfattning och svår att runda. Bra i försvarszonen, bra på att boxa ut och sätta igång spelet, jag tror mycket på Erik.

Carl Lindskog är nästa back ut…

– Calle var också här förra året, han fostrades i Färjestad innan han gick till Karlskogas juniorer. Han kom till oss på lån under hösten, och var väldigt elak, lite som vi hade haft Viktor Lindgren och Joshua Karlsson tidigare, han kan spela fysiskt på en hög nivå. Egentligen för mig en no brainer att han skulle hit, han hade många klubbar efter sig då han gjorde det bra i Karlskogas a-lag när han fick chansen där på slutet av säsongen, men han tycker Lindlöven är ett bra ställe för honom att utvecklas. Han är hård och tuff, en riktig polis i bak. Han vet vad han är här för, och han gör det varje träning och match, han är hatad att spela mot på träning, men det är bra, då är han det på match med.

Då har vi ett backförvärv kvar, Carl-Johan Sälle…

– Han var här för två säsonger sedan och visade upp sig. En skicklig back, rörlig, bra med puck, en spelare jag hoppas vi kan utveckla. Han har fina offensiva kvaliteter, men behöver bli lite tuffare och hårdare för att passa hos oss. Han har offensiva kvaliteter, är trygg i trånga situationer och kan hålla undan spelare, men för att ta nästa steg så måste han blir mer elak. Pappa Johan (Sälle) var härifrån, han spelade i Malmö och vann SM-guld med dem bland annat. Carl-Johan har Johans kropp, han är stor och stark, men ör mer offensivt lagd. Men vi ska försöka jobba med honom och få den defensiva sidan att bli lika bra. En otroligt skicklig spelare som är väldigt bra med pucken.

Då tar vi ett kliv framåt i banan till forwards och Amiil Andersson…

– Jag är jätteglad att han valde oss. Han vann SM-guld med Skellefteå som lagkapten. Han har en enorm karaktär. Jag ser så många saker i honom: Grittet, han är en jobbig jävel att spela mot, han är också ruggigt bra i egen zon, sorterar bra och spela fysiskt, Men han har även det offensiva i sig, så en tvåvägscenter. Det var nog halva ettan som jagade hans signatur, men där hade vi lite tur, han är bördig från Hallsberg som ligger nära oss, det är annars en snuskigt bra spelare på alla plan.

Gustav Arvidsson…

– Han var lagkapten i Rögles juniorer och jag var tidigt på honom, men då valde han Borås där han varit i två år nu. Men nu fick jag kontakt med agenten och sa vad jag sett av Gustav i Borås. Han fastnade i vårt upplägg och kom hit till en mindre peng än vad han fick i Borås. Han är stark på puck, smart, bra passningsspelare. Men framför allt är det en hårt arbetande spelare som sätter laget i första rummet. Han har potential att flyga. Spelbar i alla situationer, han tar rollen han får, kul han valde oss.

Då tar vi Olle Hilmersson…

– Han var här på lån förra året, men åkte på en elak knäskada så han missade hela våren. Men det är en skicklig spelare som är bra med puck och har bra spelsinne. Fina fötter med. Jag förväntar mig att han ska göra en del poäng med, han gjorde ändå i stort sett en poäng i snitt förra säsongen, så han är skicklig. Men han behöver lära sig spelet på banan, när ska man göra sina grejer och när man inte ska göra det. Men han har en verktygslåda få har i ettan, en extremt skicklig spelare.

Då sparade vi det bästa till sist: Oliver Arle Östergren…

– Han är en extremt skicklig spelare, väldigt målmedveten. Ett superproffs. Bäst på fystester, bäst på allt. Är naturligtvis en spelare som ska leda Lindlöven i vinter, det vet han när han kom hit. Han har allt en spelare behöver för att INTE spela i ettan, men vi hade tur som fick hit honom ändå, det hade att göra med plugg han var sugen på. En passningsspelare som också är bra defensivt, men framför allt är han snuskigt bra offensivt. Han får spelet att gå i hans tempo. Han är inte snabbast eller skjuter hårdast, men han har en extrem smartness att dra ner spelet till hans tempo. En anfallsspelare av högsta kvalitet, han kan vända bort sin spelare och öppna upp laget med små, smarta pass. I mina ögon är han en topp 5-spelare i ettan i år.

