Bästa värvningen och tyngsta tappet – Norra

Dags att summera silly season, och jag gör det genom att utse lagens bästa värvning och tyngsta tapp. Vi börjar med den norra ettan!

Boden

Bästa värvningen – Josh Laframboise, f från Nyköping
Nu är Boden inte färdigvärvade ännu, men så här långt känns kanadensaren Josh Laframboise som den allra vassaste förstärkningen. En lirare med attityd, spelsinne och bra skott, god för i alla fall en poäng per match.

Josh Laframboise lär göra en hel del poäng i vinter, särskilt om han får sällskap av radarkollegan Tommy Lee. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Tyngsta tappet – Isak Pantzare, b till Narvik
Med nästan en poäng per match i snitt så vann den skridskostarke Isak Pantzare interna poängligan för backar. Men han är inte bara en poängback, för trots sin ringa konstitution (172 cm och 85 kg) så spelar han också med en härlig intensitet i allt han gör. Tvekar aldrig att fylla på i anfallen.

Clemensnäs

Bästa värvningen – Johan Vestermark, mv från Piteå
Förra säsongen var målvaktspositionen Clemensnäs stora akkilleshäl, men det kommer kommande säsong snarare vara en styrka. John Vestermark har varit en ettanmålvakt av bra klass i flera år, och har varit med och spelat kvalserie mot allsvenskan två säsonger i rad.

Tyngsta tappet – Ludwig Stenvall, b till Boliden
Stenwall var en väldigt viktig klippa i backlinjen säsongen som gick, och var med och bidrog starkt till den fina avslutningen på säsongen. Nu när han lämnar finns det ingen direkt som kan ersätta den rutinen och spelskickligheten han besatt.

Ludwig Stenvall från tiden i Piteå. Foto: Oliver ÅStröm, Kalix

Hudiksvall

Bästa värvningen – Adam Ohre, mv från Herlev
Hudiksvall har ramlat på den allsvenska mållinjen flera säsonger i rad nu, och ska man peka ut en gemensam nämnare så är det att man inte haft den bästa målvakten. Nu har man försökt åtgärda det genom värvningen av Adam Ohre, en minst sagt rutinerad keeper med 11 allsvenska säsonger under bältet. Med honom så kan man ha hittat den där sista pusselbiten som gör att det räcker hela vägen.

Tyngsta tappet – Christoffer Jansson, c till Karlskoga
I fyra säsonger så var Christoffer Jansson det offensiva dynamo som mycket av Hudiksvalls starka offensiv kretsade kring. Mängder av allsvenska erbjudanden har avböjts, då han haft såväl lön som en bra roll, men nu väljer han alltså att återförenas med sin gamla tränare Dennis Hall, och tomrummet efter honom kommer helt klart att märkas.

Kalix

Bästa värvningen – Simon Andersson, c från Kristianstad
Han kanske inte är den flashigaste spelaren, men man får alltid 100% inställning från Simon Andersson, och han är inte utan skills heller. Och just den kombinationen av hårt arbete och spelskicklighet är precis vad Kalix behöver.

Efter lång och trogen tjänst lägger Johan Pettersson skridskorna på hyllan. Foto: Oliver Åström, Kalix

Tyngsta tappet – Johan Pettersson, b till slutar
Nej han var inte den bästa backen i Kalix den sista han gjorde, det var Alfred Hjälm, men hans betydelse som ikon och ledare går inte att underskatta. Under många år var Johan en av ettans allra bästa backar, och hade mängder med anbud från allsvenska klubbar, men blev trogen kvar. Såna spelare växer inte på träd, och de är extra tunga att bli av med.

Kiruna

Bästa värvningen – Matej Galbavy, f från Strömsbro

Det var en tajt kamp med Miro Lehtimäki, men Galbavy har levererat i fler ettanklubbar över längre tid och får bli valet. En målskytt med speed och teknik, med garanti på såväl poäng som mål.

Tyngsta tappet – Matias Mustonen, f till Hijs Hokij Den Haag
Visst kan man ha invändningar om att Mustonen var lite ojämn i prestationerna, men hans högstanivå kan ingen ta ifrån honom. En speedig lirare som var näst intill ostoppbar i radarpar med Teemu Siironen.

Piteå

Bästa värvningen – Oliver Casselsten, b från Halmstad
Casselsten är ett ruskigt intressant backlöfte, liten men otroligt skridskostark och med ett spelsinne utöver det vanliga. Fick som 18-åring chansen sex matcher med Rögle i SHL, och säsongen som gick så blev han en ledande back utlånad till Halmstad. Intressant att se en skåning som väljer att flytta norrut!

Tyngsta tappet – Linus Hedman, f Tingsryd
Han kom till Piteå inför säsongen från en roll i Boden som en klassisk grinder. Men han fick ett otroligt genombrott och fullkomligt matade in mål och var allmänt nyttig. 26 mål på 41 matcher skojar man inte bort, och då var målskyttet som sagt var inte det enda han tillförde. Har en speed som få andra och visade upp en iskyla i mållägena säsongen som gick.

Norra ettans stora genombrottsman var Linus Hedman. Foto: Oliver Åström, Kalix

Sundsvall

Bästa värvningen – Jesper Dahlroth, b från Västervik
Med 168 SHL-matcher och 409 allsvenska matcher under bältet så förstår man att det är en klassback som Sundsvall fått in i Jesper. Främst en defensiv kugge, med fysiskt spel som sin största styrka, men i och med klivet ner i nivå så kan han säkert bidra en del offensivt med.

Tyngsta tappet – Christof van Burgh, mv till Winterthur
I tre säsonger hade van Burgh stått i Sundsvalls mål och gjort det ok, men inte så mycket mer. Men förra säsongen tog han ett rejält kliv framåt, och med honom i laget var man näst intill oslagbara stundtals. Nu vänder han hem till Schweiz igen, och det är ingen enkel sak att fylla hans lämnade mantel.

Christof van Burgh var en annan genombrottsman i norr. Foto: Oliver Åström, Kalix

Örnsköldsvik

Bästa värvningen – Olle Söderlund, f från Mörrum
Olle Söderlund har något som inte finns i överflöd av i Örnsköldsvik, nämligen rutin. 23-åringen varit ordinarie i ett starkt lag som Vimmerby, och kommer säkert få en offensivt viktig roll. Dessutom rightare, vilket man inte kan få för många av.  

Tyngsta tappet – Oliwer Stensson, f till Kalix
Med sin oömma spelstil och tuffhet framför motståndarmålet så blev Oliwer Stensson den klart bästa målskytten i Örnsköldsvik säsongen som gick. 14 mål var fyra fler än tvåorna, och addera därtill att hans fysik och rutin kommer saknas med.

Lämna ett svar