Storheterna positionerar sig

Visst är det roligt med skrällar och lag som underpresterar, det skapar en nerv i serielunken och en buzz som är bra för intresset. Men i år är det så gott som kliniskt med såväl positiva som negativa överraskningar i tabellerna, undantaget nykomlingen Sollentuna. Istället positionerar sig de förutbestämda storlagen och försöker på bästa sätt visa att just de blir att räkna med.

Ett lag som verkligen visat sig från sin bästa sida så här långt är Karlskrona. Igår så tog de sin sjätte raka seger när real Västervik besegrades med 3-2. Nu såg jag inte matchen själv, men det ska ha varit en riktigt bra match i högt tempo och med intensivt spel. Att Karlskrona till slut avgick med segern är dock inte så konstigt, på något vis så brukar alltid laget i medgång få med sig de där viktiga studsarna som är skillnaden i jämna fajter. Om det beror på självförtroende eller något annat är jag inte man att svara för, men det är ytterst sällan ett lag som har det lite trögt lyckas ro hem segern när det står och väger. Så Karlskrona byggde på sitt självförtroende ytterligare och ser just nu ut som ett givet semifinallag åtminstone. För Västerviks del var det ändå ett fall framåt, man gjorde antagligen sin bästa match för säsongen och det finns mycket de kan ta med sig.

Igår vann också Troja med tydliga 5-1 mot Mörrum sedan man gått från 0-1 till 4-1 på tio minuter i period två. Troja fortsätter med andra ord att imponera, och vill säkert ha ett ord med i semifinalsnacket i söder med.

Mariestad och Borås visade också igår att de vill vara med i snacket. Borås vann med klara 6-0 mot Grästorp, medan Mariestad körde över Mjölby med 8-1. Borås är därmed obesegrade, inte ens under försäsongen förlorade de någon match! De som avfärdar dem med en axelryckning kan kanske ångra sig fram i en alletta. För Mariestads del kom en hel del positiva besked, bland annat så verkar man ha hittat en ny vass anfallsduo sedan Kevin Engvall och Adam Karlsson satts ihop till den andra perioden. Adam Karlsson var egentligen petad, men fick kliva in i andra perioden och gjorde såväl mål som två fina assist till Kevin Engvall (som gjorde 2+1). Det gick undan när de både blixtsnabba forwardsen ställde om! Nu har Mariestad precis som Troja fem raka segrar.  

***

Idag spelades också två intressanta toppmatcher. Dels så åkte serieledande Piteå till Sundsvall för att ta sin sjätte raka seger och därmed segla upp som ett potentiellt semifinallag i norr på allvar. Men Sundsvall tog ner dem på jorden med en 4-3-seger, där man framför allt imponerade i andra perioden där man malde ner Piteå djupt ner i egen zon långa stunder. Och det var inte bara förstakedjan som visade framfötterna! Nu känns det betydligt mer öppet i norr, det ska bli spännande att se vad Hudiksvall går för imorgon efter sitt långa uppehåll.

Till sist så hakade Tranås på allettantåget när man 3-1-besegrade Dalen. Vid förlust hade det börjat se lite prekärt ut för Tranås, som endast hade sex poäng på de första fem matcherna, men i och med segern så är man nu endast målskillnad bakom Forshaga på den femte platsen. Tranås gjorde en stabil insats, där Dalen hade spelmässigt övertag stundtals, framför allt i den första perioden, men man hade förtvivlat svårt att komma på insidan av ett solitt spelande hemmalag.

Till sist: Surahammar besegrade Enköping med 2-0 borta och hakade därmed på i allettanjakten. Nu är man på samma poäng som både femman Vallentuna som sexan Visby med fem matcher spelade för samtliga lagen.

Lämna ett svar