Man måste slå alla lag för att gå upp!

Den kanske allra största favoriten att spela allsvenskt nästa säsong är Väsby. De hade ett väldigt namnkunnigt lag redan förra säsongen, men kanske lite FÖR namnkunnigt. Nu satsar man på en tydligare rollfördelning, och därmed så tror Väsbys sportchef Tom Tärnström att man är redo för att gå hela vägen.

Vad är din syn på allt som hänt i ettan med konkurs, tvångsdegraderingar och nej tack till att flytta upp?

– Utan att ha insyn i allas ekonomiska lägen så är det beklagligt och tråkigt att det ska behöva bli så. Och att allt blir så sent, det är lag som ska ställa om och spela en serie högre upp väldigt sent. Vi har själva varit med om det, då vi fick beslut i augusti om att vi skulle spela allsvenskan, då är det inte lätt att ställa om. Men det säger väl något om ekonomin i ettan överlag, det är ohållbart. Jag har själv ingen lösning på det, men något måste vara fel när det ser ut så här. Det har varit samma sak varje år sedan Karlskrona-affären. Så något är det, allt står inte rätt till.

Behövs en licens?

– Ja någon form av ekonomisk prövning behövs så man kan säkerställa att lagen klarar av att slutföra en säsong, sedan om det är rimligt med 10% är en annan fråga. Sedan har vi inga bekymmer med det, men ser man på helheten så verkar det ganska orimligt, för det är ju inte någon enstaka klubb som har problem, utan väldigt många.

En annan sak är att det nu bestämt att det blir slutspel hela vägen istället för kvalserie. Tycker du att det var ett bra eller dåligt beslut?

– Det var både bra och dåligt. Bra då det kanske blir större rättvisa när det annars kan vara lag som är avsågade som kan påverka slutresultatet. Eller som det blev för oss ett år, när vi tidigt var avsågade och vi åkte runt och spelade matcher som inte betydde något. Så på så vis är det bättre med slutspel, då är man med bara så länge man spelar om något. För mig personligen kommer jag dock sakna kvalserien, att man åker runt och möter olika lag hela tiden, den dynamiken gillar jag, det är inte alls lika roligt att möta samma lag fem gånger. Men totalt sett är det ändå bättre med slutspel.

Hur ser du på det här med att det blir en nord- och sydindelning fram till semifinalen?

– Jag vet inte, det spelar ingen roll för oss. Vi har målet att gå upp och då måste vi slå alla, så för oss spelar det ingen roll. Samtidigt förstår jag varför de gjort det så, det är ju för att spara pengar. Och det finns roligare sätt att göra av med pengar på än på resor. Jag tror det är bra för hela ligan om man kan lägga så lite pengar som möjligt där.

Vad säger du om er förra säsong?

– Den var upp och ner, det tog tid innan vi fick ihop kollektivet tycker jag. Vi har gjort analysen att vi hade lite för etablerat och erfaret lag, vi hade för många spelare som såg moroten längre med slutspel, att det var det säsongen handlade om., Och visst är det då det gäller, men man måste också kunna prestera fram till dess. Men från slutspelet så steppade vi upp rejält som lag och alla bidrog och gjorde sitt yttersta därifrån. Som lag hade vi dock inte kommit tillräckligt långt, även om spelare för spelare gjorde sitt så hade lagspelet inte kommit tillräckligt långt och det var därför vi inte räckte hela vägen.

Har ni fått behålla det ni velat behålla?

– Utan att nämna några namn så var det en spelare som vi ville behålla, men han flyttade, men allt annat har legat i våra händer.

Då ska vi gå igenom alla tolv nyförvärv tänkte jag, och vi börjar med målvakten Isak Johansson…

– Han hade kanske en lite halvtuff säsong i Hudiksvall, men vi känner honom väl då han spelat här och då levererade han bra. Sedan gjorde han inte sin bästa säsong förra året, men vi har analyserat vad vi vill förändra hos honom och tror då att han kommer kunna studsa tillbaka. Framför allt tycker vi att vi har ett sjukt bra målvaktspar som båda har erfarenhet av att spela kvalserie och Isak även på högre nivå med, samtidigt som båda är unga och utvecklingsbara. Båda är ödmjuka och kommer jobba bra tillsammans, de ska bli spännande att se i vinter.

Då tar vi backar och Nils Strandberg Sarén…

– Jag har försökt få in honom för två år sedan redan, men då valde han Huddinge, han kommer ju därifrån. Men jag har haft koll på honom, och han har tagit bra steg. En rörlig och skicklig tvåvägsback och en seriös och ödmjuk kille.

Nästa back ut är Gustav Berglund…

– Alla snackar om hans potential att visst har han mycket i sig. Vi ville ha honom förra säsongen redan, och han har allt i sin verktygslåda, han var en av Karlskronas bästa backar förra säsongen och har utvecklat det defensiva spelet där, så det är bra. Det får han annars inte mycket cred för, utan det snackas mer om potentialen han har offensivt, som han kanske inte riktigt fått ut ännu. Och får han ut den inneboende potentialen här blir vi skitglada, men han kommer göra stor nytta här även om den inte kommer fram, för han har redan visat att han är en riktigt bra back.

Arvid Henriksson…

– Han har gått vägen via college och spelade juniorhockey där. Han har även samlat på sig erfarenheter från Västervik och AIK, AIK var väldigt nöjda med honom. En stor och stark defensiv back, spelar enkelt och effektivt Spelskicklig med bra förstapass, men kommer inte göra en massa poäng, men rejäl och stabil back.

Oscar Lundin…

– En duktig tvåvägsback. Har lite mer offensiva skills än Henriksson, mer spelskicklig och duktig med pucken, samtidigt som han är en stabil back, en som man vet vad man får av varje dag. Han hade en stor roll i Kristianstad och gjorde det bra i Djurgården med, en framtidsman.

Då kliver vi ett steg framåt i banan till Jacob Samuelsson…

– En spelare som stuckit ut när vi mött honom. Han har extrem fart, och är smart och duktig med pucken. Men det är just farten han sticker ut med. Jag upplever att det alltid hänt mycket kring honom när vi mött honom, sedan kanske han inte alltid fått utdelning, men det har han fått nu under försäsongen, så det kan vara en joker som kan slå väl ut här.

Ludwig Laband…

– Vi lånade in honom i kvalserien när vi fick skador. En välskolad klassisk center som ser spelet väldigt bra. Duktig i båda ändar, men har även poäng i sig. En stabil center.

Nik Allain…

– En tvåvägscenter det med, som gjort lite poäng på bra collegenivå. Men honom vill vi främst ha för attityden, han är otroligt seriös och ödmjuk och jobbar hårt. Så det är det vi ser först och främst i honom, sedan skulle han också kunna göra poäng i en offensiv miljö, en duktig spelare om läser spelet bra.

Lucas Feuk känner du också till bra!

– Ja han var fantastisk hos oss för två år sedan, och hade kontrakt två år till, men så fick han chansen i USA som han inte kunde tacka nej till. Sedan dess har han haft annorlunda roller än vad han hade här. Han började bra hos Hudiksvall, men efter en skada och sedan de plockat in fler spelare så fick han en mindre roll. Nu har han visat att han har andra kvaliteter med än att vara offensiv målgörare. Han har adderat att han är tillförlitlig och stark, sedan kan han spela offensivt också. Vi hoppas att han hittar tillbaka till det han visade då, att han har bra känsla i den här hallen. Och det tycker jag han visat under träningsmatcherna med.

Då tar vi det stora namnet, Viktor Hertzberg…

– Han är otroligt spelskicklig, så länge han är hel så är han spets på allsvensk nivå. Sedan är han väldigt motiverad för detta med, han är inte bara här för att vänta på slutspelet, utan han vill bidra från start. Han vill alltid vara bäst när han spelar, så han ska bli spännande att se i vinter, en offensiv spets. Jag tycker också han visat redan nu vilken bra inställning han har, då han varit skadad så han inte kunnat köra, ändå har han bilat ner från Uppsala till varje träning för att vara med gruppen, det tyder på att han vill göra det ordentligt.

Marcus Kivelä Carlzon…

– En spelskicklig rightare, vi kommer använda honom som center. Men otroligt smart spelare som bryter mönster och kan avsluta själv. Han har fått en bra start här, så vi hoppas det faller väl ut. Jag tänker mycket på Christian Holmblad när jag ser honom, rightare som bryter mönster med sina fina passningar.

Tim Friberg är sist ut…

– En spelare vi stött på mycket när han spelat i olika klubbar i östra ettan, och som vi likt Samuelsson alltid haft problem att möta. Stor, stark och med ett bra skott och bra skridskoåkning. Bra attityd med. Han fick något av ett genombrott förra året, och ser man över de tre senaste säsongerna så snittar han över ett halvt mål per match. Så en joker som kom in på slutet, vi ville ge honom en chans att se om han kunde göra detsamma här. Så en målskytt först och främst, han skjuter på allt.

Finns det några nyckelspelare du är extra nöjd med att ni fick behålla?

– Man såg ju något i alla, det är därför de blev kvar när andra inte blev det, så jag är nöjd med alla och har också lagt krut på att få ha dem kvar. De som gjorde ett gediget jobb hela förra säsongen blev kvar.

Ser du er själva som favoriter i östra ettan, många gör ju det?

– Visby har steppat upp och byggt en spännande trupp, så det står väl mellan oss och Visby att ta hem det.

Hur ser du på östra, vilka går till allettan?

– Tyresö är också givna topp 5, det är vi tre som ska slåss om topp 3. Sedan borde det vara Huddinge om de får till det, de har de senaste åren haft ett bättre lag än de fått ut, men nu när Mälberg satt mer sin egen prägel på laget så blir de nog jobbiga att möta. Så de bör vara där. Sedan får väl Vallentuna ses som favoriter att ta sig vidare.

Är det inte en väldigt skiktad östra etta i år, med tre rätt givna topplag, följt av två som lär komma fyra och femma och sedan ett hopp ner igen?

– Ja det har blivit lite mer så, förut så var det alltid något eller ett par lag som också hade lagbyggen för att vara med i allettan, när det var fyra lag som gick dit så var det ofta 5-6 som kunde blanda sig i det. I år känns det tunnare, speciellt sedan Nyköping som tidigare haft ett bra lag också har fallit bort.

Då ska du få sia om vilka ni möter i semifinalen, alltså den norra finalen!

– Jag tror att vi får möta Hudiksvall där faktiskt.  

Och vilka möter ni i finalen?

– Jag tror på Troja. De har inte mycket press på sig och ser intressanta ut, homogena. Backsidan har alltid varit bra, men i år ser de vassare ut på forwardssidan med. Sedan är det flera andra lag med som ser bra ut med, så visst kan det bli andra lag med.

Lämna ett svar