Stark vändning och storspelande målvakt

18 lag hade redan spelat sin premiärmatch för säsongen 24/25, idag var det dags för andra halvan att göra sina. Och idag kom också de två första skrällarna i hockeyettan, även om de flesta matcherna följde förhandstipsen.

Själv så spanade jag in två av matcherna, de två jag på förhand tyckte var de allra mest intressanta. Det handlade dels om Tranås möte med Lindlöven, dels om Tyresö/Hanvikens match mot Visby.

På förhand så hade jag tippat att mötet mellan de tippade topplagen i väster, Tranås och Lindlöven, skulle bli en riktigt tajt historia. Och precis som jag tippat så blev det också oavgjort, om än i en betydligt mer målrik historia än vad jag förutspått. För 5-5 skrevs siffrorna efter 60 minuter, innan Lindlöven till slut kunde vinna i sudden. Detta i en minst sagt svängig match, där Lindlöven tog en tidig 2-0-ledning, varefter Tranås vände till en 5-3-ledning tidigt i den tredje perioden, men Lindlöven svarade alltså med två mål, varav det sista i slutminuten, och det var de som fick fira en seger när slutsignalen gick.

Matchbilden då? Inledningsvis blev det den där mittzonsgeggan som jag förutsåg, men på något vis så gjorde målen att antingen det ena eller det andra laget var tvunget att jaga, och det gav en rätt svängig matchbild istället. Tranås kändes som det något tyngre laget, man vann lite fler närkamper och hade de lite längre anfallen, och kanske också de flesta målchanserna. Men samtidigt var Lindlöven hela tiden farliga i sina omställningar, Tranås sålde sig oväntat ofta djupt ner i anfallszonen och bjöd därmed på ytor som Lindlöven inte var sena att utnyttja. Det var en märkbart irriterad Phil Horsky i intervjun efter matchen, även om han menade att det fanns bra saker att ta med sig också. Även Lindlövens tränare Lennart Hermansson var missnöjd med spelet, men givetvis desto nöjdare med att man ändå kunde ta hem segern. Jag misstänker att 5-5 är alldeles för målrikt för båda tränarna, och att man hade velat se lite mer disciplin i försvarsspelet.

Mer positivt för Lindlöven: Prestigenyförvärvet Oliver Arle Östergren var det som urtjusigt satte matchavgörande målet på ett friläge i sudden.

***

Tyresö/Hanviken vann precis som jag förutspådde sitt toppmöte, mot Visby. I första perioden var det Tyresö/Hanviken för hela slanten, man spelade då fartfyllt och fokuserat, och Visby var tämligen nermalda i egen zon och fick inte alls till något eget spel. 2-0 efter den första perioden var helt i sin ordning.

Men Visby skulle spotta upp sig mer och mer ju längre matchen led, den andra perioden var betydligt jämnare medan det var Visby som tog över i den tredje. Men då klev en storspelande hemmamålvakt, August Hedlund, fram och radade upp fina parader. På närskott, på överspel, på skott med skymning. Enda gången han fick hala flaggan var när den före detta landslagsbacken Daniel Gunnarsson laddade stora bössan, ett mål som studsade ut så snabbt att domaren först inte såg det, men han fick hjälp av en linjedomare. Domslutet blev, enligt TV-bilderna, korrekt till slut.

Men jag måste ändå säga att jag förväntade mig lite mer av Visby. Det var egentligen inte förrän i slutet man släppte loss lite fysik, i den första perioden var man snarare tamkatter än lejon, och det där med ”Grisby” såg man inte röken av. Att det ska behöva ta till slutminuterna innan man börjar smälla på är obegripligt.

Mer smolk i Visbybägaren: Oscar Eriksson är långtidsskadad, under matchen klev även en annan av storvärvningarna på backsidan av. Andreas Thelander inledde matchen men klev av, osäkert varför.

***

Övriga matcher:

Clemensnäs-Sundsvall 0-6
Oväntat stora siffror ändå för Sundsvall.

Örnsköldsvik-Hudiksvall 1-5
Ungefär den skillnaden det ska vara mellan lagen.

Vallentuna-Wings 3-1
Vallentuna visade direkt att de ska bli att räkna med i allettanstriden. Wings mot en av utmanarna direkt.

Enköping-Sollentuna 1-4
Enköping verkar underprestera den här säsongen med.

Surahammar-Huddinge 6-4
Det var ingen bra start på Huddinges revanschsäsong! Premiäromgångens största skräll.

Dalen-Falun 4-1
Väntade siffror.

Mjölby-Borlänge 5-4 e sd
Mjölby fick en mardrömsstart och låg under med 0-3 efter halva första perioden. Men man bet ihop och lyckades vinna efter sudden.

Omslagsfoto: Halland i fokus