Ranking – Södra ettans bästa backsidor!

Det är fyra backuppsättningar som är riktigt bra och står i en klass för sig, när jag rankar södra ettans defensiva uppställningar. Det skiljer inte mycket mellan dessa fyra, men längre ner i listan så blir det lite lättare att särskilja dem åt, för där är det ärligt talat rätt tunt. Men här är min ranking!

1. Halmstad

Andreas Andersson (D)
Tim Bergström (D)
Elias Dynell (D)
Hampus Johansson (D)
Tom Johansson (D)
Hannes Lindström (D)
Filip Persson (D)
Alexander Petersson (D)
Ludvig Wulff (D)

Ludwig Wulff, en av flera defensivstarka Halmstadsbackar. Foto: Halland i fokus

Halmstads backsida har varit stark i flera år, och det har varit ryggraden i Halmstads spel. Att spela defensivt starkt, att vara svåra att ta sig in på kassen emot, och sedan därifrån slå om blixtsnabbt, har varit en segermelodi. Man har genom åren haft en stabil stomme med backar som är starka i man mot man-spelet, i spelare som Andreas Andersson, Ludwig Wulff, Elias Dynell och Hampus och Tom Johansson, samtidigt som de kan slå ett snabbt förstapass. Men man har saknat den där offensiva backen som kan styra ett powerplay eller se till att få längd i anfallen med sin spelskicklighet. Det har man fått nu gånger två, när man förstärkt med såväl Hannes Lindström som Filip Persson. Det är två riktigt starka kort som håller toppklass i ligan. Det ska bli spännande att se om Halmstad kan utveckla sitt spel när man fått in dessa spelskickliga backar i laget, eller om man fortsätter spela kontringshockey. Halmstads spets och bredd imponerar.

2. Troja

Adam Arvedson (D)
Carl Ehrnberg (D)
Carl Ernstig (D)
Arvid Fagerberg (D)
Dennis Fröland (D)
Valter Johansson (D)
Daniel Karlsson (D)
Carl Wäng (D)

Dennis Fröland, ettans bästa offensiva back? Foto: Halland i fokus

Trojas backsida har varit ettans starkaste i flera år nu, men nu finns det andra lag jag upplever har starkare backsidor, som Visby och Halmstad till exempel. För den sakens skull är Trojas fortfarande bra, man har ju fått behålla i stort sett hela backsidan intakt. Fröland är kanske ettans bästa offensiva back, och vann poängligan för backar säsongen som gick. Han, tillsammans med Carl Ehrnberg, får stå för offensiven i laget. Daniel ”Trucken” Karlsson, Carl Wäng och Carl Ernstig är alla rejält spelande och starka defensiva kort. I övrigt är det ungt och oprövat, men jag är mycket spänd att få se Adam Arvedsson, en ung kille som de senaste åren spelat i NCAA, som är en mycket bra liga. Han kan mycket väl göra en del poäng han med.

3. Västervik

Kalle Bartholdsson (D)
Alex Brännstam (D)
Filip Halvordsson (D)
August Hansson (D)
Elias Sjöström (D)
Hugo Styf (D)
Johan Svensson (D)

Backsidan kanske inte är Västerviks starkaste lagdel, men det betyder inte att den inte är bra, långt ifrån. Den har en bra mix av offensiva, defensiva och ett par tvåvägsbackar. Jag skulle misstänka att Elias Sjöström och Hugo Styf är tilltänkta för offensiva roller i laget. De har båda gjort säsonger i allsvenskan där de gjort rätt bra med poäng och ett steg ner lär det inte bli färre. Båda har bra timing i passningsspelet och är bra på rören så de snabbt kan fylla på i anfallszonen. Filip Halvordsson och August Hansson får mer defensiva roller, de spelar rejält och är står ofta rätt. Axel Brännstam och Kalle Bartholdsson är tvåvägsbackar som har kompetens i båda riktningar. Johan Svensson blir mer utfyllnad.

