Spelarna som överraskat positivt

Det är alltid roligt att få lyfta fram de där doldisarna, spelarna som normalt inte får några stora rubriker, men som överraskat positivt under säsongsinledningen. Idag lyfter jag fram sex spelare som lite överraskande är med i poängligatoppen, trots att de inte var tippade att ligga där.

Axel Björnkvist, Karlskrona 5+3=8 poäng (3 matcher)

Axel Björnkvist var en av ett helt koppel värvningar som gjordes till Karlskrona inför säsongen. Men han var långt ifrån den med högst förväntningar ställda på sig. Han sågs nog mer som en nyttig slitvarg för en roll längre ner i hierarkin. Men vi som följt honom på nära håll har sett en spelare som skapat enormt mycket med sin fart och sin oräddhet, men att han har haft förtvivlat svårt att omsätta chanserna till mål. Därför gläds man nu med Axel, som verkligen fått utdelning retroaktivt på allt slit han lagt ner. Han har redan åtta poäng gjorda efter tre matcher, hans tidigare rekord på 21 under en säsong lär ryka all världens väg.

Marcus Kivelä Carlzon, Väsby 1+6=7 poäng (4 matcher)

Visst gjorde Marcus Kivelä Carlzon en hel del poäng förra säsongen med, men jag tror alla som såg att Väsby sent plockade in honom nog lyfte på ett ögonbryn och undrade vad det stjärnspäckade hamburgerlaget skulle med honom till, det vimlar ju fullständigt av toppspelare som borde gå före honom i laget. Men Väsby har sprutat in mål under de första fyra matcherna, och Marcus är en av de som gjort det allra flitigast.

Wiggo Weinö, Mariestad 4+2=6 poäng (3 matcher)

Även Wiggo Weinö var en sen värvning. Det var först i silly seasons absoluta slutskede som Kristianstads degradering gav Mariestad möjlighet att plocka in Wiggo. Då trodde nog många att han var mer en komplementspelare, som skulle åka mycket skridskor och smälla på och ge energi. Men efter en blek förstamatch, där hans kedja inte alls fick till det, flyttades han till en ny kedja och där har han varit glödhet. Sex poäng på två matcher, varav ett hattrick i senaste matchen mot Forshaga. Och han har visat att han kan så mycket mer än att tacklas och åka skridskor, det finns också såväl teknik som spelsinne i hans verktygslåda.

Isak Jonsson, Lindlöven 4+2=6 poäng (3 matcher)

En av ettans bästa doldisar har fått en kanonstart på säsongen. Det är obegripligt att han inte fått en förfrågan från större klubbar, ja jag tror inte heller han skulle göra bort sig på allsvensk nivå. En riktig gubben i lådan som levererar som mest när motståndet är som tuffast. Snabb, bra skott och med en otrolig näsa för var målet är beläget.

Oskar Lundkvist, Piteå 4+2= 6 poäng (4 matcher)

När stjärnor som Linus Hedman, Carl Holmner Härgestam och Theo Keilin lämnade Piteå och de riktigt spetsiga nyförvärven lyste med sin fråga så var frågan vem som skulle göra poängen i Piteå denna säsong. Svaret blev lite överraskande förstaårssenioren Oskar Lundqvist. Normalt brukar det ta ett tag att komma in i seniorspelet, men samtidigt gjorde han 16 seniormatcher redan förra säsongen så steget kanske blev lättare för honom att ta. För att leverera har verkligen den kreativa yttern visat att han kan, då han leder den interna poängligan.

Adam Ingvarsson, Mörrum 1+5=6 poäng (4 matcher)

Visst, många kanske invänder att Adam är en van poänggörare och därmed är starten inte överraskande. Men de glömmer att Adam varit borta i 1½ år på grund av skadeproblem, och att det var först sent på försäsongen som kan skrev på ett kontrakt med Mörrum. Så det överraskande är att han behövde absolut ingen startsträcka överhuvudtaget, han gick ut och levererade direkt, som om han aldrig varit borta från ishockeyn. En skridskostark tekniker som lär bjuda på ett och annat läckert highlightmål under säsongen.

Edvin Lundqvist, Mjölby 4+1=5 poäng (3 matcher)

Edvin vem? Ja den frågan ställer sig nog många som inte följer Mjölby dagligdags. Men den spelskicklige centern med den fina skridskoåkningen har klivit fram när Mjölbys saknat flera av sina vassaste kort. Två mål senast mot Tranås, och han är lika viktig i det defensiva jobbet.

Omslagsfoto: Wiggo Weinö Fotograf Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar