Bästa värvningen och tyngsta tappet – Västra

Nu är det dags att summera och lista silly season för den västra ettan. Jag gör det genom att lista alla lags bästa värvning samt det tyngsta tappet. Håller ni med?

Borlänge

Bästa värvningen – Felix Hälldahl, c/f från Vännäs

Borlänge är i desperat behov av offensiv spets och tror sig ha hittat sådan i Felix Hälldahl. Jag är böjd att hålla med, för det är en riktig tekniker med fina handleder och rätt bra fart. Han gjorde också 37 poäng på 38 matcher i bottenlaget Vännäs, det är riktigt starka papper. Lär få en stor roll i laget.

Tyngsta tappet – Adam Bäckehag, b till Nidaros

Med (i princip) tre säsonger i laget så tillhörde verkligen Adam Bäckehag en av stomspelarna i Borlänge. Med sitt trygga tvåvägsbackspel var han lite av ryggraden i laget, och det är svårt att hitta en fullgod ersättare till honom.

Borås

Bästa värvningen – Christian Lindberg, b från Kristianstad

Borås fick en riktig kalasvärvning serverad när Kristianstad inte fick någon licens. Lindberg är en riktigt stark tvåvägsback, som kan spela tufft, läser spelet bra och kan leverera ett snabbt och bra pass. Därtill väldigt rörlig. Kan mycket väl vara hans sista säsong i ettan.

Christian Lindberg från tiden i Troja. Foto: Halland i fokus

Tyngsta tappet – Niko Ahoniemi, till Herner

Niko vann den interna poängligan säsongen som gick med sjuka 23 poäng under seriespelet, nästan exakt dubbelt så många som tvåan. Så att Borås gick svagt förra säsongen var verkligen inte den skickliga men ändå resolut spelande finnens fel. Han går inte ersätta med en enskild spelare, utan många får dela på det tomrummet han lämnar.

Dalen

Bästa värvningen – William Romfors, c från Troja

Personifieringen av en bra tredjecenter. Stark i det defensiva spelet, samtidigt som han har skills att producera framåt också. Tillför dessutom massor med nyttig rutin till ett ungt Dalenlag.

Tyngsta tappet – Kalle Holm, b till Nybro

Lånades ut redan under andra halvan av förra säsongen till Nybro, men hade ändå kontrakt med Dalen. Men utlåningen till Nybro blev en massiv succé, och den lille men spel- och skridskostarke backen visade att han kommer att bli en bra back även på allsvensk nivå, ja potentialen är än högre faktiskt.

Falun

Bästa värvningen – Gustav Karlsson, c från Vimmerby

En riktigt skrällvärvning, då det alltså är en NHL-draftad spelare som nu väljer att gå till ett Falun som antagligen kommer få det tufft att gå till en alletta. Visst, han fick inte följa med Vimmerby upp i allsvenskan, men han var ändå en given spelare i bygget som tog sig hela vägen. Har dessutom under sin juniortid i Örebro sprutat in poäng och fick även chansen i SHL under elva matcher. Kommer säkert få en stor roll och då kan han mycket väl blomma ut stort i vinter.

Tyngsta tappet – Charlie Forslund, f till Mora

Här kan vi snacka en sannsaga. 17-årige Charlie Forslund var inte sedd som någon större talang och fick inte plats i någon av de större hockeygymnasierna. Men så var Faluns tränare och kollade när juniorerna spelade, och fick upp ögonen för Charlie. Och vilken succé det blev när han fick chansen. 12 mål och 11 assist på 22 matcher! Han gick från att spela J18 hockey i Falun till att både bli draftad av Detroit Red Wings och få ett kontrakt med allsvenska Mora på bara några få månader.

Forshaga

Bästa värvningen – Pelle Hedlund, c/f från Comet

Har ett rykte om sig att vara en liten strulputte, men vilken spelare på isen! Har alla verktyg i sin verktygslåda egentligen. Kan göra mål, spela fram och smälla på. Sedan kanske han inte alltid jobbar hårdast, men en grym lirare som lär göra en hel hög med poäng i vinter.

Tyngsta tappet – Jonathan Ström, c till Kil

En grymt nyttig tvåvägscenter, som både kan leverera framåt samtidigt som han är en klippa defensivt. Var Forshagas kanske enskilt viktigaste spelare säsongen som gick, men nu har man fått in riktigt bra ersättare.