4. Karlskrona

Marcus Björk (D)
Tim Bothén (D)
Lukas Fredin (D)
Linus Persson (D)
Emil Saramaa Larsson (D)
Noah Schalin (D)
Tim Welin (D)
Hugo Wendt (D)

Karlskrona har fem etablerade och bra backar, medan tre stycken är förstaårsseniorer och oprövade. Av de etablerade så får Tim Bothén, Lukas Fredin och Wim Welin delas in i kategorin offensiva backar. De har bra blick och är rörliga, och är vana poänggörare. Marcus Björk och Hugo Wendt är av det mer defensiva slaget, och båda spelar ett gediget och bra backspel. Dessa fem kommer få mycket speltid, och så hoppas man på att helst alla tre, men i alla fall någon, kan ta klivet upp på seniornivå och lyckas direkt.

5. Alvesta

Erik Fernhall (D)
Emil Grimlund (D)
Kasper Hagberg (D)
Olle Hedenfalk (D)
Edgar Svennberg Berger (D)
Elias Svensson Dervall (D)
Elias Wiberg (D)
Rasmus Åkerblad (D)

Alvesta har blivit av med viktiga backarna Måns Hermansson och William Wennström, det är givetvis blytunga tapp. Men med tanke på att man inte har någon ekonomi så tycker jag man ändå fått in några intressanta namn som ersättare, även om de givetvis inte håller samma höga klass. Elias Svensson Dervall är en spelskicklig back som kommer få stort förtroende i powerplay. Erik Fernhall spelade med Vimmerby hela säsongen och var med och förde upp dem. Emil Grimlund var ordinarie i Visby och gjorde inte bort sig. Och Rasmus Åkerblad höll en tröja i Troja. Dessa tre är mer defensivt lagda.  

6. Mörrum

Emil Andersson (D)
Hugo Blomberg (D)
Tobias Brahm (D)
Lucas Folkesson (D)
Edvin Hansson (D/F)
Leo Klavhed (D)
Karl Persman (D)
August Renemark (D)

Mörrum har en helt ok backsida, men kanske saknar de där offensiva korten som man kanske önskar att man hade. Tappet av Hugo Lindman Gustafsson är tungt. Nu får man hoppas att unge August Renemark kan slå igenom redan sin första seniorsäsong. Han har dock gjort det bra i Rögles juniorer, så omöjligt är det inte, men ofta tar det ett tag att komma in i vuxenhockeyn. Leo Klavhed är en annan intressant värvning, en skridskostark och följsam back, men kanske inte med de offensiva skillsen. I övrigt så fortsätter man lita på trotjänaren Tobias Brahm och några andra habila ettanbackar, men kanske inte riktigt den där spetsen.

7. Pantern

Elias Ask (D/F)
Isak Ask (D)
Attila Backman (D)
Anton Hansson (D)
Markus Hansson (D)
Filip Lidman (D)
Leon Matthiasson (D)
Jonatan Svensson (D)

Pantern fick sent besked om spel i ettan och har också tappat sin särklass viktigaste back, Johan Molldén. Tre ettanvärvningar har man dock lyckats få in, och det är de som kommer vara spetsen i laget i vinter. Jag tänker på Isak Ask (Mörrum), Markus Hansson (Kalix) och Leon Mathiasson (Tranås). Aks och Hanssons rutin från ettan kommer betyda mycket för laget, och de kommer få jobba hårt med tanke på att övriga spelare knappt utmärkt sig på tvåannivå.

8. Tyringe

Erik Burwall (D)
Hugo Dengg (D)
Mads Christian Hanneborg (D)
Johan Höglund (D)
Oskar Johansson (D)
Max Kroon (D)
Simon Sundqvist (D)
Oskar Tängerby (D)

Tyringes backsida är för mig en rätt grå massa. Tappet av Elias Svensson Dervall känns riktigt tungt. Visst är Mads Christian Hanneborg en helt ok ettanback och Johan Höglund en riktig tuffing, men den enda jag går igång på lite är förstaårssenioren Oskar Tängerby, ny från Moras J20. En kille som ändå gjort 21 allsvenska matcher och spelade juniorlandskamper så sent som säsongen som gick. Han kommer bli spännande att se i vinter.

Lämna ett svar