Med ett på papperet starkare lag, innebär det att ni också har en högre målsättning?

– Vi har samma målsättning. Vi åkte ut i semin förra året mot Väsby, och på den nivån vill vi ligga. Men först och främst handlar det om att nå allettan från västra ettan, den i mina ögon klart tuffaste ettanserien. Når vi allettan så vill vi även vara med och kriga länge under våren. Det finns inget lag som skrämmer oss, men sedan handlar det om att få ihop laget, få till de dagliga vanorna. Vi hade en hög målsättning förra året med, men vi ska utvecklas och vi var inte nöjda över att åka ut mot Väsby i semifinalen, vi vill mer. Sedan har vi inte samma ekonomiska resurser som toppklubbarna, men vi har hittat vår nisch, att få rätt spelare till bra priser.  

En osäkerhetsfaktor är väl dock att eran framgångsrike tränare Jonas Dufåker lämnar och Lennart ”Lelle” Hermansson kommer in…

– Det är många som sagt att vi borde vara stressade, men man kan inte vara stressad över att byta tränare, man måste lita på processen. ”Duva” har gjort ett kanonjobb här, han har satt processen och varit grym. Nu kommer ”Lelle” in, men vårat spel som föreningen satt är detsamma. Jag hoppas att de spelare som haft ”Duva”, den kärnan ska studsa upp och visa ”Lelle” att ”jag ska ha samma roll och plats som förut”. Det är klart att jag och ”Duva” haft en bra relation, det är en grym tränare. Jag hade inte bytt honom mot någon om han inte valt att satsa på det civila. ”Lelle” har lite andra ögon, men han är ändå rutinerad, han har varit huvudansvarig för Modos juniorer i 13 år och vet hur vi vill utveckla spelare. Så jag hoppas att vi ska fortsätta spruta upp spelar till allsvenskan. ”Lelle” ska ta över stafettpinnen och göra på sitt sätt, så jag är inte orolig, mer förväntansfull.

Vill ändå inte han sätta sin prägel på spelet ändå?

Nej det var vår pinpoint när vi sökte tränare att vi bestämmer hur Lindlöven ska spela. Sedan är de olika individer och alla har sin tanke på hur man ska spela, men vi vill vara kreativa och skapa chanser, och det vet han om, att vi tror på vårt spel. Det är en filosofi som går genom juniorerna och alla ledare följer. Sedan har vi vår assisterande tränare Ola Östergen kvar och han har samma tänk. Så även om vi spelar mot Mariestad så rättar vi oss inte efter deras spel, vi spelar så som vi vill spela, det köpte han rakt av. Så det är snarare spännande än oroligt med ny tränare.

Hur ser du på konkurrensen i västra?

– Västra ettan är den bästa ettan, framför allt den tajtaste ettan. Forshaga ser jätteintressanta ut, Mariestad spelar alltid allettan. Tranås är välcoachade och jobbiga att möta. Dalen fyller på med fräscha unga HV-juniorer. Mjölby har gjort en bra satsning i år, Falun ser mycket bättre ut, Borlänge har gjort det bra i träningsmatcherna, så det finns inga enkla matcher. Sedan har vi tappat Skövde, men då har vi fått in Borås med de pengar de kommer in med, så de blir också att räkna med. Grästorp är en jättebra nykomling, de går inte jämföra med andra nykomlingarna. Deras tränare Andreas Appelgren är bästa tränaren i ettan, han har enenorm erfarenhet, det är ingen slump att han tränat i SHL.  

Vilka går då till allettan?

– Lindlöven, Mariestad, Tranås, Dalen sedan har Borås pengarna, men Forshaga är otroligt jobbiga att möta på sin hemmais, så jag kan inte avgöra vilket av de två som tar den sista, men vi ska till allettan i alla fall.

Lämna ett svar