Ranking – Västra ettans forwardssidor!

Det var banne mig ingen enkel sak att göra denna ranking! För det är klart vässade forwardssidor på många håll, och alla lag i den västra ettan ser faktiskt riktigt intressanta ut i offensiv del av banan. Det gjorde att jag flyttade lag fram och tillbaka i min ranking många gånger innan jag till slut tänkte att, nej nu får det bli så här, annars blir jag aldrig klar! Men här är i alla fall det jag kom fram till!

1.       Mariestad

André Astley (C)
Andreas Axelsson (LW/RW)
Joel Benjaminsson (LW) ny från Bäcken
Kevin Engvall (LW) ny från Kristianstad
Alex Fält (LW)
Carl-Johan Gustavsson (C/RW)
Adam Karlsson (LW) ny från Surahammar
Lucas Larsson (C)
Jesper Lindén (RW/LW)
Linus Lööf (C) ny från Karlskrona
Emil Smedberg (C/W) ny från Skövde
Wiggo Weinö (LW/RW) ny från Kristianstad
Max Wennlund (C) ny från Lustenau

Jesper Lindén är ensam kvar av förra säsongens bästa kedja i ettan. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Det har skett en rejäl makeover av Mariestads anfallsuppsättning under silly season. Tre tunga tapp till allsvenskan i form av Ludwig Wistén, Oscar Tellström och Joel Thulin är givetvis svåra att ersätta, och därtill några forwards som kanske är lite enklare att fylla ut hålen efter. Men även om det inte är lätt att hitta tre spelare som kan ersätta allsvenska lirare, så har man definitivt gjort ett riktigt gott försök. Att få tillbaka en hemvändare med tre säsonger med SHL-spel och tre allsvenska säsonger som ändå bara är 25 år är givetvis en riktigt glad nyhet. Max Wennlund kommer givetvis att bidra med hårt jobb och stark defensiv, men man hoppas nog också på att han ska kunna fortsätta spruta in poäng som han gjorde senaste säsongen i Österrike. En annan viktig signatur var givetvis förlängningen med Jesper Lindén, en av ettans mest kompletta och bästa forwards. Övriga förlängningar är dock av modellen duktiga karaktärsspelare, så övrig spets är nyförvärv. Där märks ettans snabbaste skridskoåkare, Kevin Engvall, spelskickliga center Linus Lööf, liraren och attitydspelare Emil Smedberg, välväxte yttern Wiggo Weinö och jokern Joel Benjaminsson. Så visst finns det ett helt koppel med forwards av bra ettanklass, nu gäller det bara att de får ut kapaciteten med.

2.       Dalen

Daniel Bergqvist (C)
Max Forsell (LW/RW)
Love Green (LW)
Kalle Hult (LW/RW)
Nils Juntorp (RW) ny från Kristianstad
Felix Lidgren (C/W)
Hampus Pettersson (RW)
William Romfors (C) ny från Troja
Hugo Rostedt (C/W)
Hampus Sandahl (LW) ny från HV71 J20
Alexander Sandberg (LW) ny från HV71 J20
Joakim Stjern Svensson (LW/RW)
Liam Svensson (C) ny från Oskarshamn J20
Oliver Wallqvist (C/RW)

Dalen var lite för tunna framåt förra säsongen, speciellt sedan Erik Thorwalls lämnade. Nu har också tvåan i interna poängligan lämnat, Karl Smedberg, men jag tycker ändå att det är ett klart vässat Dalen till kommande säsong. Smedberg har fått en bra ersättare i William Romfors, med lite samma tvåvägsegenskaper. Nils Juntorp kan nog axla Thorwalls, då han också är snabb och avig och hela tiden är ett hot. De har också adderat spets i och med värvningen av Oskarshamns Liam Svensson, en skicklig playmaker som gjorde 60 poäng i J20 Nationell och 3 poäng på fyra ettanmatcher utlånad till just Dalen. Kanske han rentav blir förstacenter? En annan ung kille, Alexander Sandberg, kan säkert också producera bra med poäng, han gjorde 17 på 26 seriematcher säsongen som gick och med ett års mer rutin så borde det bli fler. Ja ni hör, det finns potential offensivt, och addera till det nyttiga tvåvägsspelare som Kalle Hult, Hugo Rostedt och Joakim Stjern Svensson samt ett par rutinerade rävar i Felix Lidgren och Daniel Bergqvist, och du har en riktigt bra mix.

3.       Borås

Jesper Andersson (C/LW) ny från Skövde
Carl Bruhn (F) ny från Karlskoga
Adrian Dahlén (C)
Henrik Eriksson (RW/LW)
Martin Fridén (LW) ny från Karlskrona
Tom Fridén (C/LW) ny från Karlskrona
Niki Koskinen (LW)
Tommi Laakso (LW) ny från Hermes
Pontus Netterberg (RW) ny från Tingsryd
Vincent Reimer (C/LW) ny från Mariestad
Albin Storm (C/LW)
Philip Svensson (LW/RW)

Vincent Reimer prövar lyckan i Borås i vinter, det kan mycket väl bli succé! Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Det är en ordentligt ombyggd forwardssida som Borås har. Sju av tolv forwards är nya och en av de nya sticker givetvis ut: Pontus Netterberg 223 SHL-matcher och 230 allsvenska matcher och med 14 poäng gjorda för Tingsryd senaste säsongen på 37 matcher. Han kommer givetvis med poänggaranti. Även ett annat nyförvärv, Jesper Andersson, tror jag också kommer kunna ligga högt upp i interna poängligan, med sin rapphet och spelskicklighet. Övriga nyförvärv känns dock lite mer chansartade, som att det kan bli både flipp och flopp. Bröderna Fridén gjorde det jättebra i Mörrum men förra säsongen fick man inte allas till det i Karlskrona. Samma med Vincent Reimer, hans förra säsong var också ett steg tillbaka. Kan någon eller alla tre kliva fram igen? Även de båda finska nyförvärven är det ingen poänggaranti på, utan de är nog mer nyttiga rollspelare. Poäng tror jag dock Albin Storm kommer göra, det var en riktigt fin förlängning som man fick till där mot alla odds.

4.       Lindlöven

Amill Andersson (RW) ny från Skellefteå J20
Oliver Arle Östergren (LW/C) ny från Herlev eagles
Gustav Arvidsson (LW/RW) ny från Borås
Olle Fagerström (RW)
Sebastian Falk (C/LW)
Isac Hammar (LW/RW)
Olle Hilmersson (C) ny från Södertälje
Lukas Johansson (LW/C)
Isak Jonsson (RW/LW)
Johannes Jämsén (C)
Joel Kiirikki (C/RW)
Knut Köhler (C/LW)
William Lindgren (LW/RW)
Emil Norberg (LW/RW)
Lukas Ytter (W/C)

Visserligen har man blivit av med sin stora stjärna och poängligavinnare Tobias Sjökvist till Karlskoga, men ersättaren skäms verkligen inte för sig. Oliver Arle Östergren är en riktigt skicklig spelare med farten, skottet och tekniken för att hela tiden vara ett hot. I övrigt har man fått behålla i stort sett hela den kedjeuppsättning som förde dem hela vägen till semifinal säsongen som gick. Isak Jonsson, en av ettans mest underskattade spelare, fortsätter sin goda vana att göra avgörande mål mot bra motstånd. Förra säsongens succélån Olle Hilmersson är nu under kontrakt, och förra säsongens skadedrabbade Sebastian Falk är med från start. Lägg därtill förra säsongens lyckade Skellefteåvärvning Lukas Johansson, en spelskicklig Emil Norberg och att man får in ett intressant nyförvärv i Gustav Arvidsson PLUS att man har nyttiga slitvargar som Joel Kiirikki och Knut Köhler, och du har en både bred och rätt spetsig uppsättning som ska göra det framåt för Lindlöven i vinter.

5.       Forshaga

Alfred Bergman (LW/RW) ny från Borlänge
Hugo Ek Koskela (LW)
Lukas Enqvist (C/LW) ny från Hudiksvall
Pelle Hedlund (LW/RW) ny från Comet Halden
Linus Johnsson (C/LW)
Joel Nyman (LW) ny från Sundsvall
Albin Olsson (C)
Filip Olsson (LW/RW)
Jakob Olsson (LW)
Viktor Owesten (C/RW)
Jacob Rhodin (LW/RW)
Jacob Ringman (C/LW) ny från Karlskoga
Lukas Smith (C/W) ny från Skövde
Victor Stark (RW/LW)

Med tanke på att laget är en småspelare på den ekonomiska fronten så har Forshaga fått ihop ett riktigt intressant offensivt garnityr. Centersidan är riktigt stark med starke och spelskicklige Pelle Hedlund, puckstarka Lukas Smith, defensivkungen Lukas Enqvist och dugliga Linus Johnsson. Den centeruppställningen är det få hockeyettanlag som trumfar. Yttrarna kanske inte är lika vassa, men Hugo Ek Koskela är en speedig och avig ytter som snittade över en poäng per match redan ifjol med sämre uppbackning, och Viktor Stark och Joel Nyman är två puckstarka spelare med bra fart som också de goda för uppåt en pinne per match.  

6.       Tranås

Casper Andersson (C/W)
Kasper Arwefjäll (RW)
Gabriel Eklund (C)
Petter Eklöf (F)
Jesper Hultberg (C/W) ny från Krif
Axl Johansson (RW) ny från Vännäs
Oscar Johnsson (RW/LW) ny från Skövde
Oscar Lilja (LW)
Oliver Nilsson (LW/RW)
Ludwig Svensson Träff (RW)
Alexander Ternblad (C) ny från Skövde

Petter Eklöf är ensam bror kvar i Tranås. Foto: Anna Engström, Mariestad

Det saknas fortfarande en ytter och en center som ska gå in i topplinorna, och känslan är att Tranås skulle behöva ha in lite mer spets. För tittar man på tappen är de många och tunga. Markus Ruuskanen och Oscar Gustavsson lämnar för allsvenskan, succékanadensarna George Diaco och Calwyn Watson lämnade för Västervik och mångårige stjärnan Pontus Eklöf flyttar utomlands medan omskolade centern Erik Brissle studerar (hehe). Det innebär att all offensiv spets är borta och måste ersättas, det är i princip bara spelare längre ner i kedjorna kvar. Och visst har man plockat in några namn som ser intressanta ut, som storväxta centern Jesper Hultberg, som om han inte varit så skadedrabbad antagligen redan spelat i allsvenskan. Axl Johansson kan också bli ett utropstecken när han får lite vassare omgivning. Till sist Skövdevärvningarna Oscar Johnsson, som har en hög potential men kommer från en helt skadespolierad säsong, samt Alexander Ternblad som mer är en rollspelare än en spets. Man får hoppas på att de sista två namnen in verkligen gör skillnad, samt att tränaren Phil Horsky än en gång kan göra guld av gråsten.

7.       Falun

Viggo Aspling (LW/C) ny från Leksand J20
Simon Daniels (F)
William Danielsen (C/LW) ny från Borlänge
Patrik Elfsberg (C)
Gustav Haglund (C)
Oscar Haglund (C)
Gustav Karlsson (C) ny från Vimmerby
Gustav Norén (C) ny från Austin Bruins
Pawel Oblonski (F)
Oliver Pentler (C) ny från Wings
Albin Pousette (W)
Marcus Åberg (RW)

Falun gjorde en kanonsäsong som nykomling förra och gick hela vägen till playin. Nu har man blivit av med succévärvningen Hunter Godmere och genombrottsmannen Charlie Forslund, men man har också värvat efter sina mått mätt bra. William Danielsen var en av Borlänges bästa spelare säsongen som gick och kommer bidra med både mål och poäng. Gustav Karlsson var med och förde upp Vimmerby till allsvenskan, att den NHL-draftade 21-åringen väljer Falun är en rejäl fjäder i hatten. Gustav Norén och Oliver Pentler är också två intressanta nyförvärv. Dessa spelare adderas till de tongivande spelare som blev kvar. Jag tänker givetvis främst på rutinerade tvåvägscentern Patrik Elfsberg och bröderna Oscar och Gustav Haglund.

8.       Mjölby

Johannes Andersson (LW)
Philip Dimtrén (RW)
Tom Eriksson (C/RW)
Moltas Forsén (F)
William Lagerqvist (RW) ny från Malmö J20
David Lindholm (LW) ny från Linköping J20
Sebastian Lundman (LW) ny från Nyköping
Edvin Lundqvist (C)
Andreas Nelly (RW)
William Nestun (LW/RW) ny från Linköping J20
Arvid Pousette (C/W)
Christoffer Rapp (RW/LW)
Emil Rooth (C)
William Strand (F)

