Vi är inte dopade!

Västervik ramlade till slut ur allsvenskan och är därmed nya på ettan-nivån. Men att de är ute efter ett snabbt återtåg är tydligt med tanke på det starka lag sportchefen Victor Öhman byggt upp. Det finns klasspelare i alla lagdelar, och på papperet är man kanske det på förhand starkaste lagbygget i hela ettan. Något som snabbt gett diskussioner om att man är ekonomiskt dopade, något som Öhman inte alls håller med om.

Victor Öhman: Vad är din take på allt det som hänt i hockeyettan under sommaren?

– Först och främst så är vi nya i hockeyettan, så allting är nytt även om det inte är många år sedan vi var där. Men det är klart det inte varit bra. Framför allt så kommer beskeden alldeles för sent, det måste man kunna lösa mycket tidigare. Så det är det jag har att säga, vi kan inte sitta i augusti månad och inte veta vilka lag man ska möta, vilken serien man ska tillhöra.

En annan sa som varit upp till diskussion är om det ska spelas en kvalserie eller ett slutspel. Vad förordar du?

– Jag föredrar ett slutspel. Jag har varit med spelat en kvalserie och gått upp med Västervik, och den har sin charm, men det är mer fair att spela slutspel. Sedan kan jag ha en åsikt om hur förslaget ser ut, att det blir ett slutspel uppdelat på norr och syd. I mitt tycke, nu tycker säkert norrlagen annorlunda, men jag tycker det är fler lag i söder som satsar och det finns också fler lag i söder, så det kan bli orättvist med ett sådan upplägg. Det blir en jobbigare väg för lagen neråt i landet, ska jag se det på förhand kan jag rabbla upp många lag i söder som kan spela semifinal, men i norr kan jag säga direkt vilket lag det blir.

Ni flyttades ner från allsvenskan säsongen som gick och har fått bygga ett i princip helt nytt lag. Där har ni plockat in en hel radda spetsar och det blir givetvis en hel del snack om det. Hur ser du på att många tycker att ni spelar med ett ekonomiskt dopat lag?

– Så kan man alltid säga. Jag får en budget som jag ska spendera, och den håller jag. Sedan tror jag att många tror att spelarna har mer lön än vad de har. Jag vet att toppen i vårt lag inte har mer än vad flera andra ettanlag har. Det finns topplag i södra Sverige och även något i norr kanske, som betalar mer än vad vi gör till toppspelarna, men sedan kanske vi har beredare trupp. Men jag tycker inte vi är dopade.

Du satt som sagt var med ett helt blankt papper när du skulle börja bygga ditt lag. Hur gick du till väga?

– Först och främst så tittade vi på vilka vi ville behålla, vilka vi kunde få behålla, men vi förstod att många skulle gå en annan väg, antingen till allsvenskan eller utomlands. Så vi fick många nej, så egentligen fick man vända blad och börja på helt ny kula. Så det blev ett helt nytt lag utom Elias Sjöström som vi lånade in från Linköping under säsongen, samt egna junioren Wille Edström. Så det blev en intensiv sommar, där jag sett mycket hockeymatcher. Men i slutet av dagen så känns det som att vi fått en bra mix med alla komponenter vi sökt. Några äldre spelare, många unga spelare som vill uppåt i sin karriär, det är de vi letat efter mest. Och ett stabilt målvaktspar, så det ser spännande ut, men som du touchar, det är ett helt nytt lag, så det kan ta lite tid för oss att ta oss dit vi vill. Men det är en process som man vill går i rätt riktning. Just nu pratar vi mycket om att tävla, vi ska tävla hårt, tävlar vi inte vinner vi inga matcher, det är vi fullt medvetna om.

Det är så många nyförvärv att vi inte kanske kan prata om alla, istället tänkta jag att du ska få sätta ord på hur du ser på lagdelarna, och vi börjar med målvaktssidan…

– Jag ser en rutinerad målvakt som ska vara en toppmålvakt i ligan, han har spelat både i ettan och på högre nivå tidigare, så vi känner oss trygga med Viktor (Kokman), där vet vi vad vi kommer få. Hubert Forsberg Zetterström) är en intressant ung målvakt, en talang med framtiden framför sig. Så det är en bra mix med en äldre och en yngre som vill slå ur underläge, så den är vi nöjda med.

Victor Kokman, ny ifrån Karlskrona. Foto: Leif Svensson, Kristianstad

Då går vi vidare till backsidan!

– Den är stabil, gedigen, och det är det vi tittat på först och främst. Visst är de flesta bra med pucken, det har vi tittat på med givetvis då vi vill spela mycket med pucken och ha backar som följer med upp anfallen, men framför allt så är de gedigna och bra defensivt med.  

Det känns som att ni satt en rätt tydlig rollfördelning där…?

– Det är klart man tittar på det, men jag tycker inte riktigt vi har de uttalat offensiva backarna kanske. Men Hugo Styf har gjort det bra i allsvenskan tidigare, men behöver spela mer minuter och det får han med oss nere i ettan. Han har utvecklat sitt defensiva spel i Nybro och är nu gedigen också i egen zon. Det är samma med Elias Sjöström, han är en offensiv back i grunden, men han har även utvecklat sin defensiv. August Hansson och Filip Halvordsson är kanske mer defensivt lagda, men de är också bra med pucken.

Gustav Lindberg, poängstarkt nyförvärv från Skövde. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Då har vi forwardssidan kvar!

– Jag tycker att vi hittat de komponenter vi behöver. Spetsmässigt så finns det en drös som skulle kunna leda oss offensivt. Men det jag lagt mest krut på är centersidan, det är viktigt att ha en stark stomme i mitten. Det är där vi bygger vårt spel, och där är vi nöjda med Calvyn (Smith) och (George) Diaco som båda kan spelat center. Sedan har vi Tatu Kokkola som gjort det bra i ettan tidigare, sedan fick han inte den rollen han behövde ha i allsvenskan, men hos oss får han det. Sedan Anton Johansson, en center som kommer till jobbet varje dag, väldigt vältränad och jobbar hårt. Sedan har vi Olhans en center som gjort 17 SHL-matcher med Leksand, en kille som vill framåt i sin karriär. Vi har även Helmer Styf som kan spela center , så vi har en bra bredd om någon skulle gå sönder med. Sedan har vi spets på yttrarna med, så jag tycker vi har spets, grisighet och tyngd offensivt, en bra mix.

Är det någon lagdel du är extra nöjd med?

– Nej jag är nöjd med alla delar, men det är klart att centersidan är viktig, där har jag lagt mycket krut, men jag tycker att det ser rätt jämnt ut, jag är nöjd med alla delar.

Vad tror du att det innebär att ni är så många nya spelmässigt?

– Som jag var inne på så kommer det ta tid för oss, vi har ett spelsystem att sätta, alla har inte spelat den typen av hockey vi vill spela, och det är 20 nya spelare som ska lära känna varandra. Så det kan ta tid innan vi kommer upp i nivån vi vill vara på, men det viktiga är att vi är med och tävlar för att utvecklas, och gör vi det kommer det att bli bra.

Vad blir er målsättning?

– Tidigare har vi sagt att vi ska ta oss till kvalserien, nu vet vi ju inte hur det blir med den. Men det var målet i föreningen innan, och det vi pratat om, och väl där kan allt hända. Så det är vårat mål.

Vad ser du för utmanare?

– Det är många bra hockeylag. I vår serie så ser den bra ut, uppåt så finns det också många bra lag, så det finns en hel drös lag som kan vara med och fajtas om det.

Om vi zoomar in på den södra ettan, vilka tror du går till allettan?

– Jag är inte så bra på att tippa, men tittar man på Troja så ser de intressantare ut än förra säsongen. Karlskrona har byggt om och blivit lite starkare, Halmstad ska man aldrig räkna bort, sedan ska man inte glömma bort nykomlingarna med Pantern, de har överraskat tidigare under Tillgren, men de kanske får det tuffare då de egentligen byggt tvåanlag. Tyringe har fått in Mats Lusth som jag känner väl, han spelar en defensiv hockey. Det är svårt att säga, det är många duktiga lag i serien.

Lämna ett svar