Toppmöten!

Det är framför allt i de västra ettan det är tätt mellan toppmöten, och det är viktiga poäng på spel i varje omgång, när de sex förhandstippade allettanutmanarna stöter på ideligen. Så också idag, där det spelas två riktigt intressanta matcher. Men det spelas också ett par rätt intressanta matcher även på annat håll.

Lindlöven och Mariestad har mött varandra i många möten i den västra ettan under åren, och år för år så har Lindlöven tagit kliv framåt och är numer ett rätt givet topplag i inte bara den västra ettan. Förra säsongen kom man hela vägen till semifinal efter en fin tredjeplats i allettan, och till denna säsong har man visserligen blivit av med två viktiga pjäser, men ersättarna i form av bland annat Oliver Arle Östergren är minst fullgoda, ja faktiskt kanske bättre. Det har Lindlöven visat så här långt med, för man har inkasserat tre raka segrar, och två av matcherna mot var andra topplag i den västra ettan, Tranås och Dalen. De är med andra ord otroligt svårslagna, och säkert också fyllda av självförtroende. Det lär med andra ord bli en väldigt tuff uppgift för Mariestad, speciellt som lagen emellan alltid spelat jämna matcher, tre av de fyra senaste mötena har slutat med uddamålsseger. Lite extra krydda åt tillställningen får Lindlöven ifrån kanske att Mariestad har värvat ett par Lindlövenspelare de senaste åren, dels Jesper Broeng som numer spelar i Vimmerby i allsvenskan, dels Johannes Jämsén, som dock fick vända tillbaka sedan han inte motsvarat Mariestads förväntningar. Det är säkert en väldigt revanschsugen Jämsén på isen i eftermiddag!

Mariestad inledde seriespelet med en förlust mot ett starkt spelande Borås, kanske inget fiasko, men absolut inte vad man hoppats på. Det gav ommöbleringar i kedjorna och efter det så har man fått till spelet betydligt bättre och står nu på två raka segrar, den senaste mot ett annat förväntat topplag, Forshaga. Jag tror som sagt var detta blir en ruskigt tajt match, mellan ett Mariestad som kommer satsa offensivt med hård checking och långa anfall. Lindlöven spelar mer omställningsspel, så det kan nog passa Lindlöven bra med att få ligga på försvarssida för att sedan snabbt slå till när man erövrar pucken. Annars är det ofta powerplay som avgör så här jämna matcher, och där har lagen faktiskt ruskigt ojämn statistik. Båda har nämligen riktigt bra powerplaystatistik (42,86%-33,33%) men samtidigt sanslöst dåligt boxplay (57,14%-66,67%), summerar du bådas siffror så ger de exakt 100%, en lite märklig slump kan tyckas. Men en rekommendation till båda lagen är i alla fall att inte dra på sig utvisningar, för då lär det smälla.

***

Det andra toppmötet står mellan Borås och Tranås. Borås är det lag i västra som imponerat mest kanske, då man står på tre raka segrar. Utöver tidigare nämnda Mariestadssegern är det dock mot två lag man bör slå. Men man har framför allt visat upp en tung och tät defensiv med endast fyra insläppta mål så här långt, men offensiven skäms inför för sig en heller. Borås och Tranås är annars inga vana duellanter, detta då Borås spelat i södra sedan man återkom till ettan, medan Tranås spelat i västra under perioden.

Tranås har varit lite upp och ner så här långt. Visserligen har man tagit poäng i alla tre matcher, men en suddenförlust mot Lindlöven och en suddenseger senast mot Mjölby är kanske inget att skriva hem om, speciellt senaste matchen mot Mjölby var undermålig med tanke på vilket starkt lag man ställer på benen.  Det lär med andra ord vara ett riktig revanschsuget Tranås ikväll, men frågan är om det räcker? Jag tror att det kommer bli en riktig batalj, mellan två lag som gillar att ligga nära och spela fysiskt, samtidigt som Tranås kanske vill ha ett lite mer fartfyllt spel. Kan Tranås komma ur Borås fysiska grepp så är det fördel dem, annars är det fördel Borås.

***

I östra tar Visby emot ett Vallentuna som gärna skräller lite. Vallentuna är det lag som kanske bäst kan utmana de tre stora elefanterna i östra (Visby, Väsby och Tyresö/Hanviken). Men nog är Visby rätt klara favoriter, för sedan debaclet i premiären mot Tyresö/Hanviken har man ändå sett rätt stabila ut.

***

I södra är kanske den intressantaste av de båda mötena drabbningen mellan Halmstad och Mörrum. För ovanlighetens skulle har Halmstad fått bära ett stort favoritskap i serien, inte omotiverat med tanke på sitt fina facit de senaste åren och de fina värvningarna under silly season. Men hittills så har man kanske inte riktigt levt upp till de högt ställda förväntningarna, för utöver en stark suddenvinst emot Troja i premiären har spelet inte alls sett så smooth ut som det brukar göra. Senast tappade man poäng mot Alvesta, ett lag man normalt sett slår tämligen komfortabelt. Nu väntar en ny lite lurig motståndare, Mörrum, som absolut skulle kunna besegra hemmalaget om Halmstads spel ånyo hackar.

Mörrum har visserligen inte heller inlett så starkt som man trott och hoppats, men sedan tog man i alla fall sin första trepoängare när man slog tillbaka ett Tyringe som ändå gått oväntat starkt under uppstarten mer 3-1. Det kanske är ett tecken på att man hittat mer rätt i spelet, och då kan man mycket väl utmana ett Halmstad om de inte är på topp.

***

Det spelas också en match där utgången känns väldigt given. För bottenlaget Pantern ska åka till Ljungby för att ta sig an ett Troja som imponerade i senaste matchen mot Västervik. Kan de komma upp i 90% av den kapaciteten så ska man ta hem detta komfortabelt.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar