Hockeynews behind the scenes: Tian i västra!

Det finns kanske några som inte har Hockeynews plus och därför inte kan läsa innehållet i de genomgångar jag just nu gör där. Därför tänkte jag bjuda er på ett smakprov hur genomgångarna ser ut, för att själva kunna avgöra om det kan vara värt att skaffa tillgång till dem. Detta var mitt första inlägg som släpptes där, den om tian i den västra ettan, Borlänge!

10. Borlänge

Borlänge var under många år en toppklubb i ettan, och gick bland annat till kvalserien till allsvenskan såväl säsongen 15/16 som 17/18. Men minskade intäkter har gett åtstramningar i spelarbudgeten, och förra säsongen kom man femma i den norra vårettan.

Kuriosa: Borlänge HF som föreningen heter har inte alltid hetat så. Klubben bildades som IF Tunabro, innan man bytte namn till Borlänge HC, som blev HC Dobel, innan man -93 tog sitt nuvarande namn.

Målvakter – Betyg: 3-

Emil Ranehamn

Borlänge har endast en målvakt under kontrakt, men Emil är en rätt bra ettanmålvakt. Han är reaktionssnabb och följsam i spelet. Men att inte ha en backup drar givetvis ner betyget.

Backar – Betyg: 2+

Pontus Bergman
Emil Danerhag
Hugo Hedvall
Emil Hälldahl
Linus Lundberg
Hampus Malm
Isac Ollas Mattsson
Henning Rothsten
Johan Strömgren

Det är en trio backar som står ut i samlingen. Henning Rothsten är en stöttepelare från säsongen som gick, en av få starka kort som ändå blev kvar. Han är spelskicklig och lär få en hel del speltid i offensiva situationer, som powerplay. Isac Ollas Mattsson, Färjestadsbacken Adams lillebror, är en mer defensiv kugge som älskar att spela rejält. Till sist Linus Lundberg, som gjorde det bra i Borlänge innan han försvann till Huddinge inför förra säsongen. Också han är en spelskicklig herre. I övrigt är det mer utfyllnadsbackar, även om ungdomarna Felix Hälldahl och Hampus Malm ser rätt spännande ut.

Forwards – Betyg: 2+

John Blank
Olle Blank
Leon Cadei
Axel Eriksson, ny från Malmö J20
Sigge Grundlitz
Felix Hälldahl, ny från Vännäs
Viktor Johansson, ny från Kiruna
Joel Myrberg Andersson, ny från Nyköping
Victor Olsson
Tim Palmberg, ny från Vännäs
Marcus Runnkvist, ny från Kiruna
Viktor Sandell, ny från Metro Jets
Axel Stoltz
Casper Östberg

Det är svårt att hitta de där riktiga spetsspelarna i Borlänges forwardsuppsättning. Men det finns ändå en hel uppsjö helt ok ettanspelare, spelare som skulle kunna göra det bra även i ett topplag, fast då långt ner i hierarkin. Jag tänker till exempel på Casper Östberg, en riktig slitvarg men han besitter faktiskt också en hel skills. Trots att han endast är 21 år har han redan spelat a-lagshockey i sex säsonger, och han blir bara bättre och bättre. Han lär få en stor roll tillsammans med nyförvärvet Felix Hälldahl. Han kommer från tre (förhållandevis) poängstarka säsonger i bottenlaget Vännäs, och han är tilltänkt som en offensiv spets i laget. Speedkulan Sigge Grundlitz ska också bli spännande att se, Färjestadsjunioren gjorde en bra första seniorsäsong säsongen som gick, han kan bidra i båda riktningarna. Bröderna Blank, Joel Myrberg Andersson, Tim Palmberg och Markus Runnkvist är kanske inte heller några stjärnor, men de kommer verkligen till jobbet varje dag. Och sist men inte minst: Bryskt spelande Leon Cadei, en spelare som det gör riktigt ont att möta. 

Tränare – Betyg: 1

Liam Wallström

Liam har varit assisterande tränare till laget i två säsonger, men nu får han för första gången ansvar för ett seniorlag. 

Totalbetyg: 8+

Det är ett jämnt lag utan några riktiga spetsar, men inte heller några riktiga svagheter mer än att man har en orutinerad tränare. I de övriga ettanserierna hade man absolut undvikit sistaplatsen, men den västra ettan är riktigt jämn och tajt i år, och då räcker man inte riktigt till. 

Lämna ett svar