Hur har västra lagen skött sig?

I den västra ettan har samtliga lag nu spelat tre matcher, men hur har de skött sig? Här är mina omdömen om lagens insatser så här långt.

Vi börjar väl med tabellen?

1. Borås

Omdöme: Väldigt stark inledning

Borås inledde med en riktig skalp när man besegrade Mariestad med 4-2. Då visade man på framför allt en stark defensiv, där man lyckades neutralisera Mariestads starka offensiv, och sedan högg man på de lägen som bjöds. Sedan dess har uppgifterna varit mer överkomliga, såväl Falun som Mjölby är lag man ska slå.

2. Lindlöven

Omdöme: Riktigt stark inledning

Att Lindlöven skulle besegra nykomlingen Grästorp i match två var väl som det skulle, men innan och efter har man tagit två skalper i form av övertidssegrar mot såväl Tranås som Dalen, två av de tippade allettankonkurrenterna. Det var två rätt olika matcher, mot Tranås var det fullt spjäll i båda riktningar, där man turades om att ha initiativet. Då dominerade Oliver Arle Östergrens förstakedja. I matchen mot Dalen var det en helt annan matchbild, där var det knappt en målchans i spel 5 mot 5, utan det var endast i powerplay det skapades lite. Detta sedan båda lagen spelat ett ytterst disciplinerat försvarsspel, men också där anfallsspelet kanske inte heller briljerade. Lite för slarviga pass från båda lagen. Men sju poäng efter en tuff serieinledning är starkt att ta.

3. Dalen

Omdöme: Rätt stark inledning

Vinst i premiären mot Falun, något annat var inte att vänta. Men sedan vände man ett 2-0-underläge mot Forshaga till en 5-2-seger i omgång två, det var både starkt och moralstärkande för laget. Sedan matchen mot Lindlöven, där jag tycker att man hade förtvivlat svårt att skapa något vasst, men samtidigt imponerade man i defensiven. Backarna Gustav Särenborg och Sebastian Ehrenflod dominerade i Dalens lag, och då förstår man att det är defensiven som sätts i främsta rummet.

4. Mariestad

Omdöme: Godkänt, men knappt

I premiären så tappade man en 2-1-ledning mot Borås till en 2-4-förlust, och det är givetvis inte godkänt, hur bra än Borås spelade. Mariestad kom aldrig riktigt loss mot stora och starka Boråsbackar, och när man sedan dessutom två gånger om bjuder på ytan framför egen kasse så var det kört. Detta gav omkastningar i kedjorna och det har gett resultat. För såväl mot Falun (som sig bör) som mot Forshaga (betydligt tuffare) så har man stundtals briljerat i anfallsspelet, anförda av en stekhet Wiggo Weinö. Sedan gick man ner sig lite i spelet med puck i tredje, men segern var aldrig i fara.

5. Tranås

Omdöme: Inte godkänt

Tranås inledde med en pang-pang-match mot Lindlöven som man såg ut att ha ett litet grepp om med 5-3-ledning, men man föll ändå efter sudden. Det var nog en match man gärna vunnit. Sedan avfärdades svaga Borlänge, innan man straffbesegrade lokalrivalen Mjölby. Det måste ändå ses som en missräkning med tanke på att man SKA vara ett starkare lag än Mjölby, speciellt som de saknade fyra tongivande spelare.

6. Borlänge

Omdöme: Godkänt

Borlänge har så här långt tre poäng, detta efter en klar förlust mot Tranås, en pinne mot Mjölby och nu senast två mot Grästorp. Såväl Mjölby som Grästorp är lag man ska spela jämnt med, och jämnt är precis vad det varit. Men moralstärkande att få ett sent kvitteringsmål mot Grästorp, den gav ju dessutom två poäng efter förlängningen.

7. Forshaga

Omdöme: Under förväntan

Grästorp blev en munsbit i premiären, men sedan har det varit tuffare för Forshaga. För trots en 2-0-ledning i match två mot Dalen föll man med 2-5, och i matchen mot Mariestad så var det enbart ett starkt powerplayspel som höll laget kvar i matchen så länge som man ändå var (5-3 och 6-3 kom i slutminuterna). Nu är såväl Dalen som Mariestad två tippade topplag, men man bör också slå såna då och då om man vill blanda sig i allettanstriden.

8. Mjölby

Omdöme: Över förväntan

En suddenseger mot Borlänge är väl som det ska, det är två jämna lag där det kan gå hur som helst. En förlust mot Borås är också förväntat. Nej anledningen till att Mjölby får ett så positivt omdöme är senaste matchen mot Tranås, där man trots tunga spelartapp ändå knep poäng av det förväntade topplaget. Edvin Lundqvist gjorde såväl 0-1 som 0-2 och tog den fallna manteln i toppspelarnas frånvaro. Visst föll man ändå till slut efter 20(!) straffar, men man gjorde det med flaggan i topp verkligen.

9. Grästorp

Omdöme: Ok

Att inleda mot två förväntade topplag i form av Forshaga och Lindlöven är ju inte lätt, och två förluster är inget att säga något om. Men mot Borlänge i omgång tre ledde man till det var 2½ minut kvar att spela, och även om man till slut endast fick en pinne, så var det säkert skönt att känna att man kan vara med och utmana i matcherna.

10. Falun

Omdöme: Tufft

Falun har haft en grymt tuff inledning på seriespelet, med matcher mot tre av de absolut största favoriterna i serien: Dalen, Mariestad och Borås. Hade det blivit något annat än tre raka förluster så skulle det närmast vara en bedrift.

Lämna ett svar