Sköna premiärsegrar för favoriterna!

Idag drog det så äntligen igång, seriespelet i hockeyettan. Tre matcher stod på agendan, med tre förhandsfavoriter som mötte lag som tippas lite längre ner i serien. Och det kom att bli programenliga vinster för favoriterna, men också sköna besked.

Själv så kollade jag på två av matcherna, dels Blekingederbyt Karlskrona-Mörrum, dels norrderbyt Boden-Kalix. Två matcher med lite olika matchbilder, men där ändå förhandsfavoriterna till slut.

Karlskrona har åkt och jagat lite mål under försäsongen. Laget har spelat helt ok, men inte alls fått den utdelningen laget önskat, och det har blivit några överraskande förluster. Precis som föregående säsong med andra ord. Man har inte alls varit heta nog framför mål, och då kvittar det om man har ett spelövertag.

Därför var givetvis dagens 6-0-seger ett riktigt skönt besked. För när det började spelas om poäng så steppade många i laget upp och idag kunde ingen klaga på att de inte tog striden framför motståndarkassen. Det kanske ofta är så, att det är svårt för stjärnorna i storlagen att tagga till riktigt när det inte står poäng på spel, men nu när det inte bara stod poäng på spel utan det även var ett hett derby inför finfina 2973 åskådare, så kopplades jävlaranammat på.

Allra hetast var Axel Björnkvist. Han öppnade målskyttet i en rätt jämn och tillknäppt förstaperiod, och gjorde sedan såväl 4-0 som 5-0 dessutom, med andra ord ett hattrick direkt. Snacka om att presentera sig direkt i sin nya klubb!

Men han var inte ensam om att vara på plats, så fort pucken las på mål av Karlskronabackarna så var det spelare framför mål och både styrde och skymde. Det var den stora skillnaden lagen emellan idag. För medan Karlskrona gjorde det väldigt jobbigt för Didrik Jansson så hade Carl Malmkvist en rätt behaglig resa fram till den hållna nollan, trots att skottstatistiken var jämn (34-31).

Andra sköna besked var att det var lite mer fart i Karlskronas anfallsspel jämfört med förra säsongen. Det gick lite snabbare att gå från erövrad puck i egen zon tills att man befann sig i anfallszonen. I och för sig fick man en del hjälp av att Mörrum var tvungna att chans och kliva på och på så vis öppnade upp för spelvändningar, men det gäller ju att utnyttja det med och det gjorde man också stundtals i alla fall. Positivt var givetvis också att två tilltänkta målskyttar, Alexander Bergström och Lukas Sjöblom, också fick göra mål.

Mörrum då? Ja men det var inte så illa som siffrorna utvisar. Man höll spelet väl uppe långa stunder och hade också några bra anfallssekvenser. Men som jag skrev tidigare, man hamnade alldeles för ofta på utsidan, och även om man la en del puckar på kassen så var det aldrig någon där och kunde störa Malmkvist. Men visst visade Vilmer Stahmann, Khalid Ibrahim och kanske framför allt backarna Isak Renemark och Leo Klavhed, att det finns kvalitet i laget.

***

Om det var en rätt rak väg för Karlskrona fram till sin premiärseger, så var den lite krokigare för Boden. För efter den första perioden så var det Kalix som hade gått fram till en 2-0-ledning. Laget hade så långt utnyttjat två Bodenmisstag och Boden var lite i brygga, då en storspelande Linus Marcko murade igen.

Men när Boden fick två raka utvisningar med sig i den andra perioden så kom 1-2 och strax efter också 2-2. Sedan var det en match där initiativet böljade lite fram och tillbaka, men där ändå Boden kändes lite närmare ett ledningsmål. Därför var det naturligt när till slut Karl Andersson kunde trycka in 3-2 med mindre än fem minuter kvar och sedan kom också 4-2 i numerärt underläge genom Josh Laframboise och segern var bärgad.

Det var en seger som inte bara betydde tre sköna poäng för Boden, utan det var givetvis också ett plus att det var två av de tilltänkta målskyttarna som gjorde de två avgörande målen. En bra start för en målskytt kan göra underverk!

Kalix då? Ja jag tyckte dagens match var ett klart fall framåt jämfört med de bleka insatserna jag såg av dem i DM. Framför allt hade man en betydligt bättre struktur på försvarsspelet, så jag antar att de hårdgnuggat på just den detaljen de här två veckorna som gått sedan DM. För någon tid på att gnugga powerplay verkar de i alla fall inte ha lagt. För trots tio minuters powerplay så skapade man inte en enda het målchans, tvärtom så släppte man alltså ett mål i spel en man mer. Med bättre skärpa i powerplayspelet kunde man mycket väl ha nypt poäng i matchen, mer skiljde det inte!

***

Forshaga vann programenligt mot Grästorp. Men Grästorp ska ändå ha cred för att de aldrig gav upp. För trots 0-4underläge efter halva matchen så krigade man sig upp till nästan kontakt, 3-5 slutade till slut matchen.

Lämna ett svar