Grästorp

Bästa värvningen – Victor Lindman, c från Alvesta

Victor Lindman var en av de stora anledningarna till Alvestas succésäsong som nykomlingar i den södra ettan. Nu tar han en ny nykomling under sina vingar när Grästorp ska etableras på ettannivå. Och den spelskicklige centern kommer bli grymt nyttig, inte bara i powerplay, utan i alla offensiva situationer.

Tyngsta tappet – Marek Rubner, f till ??

En otroligt nyttig spelare för Grästorp under tre säsonger, men när laget såg ut att missa avancemang ännu en gång så tackade han för sig. Nu fick Grästorp platsen ändå, men nu är platserna fyllda och den spelskicklige tjecken lär inte återkomma.

Lindlöven

Bästa värvningen – Oliver Arle Östergren, c/f från Herlev

En riktig prestigevärvning för Lindlöven, som annars mest brukar värva lovande spelare snarare än stjärnor. Har mängder med poängstarka hockeyettansäsonger i ryggen, framför allt i Kumla, men han har också fått chansen att spela i allsvenskan och i den danska högstaligan utan att göra bort sig. Inte den skridskostarkaste spelaren, men otroligt smart på isen där han kan styra tempot på ett vis få andra spelare kan göra. Målskytt och framspelare i ett.

Tyngsta tappet – Tobias Sjökvist, c/f till Karlskoga

Sjökvist har betytt massor för Lindlöven under de senaste säsongerna. Med sin starka skridskoåkning och goda teknik så kunde han på egen hand sysselsätta ett helt motståndarförsvar.

Mariestad

Bästa värvningen – Max Wennlund, c från Lustenau
Under sin juniortid så var Max Wennlund en riktigt poängstark spelare med offensiven som sin främsta styrka. Men när han tog steget upp som senior så fick han en defensiv roll i SHL med HV71 och i den rollen har han sedan blivit fast (även i allsvenskan med Karlskoga) i fram till förra säsongen då han pryglade in poäng i Österrike (53 på 36 matcher). Nu vänder han hem till moderklubben igen, endast 25 år gammal, men med rutin från flera säsonger i SHL och allsvenskan. Det blir naturligtvis höga förväntningar på en sådan spelare.

Hemvändare Max Wennlund har höga föhoppningar knutet till sig. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Tyngsta tappet – Oscar Tellström, f till Björklöven
I två säsonger fick Mariestads fans glädjen av att följa Oscar Tellströms speed, kraft och fina skott. Att han gjorde 105 poäng på två säsonger satte dock eko i hockeySverige och Björklöven var den som lyckades locka till sig honom. Det har han redan visat att det allsvenska topplaget gjorde rätt i, då han varit en av lagets bästa spelare under träningsmatcherna.

Mjölby

Bästa värvningen – Mike Sjöberg, mv Segeltorp
Segeltorp skrattades mer eller mindre ut inför förra säsongen, men överraskade många genom att sånär faktiskt hänga kvar i ettan. Man föll då mot just Mjölby i en avgörande match. Anledningen till framgången var till stor del Mike Sjöbergs. Han var långa stunder näst intill omutlig, och han gav verkligen laget chansen att vinna varje match. Just en sådan målvaktstyp kommer Mjölby få stor nytta av.

Tyngsta tappet – David Bremer, f till Motala
Bremer är en ikon i Mjölby, en klubb han varit trogen i stora delar av sin karriär, trots att han egentligen varit överkvalificerad. Att han nu väljer att varva ner är väl rätt logiskt, men ändå tungt, då det är en spelare med poänggaranti även på ettannivå.

Tranås

Bästa värvningen – Axl Johansson, f från Vännäs
Jag ska erkänna att hade jag inte sett Tranås träningsmatcher så hade jag antagligen inte valt Axl. Men han har verkligen imponerat på mig, med sin fart, spelsinne och teknik, och därtill ett vasst skott. Det skulle förvåna mig om inte han kommer vara topp 3 i interna poängligan i vinter, och till nästa säsong kan han redan vara en nivå upp.

Tyngsta tappet – Markus Ruuskanen, f till Tingsryd
Han har alltid haft speeden Markus Ruuskanen, men han har kanske inte fått ut så mycket av den tidigare. Men det fick han verkligen i vintras! Hela ettans målstarkaste spelare under seriespelet med sina 26 mål, och att han nu får chansen i allsvenskan är han väl värd.

Lämna ett svar