Tre toppmöten

Av tradition så spelas hockeyettanomgångarna på onsdagar och söndagar, men allt oftare så flyttas framför allt onsdagsmatcher till fredagar för att kunna sälja öl och kanske i viss mån för att man tror att det lockar mer publik. I år så är onsdagsmatcherna förhållandevis sällsynta, därför är vi verkligen inte bortskämda med att ha hela 15 matcher ikväll att kunna bänka oss framför. Och vill man se topphockey så kan man se tre riktiga toppmöten ikväll: En i norr, en i väst och en i syd.

 I norr så får vi äntligen se den moraliska finalen spelas. För i alla fall på förhand så tippades Hudiksvall och Sundsvall vara lagen som gjorde upp om seriesegern. Nu haltar serien väldeliga, så de ligger bara tvåa och sexa, men går man på snittpoäng och snittmålskillnad så är det Hudiksvall som toppar före just Sundsvall. Sundsvall har sju segrar på åtta matcher, även om tre av segrarna kom efter ordinarie tid, men de har ändå bevisat att de är otroligt svårbesegrade. Hudiksvall har tagit poäng i alla sina fem spelade matcher, men har endast tre segrar.

Lagen möttes i Hudiksvall i slutet av september, och då vann gästande Sundsvall med 2-1 efter straffar. Då dominerade Sundsvall kraftigt i den första perioden, men lyckades inte få in mer än en enda puck trots spelövertaget. Och ju längre matchen led, desto mer kom Hudiksvall in i matchen, och även om de kanske inte förtjänade det sett över 60 minuter, så lyckades de faktiskt knipa en poäng. Jag såg Hudiksvalls senaste match mot Boden, och visst såg det rätt stabilt ut, men jag tycker inte att man hade den där riktiga spetsen som man har haft de senaste åren. Så gjorde de också bara ett mål, och därmed kunde Boden inte helt orättvist vända och vinna efter sudden. Senaste Sundsvallsmatchen jag såg var deras möte med Piteå, vilket gav en Sundsvallsseger med 4-3. Jag tycker att Sundsvall under den matchen visade lite bättre tag än vad Hudiksvall visade mot Boden, därför uppkommer frågan om det är Sundsvall som ska ses som favoriter? Nej i mina ögon är detta en helt öppen match, där jag tror att laget som lyckas tillbringa mest tid i anfallszonen kommer att vinna. För de är båda tunga offensivt, och det blir jobbigt att hålla koncentrationen uppe under långa byten i egen zon.

***

I västra ettan har Borås idel segrar så här långt, sju raka viktorior har det blivit. Men laget har ändå varit lite ojämnt, och i senaste matchen mot bottenlaget Borlänge så var Borlänge bara tio sekunder från att ge Borås deras första förlust. En sådan prestation kommer man inte kunna komma undan med när man ikväll möter Lindlöven. Och Lindlöven är verkligen inget dåligt lag, man har bland annat besegrat såväl Tranås som Dalen och ligger just nu på en fjärdeplats. Dock är man farligt nära strecket, så varje poäng kommer bli viktig, och kan man slå Borås så ser det helt plötsligt mycket ljusare ut.

Borås spelar en riktigt tung ishockey, där man älskar att spela fysiskt, och defensivt så har man några riktiga klassbackar. Adderar man att man har ett rätt utpräglat defensivt spelsystem så förstår man att de är jobbiga att möta och att göra mål på. Lindlöven gillar också att spela defensivt för att sedan få till snabba omställningar, så frågan är vilket lag som kommer ta initiativet? Jag tror på en riktigt tuff drabbning med två lag som inte kommer backa i närkamperna, frågan är om Lindlöven orkar stå emot bara.

***

Så till söder och det länge emotsedda mötet mellan Troja och Karlskrona. Där har Karlskrona imponerat allra mest, de har gått fram som en slåttermaskin och har sju raka segrar och imponerande 30-8 i målskillnad. Laget har endast släppt in mer än ett mål i en enda match, och då vann man ändå klart mot Halmstad med 6-3. Laget strålar verkligen av självförtroende och agerar med en sådan självklarhet ute på isen, allting blir liksom rätt.

Troja å sin sida har också imponerat så här långt. 16 poäng på sju matcher och en snittmålskillnad på 4-2 (typ) vittnar om det. Framför allt tycker jag att Troja visar upp en helt annan offensiv jämfört med förra säsongen, det är inte alls lika runt utan puckar läggs mot mål hela tiden med mycket trafik framför. Man upplevs på något sätt både tyngre och snabbare än förra säsongen.

Jag tror att detta kommer att bli en riktig holmgång med två lag som gillar att ställa om snabbt. Det ger ett böljande spel med mycket målchanser och detta är nog den mest underhållande matchen att se på ikväll.

***

Till sist lite silly: Piteå har jagat ersättare för Fredrik Granberg allt sedan han lämnade för spel i Liiga, nu tror man sig ha funnit ersättaren. Det handlar om finske Tom Grönblom som snittat runt en halv poäng per match i Mestis, det är starka papper. Nu ryktas man också bli av med sin poängkung, såväl Nybro som Östersund rycka i Piteås poängkung Oskar Lundkvist. För att ge plats åt nyförvärvet så ryktas det som att såväl Tranåsvärvningen Oscar Gustavsson som Kristianstadsvärvningen Elliot Ekefjärd är på väg bort. Att Tranås skulle vara intresserad av Oscar är ingen avancerad gissning.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar