Det är för jävligt!

Han har varit aktiv inom Pantern i över 30 år och har varit med både i medgång och motgång. Nu så står hans lag inför utmaningen att med kort varsel spela i ettan. Om utmaningen i det och mycket annat berättar Joakim Tillgren i denna intervju.

Hur känns det att vara nykomlingar i ettan?!

– Det känns ju positivt å ena sidan, men å andra kan man känna att det kom rätt sent. Men det är det vi strävat efter sedan konkursen. Vi har fallit på målsnöret två år i rad, och hade det inte varit för coronan hade vi antagligen varit uppe tidigare. Men vi får göra det bästa av situationen och se var det leder. Men det hade varit positivt om vi vetat det tidigare.

Ja ni fick ett sent besked, men när började ni ana att ni kunde få en fråga?

– Det var i den vevan när Skövde gick i konkurs, en bra bit in i maj. Vi hade redan startat upp försäsongen med fysen och då hade vi två målvakter, sex backar och tolv forwards under kontrakt, så vi var rätt långt komna, det skulle in 1-2 till bara. Så när beskedet kom så var budgeten i princip förbrukad. Men vi har ändå fått in Daniel Andersson, Isac Göransson, Freddie Larsson på lån från Malmö och tre ettanbackar. Vi har ett ungt lag som kommer få vara med och se och lära under hösten så får vi försöka fixa det till våren.

– Men jag har en kul anekdot om detta, 2015 tippades vi i botten, men sedan vann vi grundserien, vann allettan och gick hela vägen upp i allsvenskan. Sedan får vi se hur det blir att möta tuffare motstånd, vi är vana att vinna 9 av 10 matcher, då blir det inte nu.

Så ni har betydligt fler spelare än de som är presenterade?

– Jag är inte involverad i presentationerna och vet inte varför det tar tid, men när vi drog igång hade vi 2+6+12, sedan har vi fått in backarna Leon Matthiasson, Markus Hansson och Melker Bergman. De kommer här i veckan, det var återsamling igår och vi gick på is idag, men drar igång ordentligt imorgon. Så vi får se hur det går. Sedan tycker jag din intervju med Hudiksvalls sportchef, han svingar vilt och påstår att norra är lika bra som söderlagen, men det är söderlag som gått upp 9 av 10 gånger.  

Vad är din take annars på alla turer i hockeyettan under sommaren här?

– Det var lite som jag var inne på, jag sitter inte på all information men jag tror att förbundet börjar fundera på om det är hållbart med 10% av eget kapital. Det är bara 12 lag av 40 som klarar det. Är det rätt väg att gå? Varför tackar 5-6 lag nej? Nej då är något fel. Sedan tycker jag det är för jävligt att Bäcken inte får chansen när de kvalificerat sig. De får väl ge dem ett kontrollår om de inte klarar kraven! Vad skickar det för signaler för de som går upp, de vågar inte gå upp om de inte får licens. Tråkigt, men vi har seriemöte ikväll (läs igår kväll). Jag vet inte vilket lag de flyttar över, men Borås mest logiska.

Du tror på 4*9 lag? (Denna intervju gjordes innan gårdagens besked)

– Det tror jag, sedan är det hur många matcher vi ska spela, om det blir trippelmöten. Jag tycker det räcker med dubbelmöten. Sedan har jag ingen koll på motståndet, men jag vet att Västervik, KHK och Troja siktar högt, vi siktar på att se och lära under hösten, få spelarna att köpa spelmodellen och komma in i det så får vi ta det därifrån.

Det tog tid innan ni fick ert licensbesked, vad berodde det på?

– Jag är inte så insatt i det där, men de ville ha någon form av likviditetsbudget månad för månad, sedan gick det fort när de fick det.

Vad var det som gjorde att ni gick så bra förra säsongen?

– En hel del. Men vi hade stora skadebekymmer, vi hade sju backar och 14 forwards men fick tunga skador. Vi fick spela med 11 utespelare mot Bäcken i kvalserien. Vi försökte flytta matchen men förbundet gick inte med på det, att de inte förstår skaderisken att spela med så få spelare?! Vi fick plocka i gamla spelare som Nicklas Jadeland för att få ihop 3 formationer, så med tanke på det gjorde vi det jättebra. Enda plumpen egentligen var bortapremiären mor Eskilstuna, annars gjorde vi en fullt godkänd säsong. Vi har ju inga juniorlag heller, så vi hade problem träningsmässigt, så vi tränade med 14 utespelare, det är ju inte bra. Vi var tvungna att spara spelare till matcherna., Nu är vi i ett annat läge när vi är i ettan, då Malmö är mer intresserade av ett samarbete. Vi hade ju bra samarbete med dem i allsvenskan. Men det var inte aktuellt i tvåan, vilket jag förstår. Men nu blir det intressant som lånet av Larsson som Västervik var intresserad av bland annat, så det kommer gynna oss i längden. Mina tränare är båda gamla spelare som varit med under uppgången och i allsvenskan, så vi vet vad som  krävs och vi vet att det är tufft. Vi är nog ett av lagen som spelat längst i ettan som inte ramlat ner faktiskt, även om man bytt namn på serien. När vi gick i konkurs -19 och startade upp i ny regi och så anställde mig, satte vi som mål att nå ettan. Men nu är jag i slutet på min karriär med, det är pensionärsdags, jag kanske går i pension vid årsskiftet.

Du känner dig klar?

– Ja jag har varit i föreningen i 30 år, med undantag 18/19 då jag fick sparken julen -17. Det förstår jag inte än idag. Då låg vi tvåa i allsvenskan med ett kanonlag. 5 backar och 5 fw spelar numer i SHL. Det var Håkan Åhlund som ville ha bort mig. Jag har haft 3 år i Malmös juniorer, annars har jag varit i Pantern och sett upp och nergångar.

Vi ska prata lite truppbygge också och jag har några frågetecken kring spelare. Hur blir det med Viktor Holmkvist?

– Han har gått i pension från hockeyspelandet, ha ska satsa på civila karriären. Man tjänar inga pengar i ettan, så han pensionerar sig. Även Tom Mäkitalo blir det inget med, han utbildar sig till polis och ska på praktik med treskift. Han ville spela till årsskiftet, men det går inte om han inte kan vara med fullt ut. Men jag tycker i ersatt dem med Daniel Andersson och Isak Göransson, det är skillnad på att vara kung i tvåan och spela i ettan.

Hur blir det med Johan Molldén, spelar han?

– Han blir assisterande tränare, i värsta scenariot skulle han kunna spela, det är en otroligt skicklig spelare, även om han inte har samma fys längre.

Och är Nicklas Jadeland och Jens Jakobs aktuella?

– Nej det är de inte. De har annars varit med under återtåget, Jens höll i längst, men det går lite fortare nu, det är inte lätt.

Då ska vi gå igenom ersättarna, vad säger du om Daniel Andersson?

– Det är en spelare som har varit i Pantern tidigare, han var med och spelade upp oss i allsvenskan och spelade även med oss i allsvenskan. Han har värdefull rutin i många ettanklubbar, han blir en bärande spelare för oss. En hårt arbetande spelare, stark på puck med rutin och en bra tvåvägsspelare.

Tobias Jarnvi?

– En Malmöprodukt som valde att flytta till Tingsryds hockeygym. Han fick vi låna några matcher när vi hade skador och gjorde ett bra intryck. En stark skridskoåkare, bra tränad, ung och ambitiös. Han har förutsättningarna, men nu ska han spela i ettan, det är ett stort steg. Vi sitter med 15 forwards så det är konkurrens om speltiden.

Isak Ivehed?

– En Malmökille som valde att gå till Tingsryd under hockeygym. Där spelade han några allsvenska matcher och ifjol spelade han i Mörrum. Vi träningsspelade mot Mörrum och han gjorde ett gott intryck, bra tränad. Vi har lite förhoppningar att han kan ta nästa steg hos oss, det är ett måste att killarna gör för att vi ska kunna konkurrera. Vi försöker alltid locka hem Malmöspelare, de har lättare att fixa boende som är ett problem här.

