Kalix ordförande: Det är billigare med importer!

Igår så skrev jag en artikel där jag redogjorde för hur importerna levererade och hade frågeställningen om det var en vettig investering. Då möttes jag av ett antal inlägg som tryckte på att framför allt i norr så blir det faktiskt billigare att anställa utlänningar än svenskar. Men hur ligger det till egentligen, jag bestämde mig för att ringa upp en klubbs ordförande som är flitig med att värva transatlanter, Anders Englund i Kalix.

Men innan jag ger er intervjun så vill jag ge er grunden till att jag skrev att det var orimligt att värva annat än spets som import är migrationsverkets regler som står på denna länk. Där finns en massa regler om att man måste spela på minst ettannivå med mera, med mera, men också att de måste erhålla en månadslön om minst 14300 kronor för att få visum. Och ska man ha en så väl tilltagen lön så bör man också leverera efter det, det var min utgångspunkt. Nu till intervju med Anders.

Du har i somras i en intervju i Norrländska socialdemokraten slagit fast att det är billigare att värva importer än att värva svenska spelare. Hur kan det bli billigare det?

– Det är som med allt annat, hittar man en transatlant som kört fast och vill testa den europeiska marknaden, eller som kanske ser det som ett äventyr samtidigt som de kan göra en karriär här, eller så kanske det tycker att konkurrensen är lägre, det kan vara olika saker., Men det finns både de som kostar pengar och de som är billigare. Men om vi tittar på jämlik kompetens är svenska spelare dyrare generellt sett.

Är det spetsarna eller bredden eller både och som är dyrare med svenskt?

– Det är svårt att generalisera, men vi tar ju inte hit en transatlant för att bredda truppen, utan för att de ska agera spets. Sedan om man lyckas eller inte varierar ju givetvis.

Enligt migrationsverkets regler för idrottsvisum så måste man ha en lön på minst 14300 kronor för att få visum. Menar du att svenskar är dyrare än då?

– Det får du nog kolla upp, det är inte de nivåerna vi ligger på rakt över.

Man kan komma undan billigare?

– Ja absolut.

Är det svårt att locka spelare till norr?

– Egentligen tror jag du skulle behöva prata med sportrådet, jag för inte dialog med spelare, men vi har ju ändå lyckats med att få hit spelare. När de väljer Kalix handlar det mer om att få bra utvecklig, man kommer inte till Kalix för jobbtillfällen eller för alla fina bostadsmöjligheter eller det rika kulturlivet om jag säger som så. Utan man vill bygga en potentiell hockeykarriär för att flytta till Kalix. Men det finns säkert utmaningar för alla norrlag.

Det finns färre importer i ligan i år, vad tror du att det beror på?

– Om jag ska gissa så kan det bero på att det är färre lag i ettan. Det finns en massa med spelare som ändå har ettanklass, så tar du bort fyra lag så frigör du x antal spelare i det.

Lämna ett svar