Dubbla besked

Det var verkligen klasskillnad när Troja igår körde över ett annat topptippat lag, nämligen Västervik, med klara 4-1 igår. Troja var bättre på allt, och har verkligen tagit stora steg jämfört med föregående säsong, medan Västervik mest såg ut att bestå av ett gäng individualister.

För att bli ett framgångsrik lag så finns det tre viktiga faktorer man bör vara bra på. Det handlar om fart, det handlar om styrka, det handlar om att hänga ihop. I alla dessa tre delar så var det utklassning igår.

Farten får man naturligtvis genom att åka mycket skridskor i högt tempo, men det klarar såväl Trojas som Västerviks spelare av. Skillnaden är att Troja hade en helt annan fart i spelet. För att få fart i spelet så måste passningarna sitta på bladet på spelare som har just fart, då går det undan när man kommer till anfall, då blir man svårstoppade. Troja hade igår en helt annan precision i passningsspelet, och framför allt spelade man på rätt spelare, de som hade farten uppe. Det var hårda pass på tejpen och bra mottagningar, och understundom kändes det som att Troja sköljde över Västervik. Västervik å sin sida hade för det första betydligt sämre precision i passningsspelet, för det andra så spelade man på stillastående spelare, fanns det ett bra val (det fanns det dock alldeles för sällan) och ett dåligt så valde man ofta det dåliga. Man gjorde ofta också svåra val, istället för att som Troja spela ett enkelt pass på spelare i fart. Så medan Troja såg ut att åka fram över isen som en sportbil, så tuffade Västervik på som en traktor.

Den andra egenskapen, styrka, är en inställningsfråga. Såväl Västervik som Troja har antagligen precis lika starka spelare, men Troja vann en stor majoritet av närkamper under match, just för att man var beredda att ta kampen. Trojanerna var inte rädda för att ta plats framför mål även om de visste att det skulle göra ont, hela tiden fanns det Trojaner framför Viktor Kokman i Västerviksmålet, för att skymma, för att slå in returer. Det var ingen slump att två av målen kom på retur, Trojanerna var på plats där det hettade till. Västervik var inte alls beredda att ta samma strider. De hamnade hela tiden på utsidan, och även framför egen kasse så var de inte heta nog. Den fysiska matchen vanns på knockout av Troja.

Men den överlägsnaste segern togs nog i grenen att hålla samman. För medan Trojanerna såg ut att vara fem man runt pucken hela tiden, så var Västervik ofta ensamma eller möjligen två. Det var som att Trojaspelarna hängde ihop med ett osynligt gummiband på isen, där det kunde töjas ut lite grann vid behov, men där delarna ändå hela tiden höll samman. Västerviks spelare kändes som mer utkastade öar på ett öppet hav, där man inte alls gav varandra det understöd som är viktiga för att inte enkelt bli avväpnade.

Troja imponerade verkligen, samtidigt som Västervik var en stor besvikelse. Där finns det mycket att jobba på.

Till sist säsongens dråpligaste händelse. Viktor Kokman ramlar ur målet helt omotiverat och ger Filip Lennström öppen kasse!

Klipp från Hockeyettanplay.

***

Jag såg tyvärr endast Troja-Västervik igår, men lite reflektioner över övriga resultat kan jag ändå ge er.

Boden-Clemensnäs 0-2
En av två stora skrällar i norr. Efter en rätt bra insats senast mot Sundsvall, så kapsejsade Boden fullständigt i matchen mot Clemensnäs. Bodentränaren Robert Bergdahl var naturligtvis inte nöjd efter matchen, utan menade att det var en undermålig prestation, och det är bara att hålla med. Samtidigt cred till Clemensnäs som nu gick om Boden i tabellen och ligger trea.

Sundsvall-Örnsköldsvik 4-3 e str
Den andra skrällen. Serieledande Sundsvall hade fullt sjå mot tidigare nollpoängaren Örnsköldsvik. Man låg under med 0-2 en bit in i andra perioden, men när man vände till 3-2 med tre snabba mål så trodde jag att matchen var körd (ok, jag tittade faktiskt på 10 minuter av denna match med), men Örnsköldsvik visade styrka och kvitterade sent i tredje. Nu vann Sundsvall efter straffar till slut, men starkt av Örnsköldsvik och det visar vikten av att behålla ödmjukheten som topplag.

Piteå-Kalix
Kalix gav verkligen Piteå en riktig match, gästerna vann skotten med 31-23 och är nog besvikna över att den goda insatsen inte gav en enda poäng.

Huddinge-Väsby 0-5
I en period lyckades Huddinge hålla målmaskinen Väsby stången, men sedan var det kört. Nu har Väsby hela 28-2 i målskillnad efter fyra matcher!

Halmstad-Alvesta 4-3 e sd
Den största överraskningen i söder. Halmstad tappade poäng mot ett Alvesta som tippas långt ner i tabellen. Alvesta har faktiskt tagit poäng i tre av fyra matcher så här långt.

Mörrum-Tyringe 3-1
Mörrum fick ta sin första trepoängare för säsongen, det måste vara riktigt skönt för en tippad allettanutmanare som kanske inte riktigt motsvarat förväntningarna. För Tyringes del var det första nollpoängaren.

Pantern-Karlskrona 1-5
En planenlig seger för Karlskrona. Man fortsätter vara hypereffektiva i lägena.

Lämna ett svar