Västra levererar överlägset flest!

Igår så gjorde jag en sammanställning över vilka ettanlag som levererat mest spelare uppåt i systemet de tre senaste säsongerna. Då kunde vi konstatera att det inte var alls många söderlag i toppen. Men vilken serie är det egentligen som de allsvenska klubbarna har mest koll på, var utvecklas spelare bäst för att ta klivet upp en nivå?

Jag gjorde en sammanställning där jag räknade ut detta, och det visade sig att den västra ettan är helt överlägsen de övriga serierna. I snitt så levererade lag som spelat i västra säsongen innan 2,44 spelare uppåt, medan östra var tvåa med ett snitt på 1,75. Den serien nog många tror är det bästa skyltfönstret, den södra, kom bara trea med 1,57 spelare per lag i snitt. Serien som lyckades sämst var den norra ettan, med bara 1,12 spelare. Det märks också på bredden, i den västra ettan är det bara relativa nykomlingen Mjölby som inte utvecklat en spelare för allsvenskan, medan det i norra är fyra lag som inte hade någon övergång uppåt. Här är hela genomgången!

VÄST

Mariestad 5
Dalen 4
Tranås 4
Lindlöven 4
Borlänge 2
Falun 1
Forshaga 1
Surahammar 1
Mjölby 0

Totalt: 22 –> Snitt på 2,44 spelare

ÖSTRA

Väsby 4
Tyresö/Hanviken 4
Wings 3
Nyköping 2
Huddinge 1
Enköping 0
Vallentuna 0
Visby 0

Totalt: 14 –> Snitt på 1,75 spelare

SÖDER

Halmstad 4
Karlskrona 3
Mörrum 2
Alvesta 1
Troja 1
Borås 0
Tyringe 0

Totalt: 11 –> Snitt på 1,57 spelare

NORR

Hudiksvall 5
Piteå 2
Kalix 1
Clemensnäs 1
Boden 0
Kiruna 0
Sundsvall 0
Örnsköldsvik 0

Totalt: 9 –> Snitt på 1,12 spelare

Omslagsfoto: Sofie Alexandra Kitteröd

Så här gjordes uträkningen: Lagen placerades in i respektive serie utifrån vilken serie de spelade i säsongen innan spelaren släpptes. Sedan delades antalet spelare med antalet lag och vi fick en snittsiffra. Alla nykomlingar till serien är inte med på listan, då de inte spelade i en ettanserie säsongen innan.

Lämna ett svar