Markus Hansson?

– Det är en Malmökille som varit och härjat i den norra serien. Vi har försökt få hem honom tidigare, förra året, det är en stabil div 1-back, han kommer betyda mycket för oss. Det är en Panternkille från början och brorsan spelade för oss förra säsongen, han var stabil. En tuff, fysisk spelare, van med ettanspel, han kommer bidra defensivt. Jag hade kunnat plocka in fler spelare, vi har fått förfrågningar från fem spelare, bland annat Kristianstadsspelare, men vi fick säga nej då laget var fullt.

Leon Mathiasson?

En Malmökille som vi var på hårt ifjol, men han valde att åka till USA. Jag vet inte vad som hände men han flyttade hem och hamnade i Tranås. Det är en välutbildad spelare, bra med puck, positionssäker, han kommer bli en av våra eldande backar.

Freddie Larsson?

– Ett lån från Malmö. En stor spelare, gedigen, bra tränad, stark på pucken. Ska bli kul att se honom på seniornivå, han gjorde några matcher med Malmö ifjol. Det är en positiv sak för oss, sedan får vi se om det finns några fler vi kan låna in. Han spelade 10 SHL-matcher och gjorde hyfsat med poäng på juniornivå, han kommer få en stor roll skulle jag tro, sedan ska han leverera med.

Sedan har vi plockat in en back som varit två år, Melker Bergman.

– Isak Göransson har vi fått hem med, en Malmökille som vi var hårt på förra säsongen, men han valde till slut Vimmerby, där han spelade ordinarie och var med på hela resan. Han vet vad det handlar om, han har jag höga förväntningar på

– Sedan är det två sistaårsjuniorer, två killar från Halmstads J20, som varit utlånade till Jonstorp, Filip Lidman bland annat, han är gedigen, men det är ett snäpp upp från tvåan. Samtidigt är det inte lätt att spela i tvåan, lag som Grästorp och Bäcken är seriösa, andra är inte seriösa, så det är en svår serie att spela i. Jens Jakobs och Jadeland klagade på detta, de tyckte det var svårare i tvåan än högre upp, det var folk överallt och ingen struktur. Vi ska göra ett seriöst försök så får cvi se vart det landar.

Några spelare du vill lyfta fram av de ni fick behålla?

– Vi har fått behålla det mesta vi velat behålla. Det är klart vi velat behålla Viktor Holmkvist, det är väl han och Nicolas Erb Ekholm, men de hade inte tiden. Sedan har vi fått behålla det vi velat behålla.

Hur tror du att ni står er?

– Hade jag sagt för 5 år sedan så kunde jag rabblat alla spelare, men nu har vi inte spelat där på länge. Men vi får se och lära oss under hösten och sedan tävla om det efter jul. Troja, Halmstad, KHK, Västervik gör nog upp om det, och sedan kan nog Borås blanda sig i om de flytas. Alvesta, Tyringe, Mörrum och vi spelar fortsättningsserie, skulle jag tro. Men vi ska göra vårt yttersta så får vi se hur långt det räcker, om jag får avsluta med att hålla laget kvar i ettan. Jag har ett ungt och oerfaret lag. men de åker lika bra skridskor och skjuter lika hårt, men det handlar om att vara snabb i tanken med. Sedan måste jag säga att det är synd om Kristianstad, men jag har ingen insyn i hur de skött sin ekonomi, så jag försiktig med kommentering där.

Vad blir utmaningen för er i ettan?

– Att det kommer gå lite fortare och med lite skickligare spelare än vad merparten är vana vid, det blir en utmaning. Vi kanske börjar Västervik borta, en av storfavoriterna, där har vi allt att vinna, det hade nästan varit tuffare att möta ett lag längre ner i regionerna. Så hoppas inte de ändrar spelschemat. Sedan kommer det säkert lån från Malmö, vi kommer ha ett samarbete. Vi ska träningsspela mot deras juniorer också.

Lämna ett svar