Gästinlägg: Blekingerivalitet!

En krönika signera Peter Synnermark.

Matcher mellan Karlskrona och Mörrum har alltid väckt känslor både på isen och läktaren. Man minns många råkurr som varit ute på isen, där många av spelarna varit så fulla av adrenalin att det sprutade ut… Vem minns inte att Mörrumssupportrar alltid skrek ”Nisse är för liten” (Visst var han liten till växten, men en jätte på isen). I princip varje gång de drog igång den ramsan triggade de igång Nisse som svarade med att ”måla”.

Jag minns när vi stod på läktaren i Jössarinken och blev bombaderade med sura ägg. Då var man skitförbannad, men nu minns man det med ett leende på läpparna. Ett fantastiskt roligt minne var när Mörrum hade Mikael Heintz i målet. ”Tryck ut ketchup!” gillade man att vråla. När så Mörrum kom till NKT Arena hade Blackbugs med Pierre ””YB” Löfgren i spetsen ordnat tomma ketchupflaskor från Felix. Dessa hängde på hela plexiglaset bakom Heintz i målet.

Man minns att Mörrumssupportrar aldrig uppskattade när Vi sjöng någon av dessa tre: ”Tosiga bönder, finns bara tosiga bönder”, ”Oj, oj, ojoj fy f-n vad det luktar illa”, ”Från Mörrum, från Mörrum, från Mörrum” eller ”Hem och pippa pigan…”

Något jag minns med blandade känslor är när Karlskrona spelade ner Mörrum i 2:an. Något som etsade sig fast, var bilden i tidningarna på den lilla pojken på läktaren i Mörrumströja där man såg tårar rinna nerför kinderna efter att slutsignalen gått. Den bilden glömmer man aldrig och det gjorde ont i hjärtat. Den bilden symboliserade verkligen begreppet ”hatkärlek”.

Nu vill jag att såväl spelare i båda lagen och supportrar från båda lägren ska bygga vidare och skapa nya minnen. Det ska vara ”hatkärlek” mellan lagen, men samtidigt får Vi aldrig glömma att Vi är medmänniskor.

Till sist får jag väl säga sanningen för att trigga igång lite känslor inför nästa fredag. I Mörrum föds man med agg till storebror i öst. Man avskyr såväl staden, invånarna som hockeylaget från Blekinges residensstad. Mörrum har de två senaste säsongerna levt på att man vunnit den helt meningslösa försäsongsturneringen Roger Björk Cup. Det har de tragglat och tragglat… Hur det gått i serien har de blundat för. (Vi tog hem Cupen denna säsongen, men det är glömt och betydde absolut ingenting för Oss.)

Nästa fredag kommer säsongens viktigaste match för folket från väst. De klär på sig finjeansen och finträskorna för att dra mot ”storstaun”. De kommer ge allt för att roffa åt sig poäng. Själv nynnar jag på textraden: ”Tramp, tramp, tramp gå på och trampa, här finns ingenting och få. När ni kommer hit härnäst åker ni i mörk arrest. Tramp, tramp, tramp gå på och trampa…” Nu finns det risk för att Mörrums supportrarna missar stora delar av matchen. Varför då undrar Ni? Jag står utanför Åhléns när de kommer till staun och säljer åkband till rulltrappan. ”- Stiffe kom nu, vi måste åka ut till den stora ishallen. – Bara två ggr till, snälla… – Du har ju åkt i 4 timmar nu…” Välkomna till största staden och största arenan i länet, för ett stekhett Blekingederby!

Vi syns! /Peter Synnermark

Lämna ett svar