Kalla mig expert!

Varning för skryt! ;-D
Att tippa är ingen enkel vetenskap, men ju mer man känner till om lag och om omständigheter kring en match desto mer rätt brukar man hitta. Och jag har verkligen grottat ner mig i hockeyettan och vill påstå att jag kan en hel del om lagen vid det här laget. Något jag vill påstå jag fick bekräftelse på med tanke på hur rätt jag hamnade i mina tips. Eller vad sägs om nedanstående facit?

Halmstad-Troja
Mitt tips: 2-2
Blev: 2-2, 3-2 efter straffar

Piteå-Kiruna
Mitt tips: 3-2
Blev: 3-2

Västervik-Pantern
Mitt tips: 5-1
Blev: 5-1

Väsby-Nyköping
Mitt tips: 6-1
Blev: 9-0

Mariestad-Borås
Mitt tips: 3-3
Blev: 2-4 (sista målet i tom kasse när Mariestad jagade 3-3)

Alvesta-Tyringe
Mitt tips: 4-2
Blev: 1-1, 2-1 efter sudden

Med andra ord: Hälften av de sex matcherna med exakt rätt resultat, och i alla fall i häradet på två av de andra tre matcherna. Den enda plumpen var att Alvestas seger kom först efter sudden.

***

Själv var jag på plats i Mariehus arena och fick själv hålla tal när Boislegendaren Filip Thörnqvist hyllades genom att få sin tröja hissad i taket. En värdig och fin hyllning där kaptenen i sin familjs och vänners omgivning verkligen fick den där uppskattningen som han så väl förtjänat. Han kom för övrigt upp och var med i klacken i den tredje perioden, en fin gest av honom som än en gång visade vilken fin och omtänksam människa han är.

Matchen då? Jo en riktigt häftig tillställning som andades slutspelskänsla, med bra tryck från läktarna och med ett närkampsspel där inget av lagen ville ge sig. Det smälldes friskt både till höger och vänster, och det var verkligen en kamp ute på isen. Mariestad hade kanske greppet under större delen av matchen, men en lite svagare andra halva av tredje perioden räckte för att Borås skulle både kvittera och ta ledningen för att sedan avgöra i öppen kasse. En bra match mellan två bra lag, där Borås visade att de kommer bli riktigt tunga att möta i vinter.

***

Jag snabbkollade också Halmstad-Troja och Piteå-Kiruna, de två andra matcherna jag lyfte fram som extra intressanta. Halmstad såg länge ut att ha greppet om sin match, man ledde med 2-0 och man stängde ner Troja på ett effektivt sätt. Men precis som för Mariestad så gick man kanske ner sig lite andra halvan av tredje, samtidigt som Troja ökade intensiteten i sin skridskoåkning och sin fysik lite grann, och på så vis både reducerade och även kvitterade med 10 sekunder kvar. Det är svårt att spela prickfritt i 60 minuter mot bra motstånd, och det kostade både Mariestad och Halmstad poäng idag.

Piteå tog ett tidigt grepp om matchen mot Kiruna, och 3-0 stod sig långt in i tredje perioden. Men också Piteå tappade sista halvan av tredje. Kiruna reducerade två gånger om, men orkade inte hela vägen ifatt. Men även här alltså ett exempel på hur svårt det är att hålla nivån i 60 minuter.

***

Idag spelas många matcher, men visst finns det några som är mer intressanta än andra. Här är de två jag tycker ser mest spännande ut:

Tranås-Lindlöven

Två tippade topplag i den västra ettan och två överraskningslag från förra säsongen. Lindlöven har bytt tränare men har fått behålla stora delar av laget. För Tranås är det tvärtom, de har samma tränare men stora delar av laget är utbytt. Det borgar för en rätt oviss match där det är svårt att veta var lagen står riktigt. För det man kan utläsa av matcherna jag sett hittills är att träningsmatcher och seriematcher är två vitt skilda saker, intensiteten har varit en helt annan när poäng stått på spel. Båda lagen vill spela rätt lika, stänga mittzonen och därifrån snabbt ställa om, så detta tror jag blir en kamp om att vinna just mittzonen. Vilka klarar av att såga sig igenom mittzonen bäst? Jag tror på en knallhård och jämn tillställning, 2-2.

Tyresö/Hanviken-Visby

Under en träningsmatch så körde Tyresö/Hanviken fullständigt över Visby och vann med klara siffror. Då saknade dock Visby en hel del spelare, samtidigt som det ÄR en annan sak med träningsmatch och seriematch. Tyresö/Hanviken har dock fått behålla hela sitt lag medan Visby till stora delar är ett nybygge, så hemmalaget borde ligga längre fram med att sätta sitt spel. Därför får de vara favoriter hos mig, 4-2.

Omslagsfoto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar