Det finns förbättringspotential

Igår spelades två toppmöten i den västra ettan, och det blev lika jämnt som man på förhand kunde tro. Till slut vann dock fyran Mariestad borta mot tvåan Lindlöven med 5-3, medan serieledande Borås slog femman Tranås med 3-1. Det var två bra matcher, men ändå så finns det förbättringspotential för två av lagen.

För Mariestads del så imponerar man offensivt, och framför allt visar de upp vilken bredd de har. Tidigare har det varit första och tredjekedjan som legat bakom lagets segrar, igår var det andrakedjan som klev fram och gjorde fyra av de fem målen. Allra bäst var Max Wennlund med tre mål och ett assist, och han dominerade också i det defensiva spelet.

Problemet var bara att alla försvarsspelet inte var lika klockrent på alla håll. Efter en förstaperiod där Mariestad hade bra kontroll på händelserna så övergick det till en riktig sluggerfest i den andra där lagen likt två tungviktare bestämt sig för att gå till attack utan riktig tanke på att försvara sig. Visst, Mariestad gick vinnande ur den striden (man vann perioden med 4-2), men man måste kunna kombinera en stark offensiv med ett betydligt mer resolut och konsekvent försvarsspel.

För i egen zon så var andra perioden inte alls bra för gästerna. Man slog bort flera uppspel och var då ur position när Lindlöven erövrade pucken, och det såg ut som hela havet stormar i några byten i Bois försvarszon. Man var för heta och gick ut två spelare på samma Lindlövenspelare som hade pucken under kontroll, och som då enkelt kunde passa förbi och så var man kort om spelare på annat håll i zonen. Man förlorade också alldeles för många närkamper trots att man var en man mer. Så tilläts också Lindlöven göra två mål i perioden, och hade då ändå häng på Bois trots att Bois var lika lysande offensivt som man var bleka defensivt.

Förra säsongen hade Mariestad ingen plan B när det såg så svajigt ut defensivt. Det har man i år, och det visade man sedan i den tredje perioden. Man valde då att börja styrspela istället för att checka högt, och helt plötsligt såg det betydligt stabilare ut. Under 19 minuters spel så hade Lindlöven en enda målchans, och den gjorde de mål på. Sedan hade de också ett par chanser sedan de plockat ut målvakten och spelade en man mer, men det slutade med mål i öppen kasse.

Lindlöven gjorde ingen dålig match, framför allt visade man upp ett riktigt kreativt och bra anfallsspel. Men Mariestad VAR det bättre laget och vann rättvist, men det kommer inte hålla om man visar upp det svaga försvarsspel man visade upp i andra perioden. Och man ska inte behöva spela SÅ defensivt som man gjorde i den tredje perioden, man måste kunna bjuda till offensivt och ändå spela ett mer strukturerat försvarsspel. Det finns utvecklingspotential om man säger som så.

***

Jag såg tyvärr inte Borås-Tranås, men kan ändå läsa mig till att det finns förbättringspotential även för Tranås del. För tredje matchen av fyra spelade så här långt hamnar man nämligen i ett tidigt 2-0-underläge. Man är inte alls med från start, igår tog det bara drygt fem minuter för Borås att skaffa sig en tvåmålsledning. Då spelar det ingen roll att Tranås sedan spelar upp sig, man har inte råd att ge bort två mål innan man börjar spela, speciellt inte mot ett bra lag som Borås. Mot Lindlöven låg man under med 2-0 efter 11 minuter och förlorade efter sudden, och mot Mjölby tog det mindre än 9 och där tappade man en poäng. Utan dessa svaga inledningar så kunde man haft betydligt fler poäng än de sex man spelat in så här långt. Tränare Horsky får komma på ett sätt att göra laget redo från första nedsläpp, annars så kan det bli svårt att nå en allettanplats.

***

Jag skrev om att Vallentuna var det lag som var närmast att kunna rubba de tre stora. Det visade man också igår, där man gav Visby en riktig fajt i tre perioder, även om Visby till slut kunde vinna med ynka 1-0. Visby har haft lite svårt med målskyttet, och igår gjorde man alltså bara ett mål trots att man vann skotten med 40-11. Det var Vallentunas andrekeeper Erik Forss som verkligen visade sig på styva linan.

***

I söder så var Halmstad betydligt mer påkopplat än man varit det senaste och körde över Mörrum med hela 7-1. Starkt av Halmstad, men Mörrum kan inte vara nöjda med sin insats.

Troja körde ju över Västervik med 4-1 senast, igår så väntade jag mig en än större överkörning nr nykomlingen Pantern kom på besök. Men Pantern stod upp riktigt bra, och Trojas 4-1-mål kom i öppen kasse. Tyvärr fick matchen ett tråkigt efterspel, det här kunde man läsa på Black Panters facebooksida:

Då vi varit flera gånger i Ljungby tidigare, har vi skaffat oss ett gott renommé hos Troja som förening. Det innebär att vi alltid får ett gott bemötande av deras publikvärdar. Så också denna gången. Efter matchen tackade deras säkerhetsansvarige oss för trevligt uppförande. Sedan skulle två ordningsvakter eskortera oss 11 personer på bortastå ut ifrån ishallen. Det behövdes då det bland hemmapubliken fanns huliganer. När vi väl kom ut på parkeringen, lyckades några av dem, ge sig på en 11-årig pojke och med ett våldsamt beteende, rycka hans egen Panternflagga från honom och sedan springa iväg därifrån i rasande fart.

Det var den 11-åriga pojkens allra första bortaresa med Black Panter. Han hade sett framemot detta. Designat en egen flagga som hans mamma sedan sytt upp till honom. Kretiner finns i vårt samhälle. Här var det fråga om kretiner i övre tonåren och lite mer, som väljer att ge sig på en 11-åring och stjäla hans flagga. Det är så lågt man kan komma som människa. Finns inte ord för vad vi känner kring detta vansinne. Naturligtvis följer polisanmälan med flera åtgärder. Supporterklubben ställer upp för vår 11-åriga medlem, med såväl stödjande samtal som annat. Panternfamiljen den finaste av familjer!”

Väldigt tråkigt givetvis, och jag hoppas att de nötter som gjorde detta stängs av, för att ge sig på en liten elvaåring är ALDRIG ok!

***

Dagens matcher då? Jo bara två till antalet och inga riktigt heta möten. Men visst är man lite nyfiken på om Västervik kan steppa upp efter den bleka insatsen senast mot Troja. Alvesta står för motståndet, och de är tillräckligt vassa för att straffa Västervik om de inte steppar upp jämfört med Trojainsatsen. Den andra matchen spelas i östra mellan Nyköping och Surahammar. Kan Nyköping ta sina första poäng eller ska Surahammar fortsatt visa bra tendenser?

På omslagsfoto: Max Wennlund, dominant i mötet Lindlöven-Mariestad.
Fotograf: Sofie Alexandra Kitteröd