Ranking – Norra ettans forwardssidor!

Målvakter och backar är redan rankade, nu är det dags att ta steget allra längst fram och ranka alla lags forwardssidor. I norr så är det flera lag som har tappat en del starka namn, men visst finns det fortfarande spännande forwardsuppsättningar!

1. Hudiksvall

Adam Byström Johansson (RW/C)
Rasmus Kahilainen (LW/RW) ny från Västervik
Axel Levander (C/LW)
Marcus Limpar Lantz (C)
Henrik Olsén (C/RW)
Axel Olsson (C) ny från Väsby
Max Sjöholm (C) ny från Timrå J20
Arvid Sundin (RW)
Karl Umegård (F)
Jesper Wiberg (LW)

Adam Byström Johansson lär få ta en större roll nu när Christoffer Jansson lämnat. Foto: Oliver Åström, Kalix

Att det fortfarande saknas två spetsar i Hudiksvall märks tydligt, nog har man några riktiga spetsar, men det är fortfarande två platser kvar att fylla i de två förstakedjorna är känslan. För visst har man ett riktigt bra kedjepar i Adam Byström Johansson och Henrik Olsén som håller toppklass i serien, och Jesper Wiberg och Karl Umegård håller också hög ettanklass. Men Samuel Eriksson saknas med första paret, och Christoffer Janssons centeregenskaper saknas med andra, och fram tills dessa platser är besatta är inte Hudiksvall ett lika starkt lag som förra säsongen. Spelare för längre ner i hierarkin har man redan, Arvid Sundin – Max Sjöholm – Marcus Limpar Lantz skulle kunna bli en bra tredjekedja medan Axel Levander – Axel Olsson – Rasmus Kahilainen är tre jobbiga attitydspelare som passar i en fjärdekedja.   

2. Piteå

Victor Edström (LW)
Isak Holmström (LW/RW) ny från Aberdeen Wings
Joakim Landkvist (C/LW/RW)
Oskar Lundkvist (LW/RW) ny från Luleå J20
Petter Mäkitalo (LW/RW)
Oscar Nilsson (LW/RW)
Gustav Nordlund (C)
Viggo Nordström (C/LW) ny från West Kelowna Warriors
Albin Nylund (C)
Rasmus Similä (C)
Kalle Strömbäck (C)
Jacob Sundin (C)
Olle Wilhelmsson (RW)

Petter Mäkitalo kommer bli viktig även i vinter för Piteå. Foto: Oliver Åström, Kalix

Det är lite utplockat på översta hyllan i Piteås forwardsuppsättning sedan spelare som Linus Hedman och Carl Holmner Härgestam försvunnit. Två intressanta förstaårsseniorer har dock tillkommit i Viggo Nordström och Oscar Lundqvist, de kommer säkert få chansen med stora roller i en topplina redan i vinter. En annan spelare kan nästan ses som ett nyförvärv, och det är Victor Edström som gick skadad hela förra säsongen fram till slutspelet. Där visade han dock att han fortfarande är en skicklig spelare och han kommer vara den naturliga härföraren i laget tillsammans med giftige Petter Mäkitalo. Oscar Nilsson och Jacob Sundin har också stor utvecklingspotential och kan ta producerande roller. Isak Holmström ska bli intressant, kan mycket väl axla pappa Tomas roll framför mål i powerplay. I övrigt blir det att slåss om platser längre ner i hierarkin, Rasmus Similä och Joakim Landkvist blir viktiga där.

3. Sundsvall

Fabian Alm Westling (LW/RW)
Martin Arpe (C)
Erik Hedlund (RW)
Sebastian Kaijser (C/LW)
Oskar Larsson (C)
Emil Lindblom (RW) ny från Boden
Johan Lindholm (C/RW)
Vilgot Lindström (LW)
Gustav Marnetoft (C/RW) ny från Piteå
Isak Norén (C)
Oliver Sundberg (F)
Ludvig Westerlund (C)
Filip Wiberg (C/RW)
Mathias Wikudd (C/RW)

Laget fick behålla sin starka förstakedja från förra säsongen med Sebastian Kaijser – Johan Lindholm och Filip Wiberg. Men de blev lite ensamma att producera, så därför känns det spännande att man nu värvat in poängstarka Emil Lindblom för att bredda poänggörande lite. Men det är svårt att hitta någon given radarpartner till Emil, för utöver de fyra nämnda är det gedigna och bra hockeyettanspelare, men kanske ingen riktig spets. Det ska bli kul att se Gustaf Marnetoft i Sundsvall igen, hans första halva av säsongen senast var han grym att skåda. Snacka om powerforward!

4. Boden

Karl Andersson (LW) lån från Västerås
Nils-Petter Hansén Rim (C)
Josh Laframboise (RW) ny från Nyköping
Andreas Nilsson (RW)
Fabian Nilsson (C/RW)
Henri Tamminen (RW/LW)
Nils Thomasson (C)
Alexander Wallin (RW)
Philip Wikman (RW)
Wille Åström (C/RW)

Josh Laframboise är en riktig attitydspelare, sånt brukar uppskattas i Boden. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Med bara tio namn under kontrakt så saknas det fortfarande i alla fall en trio med spelare att ta in. Jag skulle tro att det gäller spetsen i laget, där jag inte håller det för osannolikt att Daniel Mannberg och Christian Nyman är två namn som är aktuella att förlänga med. Det laget man har just nu saknar lite spets som man haft tidigare säsonger. Men nog är Nils Thomasson både en skicklig center och en bra poänggörare, där har man någon att bygga en förstakedja kring. Man har säkert stora förväntningar på Josh Laframboise som snittade i princip en poäng per match i Skövde och Nyköping säsongen som gick. Karl Andersson var visserligen ingen poängspruta i Västerås a-lag säsongen som gick, men i juniorerna pryglade han in poäng och han kanske kan ta med sig den produktionen till ettan och Boden. Andreas och Fabian Nilsson är inga dåliga spelare heller och skulle kunna utgöra delar av en andrakedja. Och Henri Tamminen och Wille Åström är nyttiga energispelare.

5. Kiruna

William Angeli (RW)
Matej Galbavý (LW/RW) ny från Strömsbro
Hampus Hagström (F)
Jacob Hansson Geidon (RW/D)
Svante Koivuniemi (C)
Arvid Kruukka (LW)
Hampus Landström (RW/LW)
Miro Lehtimäki (F) ny från Katowice
Johannes Mäki (C/RW)
Albin Mämmi (C) ny från Luleås J20
Henrik Mærsk (RW/LW) ny från Esbjerg
Emil Pettersson (C)
Alexander Rotmalm (F)
Teemu Siironen (C)

Kiruna har potential att få till en riktigt superkedja om man sätter ihop spelskickliga Teemu Siironen som center tillsammans med de två vassa yttrarna Miro Lehtimäki och Matej Galbavy. Det är två riktiga snipers som kompletterar Siironen bra. Man skulle kanske må bra av en center till, så att skicklige Jacob Hansson Geidon och kanske Henrik Maersk får bra lekkamrater i en andrakedja. Resten får bidra med hårt jobb.

6. Kalix

Simon Andersson (C) ny från Kristianstad
Tyler Barrow (F) ny från Fayetteville Marksman
William Björck (F)
Filip Ekervhén Lindbäck (C)
Linus Håkansson (C)
Mack Keryluk (C)
Stevie O’Connor (F)
Filip Runbjer (RW/C) ny från Huddinge
Oliver Selström (LW) ny från Almtuna J20
Oliwer Stensson (C/RW) ny från Örnsköldsvik
Albin Säteri (LW)
Filiph Åström (C/LW)

Kalix forwardssida ser faktiskt riktigt intressant ut. Man har fått behålla de båda succéamerikanerna Mack Keryluk och Stevie O´Connor och har dessutom plockat in en tredje, Tyler Barrow, som har rätt bra statistik i SPHL, som inte är en så pjåkig liga. Så de kan nog bilda en sevärd kedja tillsammans. Och man har också fått behålla en annan succévärvning, Albin Säteri, som gjorde 16 poäng på 16 matcher under slutet av säsongen. Kvar blir också spelskicklige Filip Ekervhén Lindbäck han kanske kan centra Säteri och ha Oliwer Stensson, en mycket spännande värvning från Örnsköldsvik, på den andra kanten. Om man nu inte vill ha kvar förra säsongens kedja med Lindbäck-Jean-Säteri, ja ni förstår, möjligheter finns med så många skickliga spelare. Det finns dessutom bra manskap över till en tredjeline, med Simon Andersson, Filip Runbjer och Linus Håkansson, och då har jag inte ens nämnt Vimmerbyvärvningen Filiph Åström. Ja ni märker, Kalix har en bredd som få norrlag kan matcha.

7. Clemensnäs

Markus Aaw (C/LW) ny från Vallentuna
Samuel Bergmark (C)
Johan Fahlgren (LW)
Elis Hedlund (RW)
Simon Holmqvist (LW/RW)
Robin Johansson (F)
Kevin Kariander (C/LW)
Oliver Kempainen (C/W)
Oliver Lindgren (C/RW)
Liam Nilsson (C/RW)
Philip Törmä (RW)
Johan Warg (C)
Ludvig Warg (C/RW)

Liam Nilssons 75 poäng i tvåan blev 25 i ettan, det indikerar väl lite skillnaden som är mellan den norra tvåan och ettan. Men trots bara en tredjedel så många poäng så vann Liam interna poängligan klart, och han kommer givetvis få en viktig roll också i vinter, tillsammans med bröderna Johan och Ludvig Warg. De har alla bra rutin från ettan med och ska leda laget poängmässigt, men blir viktiga som pådrivare dessutom. Oliver Kempainen, Kevin Kariander och Oliver Lindgren kan nog bli andrakedja, om nu inte nyförvärvet Markus Aaw vill ha ett ord med i laget. Det ser inte särskilt spetsigt ut, men det är nog mycket upp till dem att göra det framåt, för i övrigt är det mest utfyllnad som får bidra med hårt jobb och attityd.

8. Örnsköldsvik

Casper Andersson (LW) ny från Östersund
Anton Boström (LW)
Elias Boström (F)
Lukas Carlsson (F)
Axel Ekstrand (RW)
Elias Hallin (LW) ny från Västerås J20
Julius Hoglert (C)
Oscar Ingesson (W/C)
Joel Kinnander (C) ny från Mörrum
Alex Máni Sveinsson (F/D)
Anton Näsström (RW) ny från Grüner
Axel Näsström (LW) ny från KB65
Tobias Oskarsson (C) ny från Modo J20
Sander Skröder (F)
Olle Söderlund (RW/LW) ny från Mörrum
Filip Wiberg (C) ny från Teg

Fem av de sex främsta forwardsen i interna poänglogan har lämnat, och de som tillkommit är nästan alla nya på nivån.  Oscar Ingesson är den enda toppspelaren som blir kvar, i övrigt får man hoppas på att Olle Söderlund eller Joel Kinnander kan få bra utväxling när de flyttar norrut, det är inte ovanligt att det blir så. Eller så får man hoppas att någon av de två rätt intressant J20-killarna Elias Hallin eller Tobias Oskarsson kan kliva sömlöst från juniorhockeyn till att leverera på seniornivå. Lukas Carlsson kanske också kan ta kliv med en större roll.

Lämna ett svar