Mjölby fick ett väldigt sent erbjudande om spel i ettan förra säsongen, vilket gjorde att de i princip fick lita på att den tilltänkta tvåantruppen skulle göra det i ettan med. Och med tanke på det så måste man ge Mjölby cred för att de klarade sig kvar i ettan utan kvalspel. Och man gjorde det genom att spelare som levererat i tvåan fortsatte att göra det i ettan. Det klarast lysande exemplet på det var William Strand, som gick från 51 poäng i tvåan till finfina 39 poäng i ettan. Faktum är att han faktiskt gjorde fler mål (22 mot 21)! Den kraftfulla forwarden med det vassa skottet blir trots lockrop från större klubbar kvar i sin moderförening. Kvar blir också övriga toppar på forwardssidan, som speedkulan Christoffer Rapp, spelskicklige Edvin Lundqvist och vasse målskytten Tom Eriksson. Laget har dessutom vässat sig med några riktigt intressanta juniorforwards i William Lagerqvist, David Lindholm och William Nestun, tre killar med fina poängskördar på juniornivå. Det skulle inte förvåna om de kommer kunna bidra redan i vinter, och då måste Mjölby ses som klart vässade.

9.       Grästorp

Johan Ekberg (C) ny från Halmstad
Carl Fransson (C)
Dmitri Iskornev (C/W) ny från Vänersborg
Anton Kivelä (C)
Casper Lindahl (C)
Victor Lindman (C) ny från Alvesta
David Lundmark (LW/RW)
Simon Niska (C) ny från Mariestad
Max Nyström (LW) ny från Potomac Patriots
Johannes Rahm (LW) ny från Vänersborg
Helmer Rydholm (C/W)
Victor Sandström (C)
Charlie Scherman (LW)
Simon Siwert (C/LW) ny från Skövde
Albin Sterner (RW) ny från Färjestad J20
Linus Tjulander (C/RW)

Grästorps forwardsbygge var från början byggt för att vara ett lag med potential att gå upp i ettan, och av det lagbygget så kan man se killar som Dmitri Iskornev, Anton Kivelä, Linus Tjulander och Viktor Sandström. Det är spelare som i tvåan är vana att göra mycket poäng, och även om det inte blir lika många i ettan så finns det ändå kvaliteter hos dem som gör att de ändå säkert kan bidra på något sätt, kanske hälften av poängen. Där har man i så fall en bra grund. Men man har också plockat in spelare med vana av att spela i ettan. Victor Lindman är givetvis portalfiguren, han snittade över en poäng per match i ettan med Alvesta och kommer leda laget. Men man har också en etablerad spelare i David Lundmark, god för i alla fall 20 poäng om man ser tillbaka på hans ettansäsonger. Därtill mer rollspelare i ettan, Simon Niska var ett grymt multiverktyg i Mariestad, och Johan Ekberg hade en defensiv roll som han skötte med den äran i Halmstad. Lägg därtill prisade junioren Albin Sterner. Grästorps forwardssida är i och med dessa värvningar faktiskt inte så tokigt!

10.   Borlänge

John Blank (C)
Olle Blank (LW)
Leon Cadei (C/W)
Axel Eriksson (C) ny från Malmö J20
Sigge Grunditz (C)
Felix Hälldahl (C/LW) ny från Vännäs
Viktor Johansson (C) ny från Fagersta
Joel Myrberg Andersson (LW) ny från Nyköping
Victor Ohlsson (W)
Tim Palmberg (C) ny från Vännäs
Marcus Runnkvist (RW/C) ny från Kiruna
Viktor Sandell (RW/LW) ny från Metro Jets
Axel Stoltz (LW)
Casper Östberg (LW/RW)

Spontant så tänkte jag att Borlänges forwardssida inte ser mycket ut för världen, men den är faktiskt inte så pjåkig. Den absoluta spetsen kanske inte finns, men spelare som allrounda Casper Östberg, skridskoskickliga Sigge Grunditz och nyförvärvet Felix Hälldal håller faktiskt rätt bra klass. Där bakom finns också några lovande spelare som gjort ett par bra seniorsäsonger redan i bröderna Blank, Joel Myrberg Andersson och Tim Palmberg, så det ger också lite bredd. Dessutom har man en riktig attitydspelare i Leon Cadei och en rutinerad kraft i nyförvärvet Markus Runnkvist. Man ska alltså inte räkna ut Borlänge alldeles!

Lämna ett svar