Jag tror det räcker att ha positivt kapital!

Halmstads sportchef Niklas Söderström är nog den sportchef i hockeyettan som får ut mest hockey per krona. För trots en ansträngd ekonomi och förhållandevis liten spelarbudget så fortsätter Halmstad på att abonnera på kvalserieplatser. Men är det en överraskning? Har han lyckats förstärka laget trots flera tunga tapp? Hur ska han fylla hålet efter flyktade Jacob Crespin? Detta och mycket mer svarar han på när jag ringde honom på lördagseftermiddagen.

Hur är din syn på allt som utspelats under sommaren i hockeyettan?

– Det är en tråkig situation för alla inblandade, särskilt som beskeden kommit så sent, det är synd om spelarna som hamnat i den här situationen. Samtidigt finns det ett regelverk att följa, men man måste kunna få besked tidigare. Sedan får man se över om det är hållbart med att ha ett eget kapital på 10% av omsättningen, det är tufft att mäkta med som ettanklubb. Har man plus i kassan så är det bra ändå kan jag tycka. Men det är synd om klubbarna, spelarna och supportrarna. Sedan förstår jag lagen som tackar nej, det är inte lätt att få ihop ett lag så sent när man får en fråga mitt i sommaren, så jag har full förståelse för att de tackar nej, hockeyettan är bra och det är inte lätt att bygga om ett lag för att utmana där när man redan byggt ett lag för tvåan.

Du var inne på det där med licenskraven. Det ska ju utredas om man ska ändra på kraven, hur tror du att det blir?

– Jag tror de följer fotbollen så att det räcker att ha plus i eget kapital. Det är tufft med 10%, så har man positivt så är det bra.

En annan fråga som ska utredas är kvalserie eller slutspelsträd, vad förordar du?

– Jag tycker en kvalserie är rolig, det tyckte jag även när det var det i SHL och allsvenskan med, men nu är det ändrat där, så kanske lika bra att köra slutspel i ettan med. Sedan kan jag tycker att man ska spela i bäst av sju matcher istället för fem. Det är där man har chans att bygga upp kapital i kassan, så jag tycker vi ska följa SHL och allsvenskan där. Är det dessutom nord- och syd-indelat så blir det inga dyra resor heller, Sedan är det dumt att det bara blir 14 matcher i vårserien, det är för lite. Så ett slutspel med bäst av sju matcher ska man testa på. Då är det lika hela vägen från SHL ner till ettan, samma stuk. Det är först på slutet det varit annorlunda i ettan, jag tror på att ha samma upplägg hela vägen, då kan vi följa det. Sedan måste man ge lagen så många matcher och så intressanta matcher som möjligt för att ha möjlighet att bygga upp en kassa.

Om vi ser på säsongen som gick så fortsätter ni överraska, eller är ni överraskningar, vad tycker du?

– Vi är ju aldrig topptippade, men vi känner oss trygga med vad vi kan. Vi har varit med och tävlat länge under säsongen och har rutin från det, vi vill fortsätta vara med där och tampas.

Men för att göra det så är det viktigt att en viss Robin Dahse blir kvar, blir han det?!

– Han har ett förslag att ta ställning till, jag är övertygad om att det kommer lösa sig. Men han har barn och familj att ta hänsyn till. Men vi har en bra dialog, och det kommer nog lösa sig efter helgen.

Förra säsongs bästa målvakt i ettan, Jacob Crespin, lämnar för allsvenskan. Foto: Halland i fokus

Ett annat tufft tapp gör ni dock, då Jacob Crespin lämnar efter flera år. Hur stort hål blir det att fylla?

– Han har varit fantastisk under flera år för oss, så det var dags för honom att få chansen. Vi har tagit in Felix Tengvall, vi tror mycket på honom tillsammans med Adam (Ahnberg). Felix är en bra målvakt, det handlar om att ge honom förtroende och vi har också en bra målvaktstränare. Vi tror på dom, men det kanske är svårt att fylla skorna redan första säsongen, men vi tror det kan bli riktigt bra på sikt.

Någon annan du gärna behållit?

– Jonathan Lundgren som gick till Almtuna, samt Lukas Sjöblom och Viktor Bernhardtz som gick till Karlskrona. Det är skickliga spelare, men det blir så att man tappar några när vi gått så bra. Men jag tycker att vi har fullgoda ersättare som också kan växa hos oss.

Då ska vi gå igenom nyförvärven, och vi börjar bakifrån med nämnda Felix Tengvall, vad kan du berätta om honom?

– Det är en stabil och bra målvakt, bra storlek och teknik. Vi har sett honom och följt honom sedan han var i Rögle och han har en hög potential och är en bra och träningsvillig kille. Han passar bra in i vårt gäng.

Då tar vi backar och Alexander Pettersson…

– Det är en kille som fostrats här, men varit i Rögle och Oskarshamn som junior. Han testade på spel hos oss i slutet av förra säsongen redan. En duktig tvåvägsback som vi hoppas kan växa när han kommer hem till tryggheten.

Hannes Lindström?

– Det är en ersättare till Jonathan. Bra storlek, dessutom rightare. Vi försökte få hit honom innan han gick till Hudiksvall, men nu fick vi chansen till slut. Jag har sett honom mycket. Ett bra skott, bra både offensivt och defensivt. Jag tror att han kan få en nytändning här med mer istid, för det är en skicklig hockeyback.

Då har vi kvar en back, sent inkomna återvändaren Filip Persson!

– Det är några som återvänder hit, det är roligt och ett tecken på att vi gör något bra. Han hamnade i en tråkig situation med Kristianstad, och vi var egentligen klara med lagbygget, men jag  pratade med honom och han ville gärna återvända, så då fick vi se till att hitta en bra lösning. Där vet vi var vi får, det är en skicklig hockeyback som kan användas i powerplay, och han har ett bra skott.

I dessa två har ni fått in den offensiva spets ni kanske saknat på backsidan de senaste åren?

– Ja, det känns bra. Vi har varit trubbiga i powerplay, det är något vi saknat sedan Edström la av. Nu har vi fått in två som kan spela powerplay. Sedan var jag nöjd med backsidan redan förra säsongen, jag vet att den var ifrågasatt, men det känns bra att fylla på med de här två. Det innebär en stenhård konkurrenssituation, vi har nio backar som tävlar om istid, det kommer vara stenhårt om att få spela, men vi har även fler offensiva hot.

Då tar vi ett steg framåt i banan till forwarden Alexander Artursson…

– När vi mötte Skövde så var det en intressant spelare, Det var första senioråret för honom men så intressant ut. Vi tror att han kan få fart på poängproduktionen här, för han har mycket hockey i sig. Bra att han gjort sitt första seniorår med, de brukar blomma hos oss andra året.

Då fortsätter vi med Otto Stahre…

– Det är en talangfull spelare från Frölunda som haft otur med skador, men blev frisk efter jul säsongen som gick. Han har mycket hockey i sig, hoppas han får vara skadefri, för det är en jättestor talang. Han är spelskicklig och säker med pucken.

Melker Iversen är en annan hemvändare…

– Han har varit här i många år, där vet vi vad vi får. En duktig hockeyspelare med bra fart på skridskorna som kan göra poäng och är duktig i boxplay. En otroligt bra kille i omklädningsrummet.,

Jakub Kanka…

– Också en talangfull spelare som vi sett sedan junioråldern med Borås. Intressant innan jul, men sedan plockade de in många nya spelare så han fick mindre speltid. Skicklig med pucken, vågar bryta mönster. Hoppas miljöombyte kan lyfta honom, jag ser hög potential i honom.

Carl Westberg flyttar också hem…

– Det var också roligt att få hem honom. Han är bra på mycket, en riktig tävlingsmänniska. Han har en tuffhet i spelet vi saknade förra året. Ett bra skott dessutom. Vi använde honom mer offensivt än han fått göra i Hudiksvall. En underbar kille som tävlar varje träning, det kan bli slagsmål på träning, han backar inte, utan visar att här gäller det att vara med! På så vis drar han igång Gagic med flera, så då blir det fart på träningarna. En uppoffrande spelstil och bra skott som kan ge poäng i vinter.

Victor Gagic går igång när Westberg vänder åter. Foto: Halland i fokus

Tycker du att ni vässat truppen i år?

– Ja jag tycker faktiskt! Får vi in Dahse med så ser det bra ut, vi är nöjda med truppen. Sedan finns det många andra bra lag med, men vi är nöjda. Sedan hade man gärna behållit några som lämnat, men då får man hitta ersättare istället och hoppas på bra utveckling hos dem, och det brukar vi få. Se på Lukas Sjöblom och Viktor Bernhardtz som fick stora genombrott säsongen som gick. Nu har vi Artursson som gör sitt andra seniorår, det kanske kan bli bra.

Ja ni har av tradition fått bra utveckling på spelare ni hittat i tvåan och på juniorer. Hur kommer detta sig?

– Ja det har vi lyckats bra med. Jag tror att det handlar om att ha en bra miljö, och vi har fått behålla en stomme som tar hand om de nya på ett fantastiskt sätt, det är vår styrka. De nya kommer snabbt in i miljön då de tar hand om dem så bra.

Vad är målbilden för er?

– VI ska sätta delmål, först och främst är det allettan som gäller. Sedan kan man inte sätta en femårsplan eller så för att nå allsvenskan, men går man till kvalserien som i år så måste man gå för det, det måste man vara redo för. Sedan om det är i år, eller om två år eller tre man går upp får man se, man får ta det när läget dyker upp. Men vårt långsiktiga mål för klubben är allsvenskan och sker det så är vi beredda på det. Sedan har intresset ökat på slutet med, det är inte bara grindslanten, utan även vanliga matcher kommer det mer publik, mycket tack vare framgångarna givetvis. Sedan har vi Sledgehammers som hejar på läktarna med, och även har bortafölje, de betyder mycket för oss.

Vilka är det ni slåss med i södra ettan skulle du säga?

– Troja ser starka ut, de vill ha revansch från förra året. Karlskrona är alltid att räkna med. Västervik är kanske den största favoriten, de kommer från allsvenskan och har värvat ihop ett bra lag. Mörrum har varit nere i källaren och vänt, de kanske kan utmana i år.

Om du ser på hela ettan då, vilka slåss om att gå hela vägen?

– Hudiksvall har varit med länge nu och snubblat på målsnöret, det måste vara deras tur snart. Jag känner ”Lillis” (Lars ”Lillis” Lövblom, Hudiksvalls sportchef) och han gör ett fantastiskt jobb. Väsby vill vara med där med, de har fått behålla stommen och fått in ny spets., Mariestad kan få till det med, de har ett väldigt skickligt lag även om de inte fick till det säsongen som gick. Det är väl de stora drakarna. Sedan har du Tranås och det blir alltid något överraskningslag, det är svårt att sia om vilket lag det kan bli.

Lämna ett svar