Toppmatcherna och en hyllning!

Igår spelades de första tre matcherna för säsongen 24/25, och det blev tre programenliga segrar för favoriterna. Idag så vankas det dock några betydligt mer öppna matcher, matcher som kan ge en tidig indikation på var lagen står i förhållande till varandra. En seger mot ett lag som tippas vara jämnstarkt kan ofta ge en fin skjuts in i säsongen, medan en förlust kan sätta lite små griller i huvudet. Det är med andra ord inte bara spännande matcher, utan dessutom viktiga.

Mariestad-Borås

Två lag som har riktigt starka trupper på pappret i alla fall, och därmed naturligt tippas vara med i tippen på tabellerna. Borås har en av ettans vassaste backsidor, medan Mariestad kanske har den något starkare forwardssidan. Under försäsongen har Borås radat upp segrar, visserligen kanske mot mestadels lag man ska slå, men man har även en fin 2-1-seger mot Tranås. Mariestad har varit väldigt mycket upp och ner i sina prestationer under sina träningsmatcher, där man har tagit en riktig skalp emot Vimmerby, men också har dubbla förluster mot Dalen och Forshaga. Då har man sett tämligen andefattiga ut, kan man steppa upp nu när poäng står på spel? Problemet för Mariestad är väl att Borås säkert också steppar upp när det är mer på allvar, så det lär bli en riktigt tuff fajt mellan de två västgötaderbyrivalerna. Jag tror på en riktigt fysisk batalj där båda lagen vill markera att de är störst, starkast och bäst. Tips? 3-3. En historisk händelse kommer också ske inför nedsläpp, när legendariska lagkaptenen Filip Thörnqvists tröja ska upp i taket. Själv ska jag hålla tal till hans ära, nervöst!

Halmstad-Troja

Match mellan två tippade topplag i den södra ettan, mellan två lag som likt Mariestad varit lite upp och ner i prestationen. Kanske det blir så med förväntade topplag, att man inte alltid orkar vara påkopplade när inga poäng står på spel? Lagen känns extremt jämna, där jag faktiskt gav lagens lagdelar exakt samma betyg, men där Jens Berggard kanske visat mer från tränarbänken de senaste åren. Det blir två olika spelstilar som möts, med ett Troja som vill ha mycket puck och långa anfall, mot ett Halmstad som nöjer sig med mindre puck och istället satsar på snabba omställningar. Också här kan det mycket väl bli oavgjort, 2-2.

Piteå-Kiruna

En viktig match för det som skulle kunna bli en streckstrid i norr. Piteå är favoriter att ta den, men Kiruna skulle vid en seger här faktiskt kunna sätta lite griller i huvudet på Piteå och därmed kanske kunna utmana dem även när det summeras. Piteå har ett klart föryngrat lag och kan vara lite upp och ner prestationsmässigt, Kiruna kommer nog leverera ungefär detsamma match efter match. Därför kanske mycket avgörs idag av på vilken sida Piteå vaknar. Har man en bra dag, eller en lite sämre? I slutändan så håller jag dock Piteå som något vassare, så de får tipset med 3-2.

Matcher i övrigt:

Västervik-Panter: En match där Västervik ska vinna enkelt. 5-1.

Alvesta-Tyringe: Intressant match mellan två lag som jag tror kommer tampas om sjätteplatsen. 4-2

Väsby-Nyköping: Klasskillnad. 6-1.

Lämna ett svar