Vad går topplagen för?

Väsby är det lag tillsammans med Karlskrona som imponerat mest så här långt av alla ettanlag. Med en målskillnad på sanslöst starka 28-2 efter fyra matcher så ser man helt ostoppbara ut. Men man måste ha klart för sig att man mött lagen som just nu ligger tia, åtta, sjua och fyra i tabellen, så frågan är hur stora värdemätare de faktiskt är? Den östra ettans lägre hierarki är ju klart försvagad i år och därmed har Väsby inte ställts på något riktigt prov ännu. Men det får man i eftermiddag, då tabelltvåan Visby tar emot hamburgerlaget.

Visby har byggt ett riktigt starkt lag med framför allt en imponerande backsida. Men skador på tunga backar har bidragit till att Visby kanske inte riktigt levt upp till förväntningarna fullt ut. Visst har man tre segrar de inledande fyra matcherna, men kanske utan att briljera riktigt, och man har också en förlust mot enda toppmotståndet så här långt, Tyresö/Hanviken.

Det kommer med andra ord bli en både nyttig och intressant match för de båda inblandade lagen och alla fans. Var står de båda toppkonkurrenterna gentemot varandra? Kan Visby utmana bulldozern Väsby, eller blir ännu ett lag överkört av the mean green machine? Detta blir nog matchen jag följer i eftermiddag.

***

Men det finns också två andra matcher jag kommer slänga ett litet öga på. Den första är toppmötet i norr mellan Piteå och Sundsvall. Det är en tidig seriefinal, där ettan Sundsvall åker norrut för att förlänga segersviten till fem raka matcher. Sundsvall har ju imponerat så här långt, även om man faktiskt senast lite överraskande fick släppa en poäng mot bottenlaget Örnsköldsvik. Piteå å sin sida slog Örnsköldsvik med hela 8-3, men har i övrigt spelat väldigt tajta matcher, de har vunnit två och förlorat en med uddamålet. Detta blir också en väldigt intressant drabbning.

Den tredje matchen som jag följer med intresse är matchen Falun-Forshaga. Och där är det Forshaga intresset mest gäller, för för dem är det oerhört viktiga poäng som står på spel. De tippas ju vara ett av sex lag som slåss om att nå allettan, så fajten om allettanplatserna kommer bli tuff. Då kan man inte släppa poäng mot lag man ska ha bakom sig, speciellt har inte Forshaga råd med det efter en säsongsinledning där man förlorat mot två av allettanrivalerna redan, Mariestad och Dalen. Förlorar man även idag så kan uppförsbacken bli väl brant.

***

Till sist några korta ord om gårdagens matcher. Jag tittade på stora delar av Västervik-Alvesta och några minuter på Nyköping-Surahammar. Jag skrev inför matchen att Västervik skulle behöva vara påkopplade mot Alvesta för att vinna, då Alvesta är ett lurigt lag. Och påkopplade var verkligen Västervik. Redan från start så malde man ner gästerna djup i egen zon, och sedan slog man aldrig av på takten. Hela 9-0 blev segersiffrorna till slut! Det var en helt annan inställning och fart på Västervik denna match jämfört med tidigare, i 60 minuter. De verkar ha varit rejält revanschsugna efter den svaga insatsen mot Troja senast. Samtidigt måste jag säga att Alvesta såg väldigt bleka ut.

Surahammar var det starkare laget och vann rättvist av det jag såg i deras möte med Nyköping med 4-2 på bortaplan. Nyköpings försvarsspel var det som avgjorde till Surahammars fördel, det var alldeles för lätt att komma till målchanser för gästerna. Samtidigt så var Surahammars försvarsspel kanske inte det bästa heller, men det var i alla fall något bättre.

Lämna ett svar