Nyckelpersonen: Så påverkar Brödernas rekonstruktion hockeylaget!

Häromdagen så kunde man läsa att Brödernas restauranger tvingas att genomgå en företagsrekonstruktion. Då uppkom givetvis diskussioner om hur detta skulle påverka hockeyettanlaget Brödernas Väsby, som märks på namnet har de ju ett intimt samarbete. Jag har nu efter lite jagande lyckats få till en intervju med Mikael Wallén, som är en riktig nyckelperson i både föreningen och restaurangföretaget. Han är nömligen delägare i Brödernas restauranger och jobbar med deras event och partnerskap, samtidigt som han numer också är marknadsansvarig för hockeyklubben Brödernas Väsby.

Hur startade egentligen det här med samarbetet med hockeyklubben Brödernas Väsby?

– Vi har alltid sedan vi startade restaurangerna sökt samarbeten med idrottsföreningar och har sedan starten sponsrat 70 olika föreningar, vi brinner för idrottsföreningarna. Nu har det på slutet gått tuffare för restaurangdelen, nu finns inte den kassan, men vi försöker hjälpa till på de sätt vi kan, från att styra upp saker med supportrar eller andra aktiviteter, för att synas med idrotten som vi älskar.

– Men om vi tar det från allra första början så är jag delägare i restaurangkedjan och jobbar mycket med event och partnerskap med föreningar och företag för Brödernas räkning, jag säljer bland annat foodtrucks för brödernas ledning. Det var jag och min kompis Joakim Wiklander, som grundade restaurangerna, som startade Brödernas hockey i division fyra från början. Vi hade spelat ishockey tidigare, och återupptäckte då hur fantastiskt roligt det är med ishockey. Att sitta i omklädningsrummet och snacka skit, allting runt hockeyn är så himla roligt. Så då sa vi till varandra att detta ska vi satsa på stenhårt. Och då vi båda är rätt envisa av oss, och när vi bestämmer oss för att satsa på något så gör vi det mer än helhjärtat, så då satsade vi på detta. Det innebar att vi skaffat oss ett helt ideellt heltidsjobb till, utöver det på Brödernas restauranger. Vi sa då, halvt på skämt och halvt på allvar, att inom tio år ska vi spela i SHL. Vi gick snabbt igenom fyran till trean och sedan snabbt upp i tvåan. Vi sa då att vi inom några år skulle spela allsvenskan. Då spelade vi ute på Värmdö, och startade också upp ett juniorlag. Men det var brist på istider, och vi hade en hel del gamla spelare som ”Fimpen” och Axelsson som kanske inte var beredda att göra fyra träningar i veckan och spela två matcher i veckan dessutom. Därför var vi tvungna att tänka lite nytt. Det var i det läget Tom Tärnström (klubb- och sportchef Väsby), hörde av sig till oss och undrade om vi inte skulle sponsra med en skylt i hallen. Han kom in på kontoret och vi började snacka om hur tufft det är att driva en ettanförening, och att Väsby hade problem ekonomiskt just då. Då väcktes en tanke i mitt huvud, och jag hämtade in Joakim för att snacka mera, och efter ytterligare några möten så var det bestämt, vi kom överens om att slå samman Brödernas hockey och Väsby. Vi tyckte de hade ett bra upptagningsområde där längs med E4:an och problemet med istider och spelare skulle vara löst.

– Man måste ha klart för sig att Brödernas restauranger är en sak, Brödernas hockey en annan. Föreningen bedrivs precis som vilken annan ettanförening som helst, det vi gör är att lägga en himla massa ideella timmar och att utnyttja vårt stora kontaktnät för att hitta samarbeten med företag. Jag tror att den traditionella sponsringen är på väg bort, nuförtiden vill företag tjäna pengar på att synas med föreningarna. Det handlar om att ge dem ett nätverk där de kan få tillfälle att knytta affärskontakter och på så vis tjäna på det. Jag ringer säkert 40 samtal om dagen för hitta samarbeten runt ishockeyn. Vi gör det helt ideellt för att vi brinner för ishockeyn, och för att få en fungerande ekonomi för Väsby hockey, för det är tufft att få det att gå runt i hockeyettan. Sedan gäller det att hitta företag som kan dra nytta av varandra, så man kan få till kopplingar där företagen också tjänar på det.

Om jag förstår dig rätt så satsar ni inga pengar från restaurangerna, men satsar ni av egna pengar?

– Du har förstått rätt, vi satsar inga pengar från Brödernas restauranger, men vi satsar av privata medel. Joakim är delägare i andra bolag, med, och oftast kostar ju dessutom säljtjänsterna som vi står för, men varje krona vi drar in går till föreningen. Sedan hjälper ju restaurangdelen till på så sätt att vi kan utnyttja det närverket de har av leverantörer och så vidare, så på så vis finns ju en koppling. Vi har ett tioårigt avtal med Väsby, och de har ett tioårigt avtal om att låna namnet Brödernas, och restaurangerna drar givetvis fördel av det PR-mässigt. Annars hade de lika gärna kunnat heta Micke och Jocke hockey, hahaha. Så klubben drar nytta av nätverket, men vi står inte och faller med det.

Så att restaurangerna Brödernas nu genomgår företagsrekonstruktion får egentligen inga konsekvenser för hockeyklubben?

Det är absolut inga konsekvenser. Vi bedriver den som vilken annan förening som helst, så inga konsekvenser alls.

Då avslutar vi väl med en hockeyfråga: Vad tror du om Väsbys chanser i år?

– Brödernas Väsby, hahaha! Nej man jag tycker att det ser väldigt spännande ut, vi har fått ihop ett väldigt bra lag där vi har visat mer go och hunger än tidigare år, även om det sett helt ok tidigare ut med, så har vi steppat upp det, Så vi har bra chanser i år, men det är ett nålsöga att gå upp från ettan, det finns många bra ettanlag. Men jag ser förväntansfullt fram emot resten av säsongen!

Lämna ett svar