Det tätnar i västra!

Drygt en tredjedel av serierna har nu spelats, och redan är trenden tydlig. Spänningen i två av de fyra serierna är obefintlig, medan den verkar leva ett tag till i alla fall i den östra. Men det stora hoppet om att få uppleva drama får istället ställas till den västra ettan, där helgens resultat bidrog till en riktigt spännande, het och jämn tätstrid. Idag tänkte jag vi ska kika lite på streckstriderna i de fyra serierna.

I den södra ettan så är Karlskrona, Halmstad och Troja i praktiken redan klara för allettan. Samtidigt kör Västervik fullständigt kör över alla de fyra bottenlagen, då spelar det mindre roll att de har svårt att leverera med de tre topplagen, de har ändå fyra poängs marginal ner. Söderserien känns med andra ord redan nu avgjord, den lilla spänningen som ändå kan finnas är om något av de fyra bottenlagen kan utmana om kvotplatserna. Men så måste något lag kliva fram och vinna en stor majoritet av matcherna mot bottenkollegorna, för mot topplagen lär de kamma noll, skillnaden i klass är för stor helt enkelt. Än så länge har inget av de fyra där nere riktigt tagit den bollen, och lyfter sig inte något av dem så blir det nog svårt att ta en kvotplats.

***

I den norra ettan må det se lite mer ovisst ut, men det är mest en illusion. Anledningen till att det ser öppet ut är att Hudiksvall spelat 3-4 matcher färre än konkurrenterna, när de spelat ifatt så kommer de med nuvarande poängsnitt ha ungefär fem poäng ner till strecket, precis som nuvarande tvåan och trean Sundsvall och Piteå. Clemensnäs har dock gjort det bra och lär sluta femma, och poängsnittet är så pass bra att kan man behålla något liknande så är man definitivt med och bråkar om en kvotplats till allettan.

***

I den östra ettan så lever serien dock för stunden, även om en spik i kistan slogs in igår när Tyresö/Hanviken vände ett 1-3-underläge till en 5-4-seger i slutsekunderna. Det gör att man nu ryckt lite i streckstriden, där Väsby och Visby redan i praktiken är klara för allettan redan. Huddinges kräftgång har öppnat upp om den sista platsen dock, för nog klarar väl Vallentuna av att norpa en av platserna? Den sista platsen ser i nuläget ut att stå emellan överraskningslaget Sollentuna, som nu verkar ha tappat lite momentum efter en stark start, och Surahammar, som spelat oväntat stabilt och igår besegrade just Sollentuna med 3-2 efter sudden. Nu skiljer endast två poäng mellan de båda lagen, och då har Surahammar en match färre spelad. Nu avgörs mycket om vilket av de båda lagen som klarar av att bita i och fortsätta leverera över tid.

***

Så till den västra ettan, serien som ser ut att få stå för spänningen denna säsong. I och med Danlens seger mot Mariestad efter sudden, och Tranås seger mot Forshaga med 6-2 (i en tillställning som verkligen var upp och ner i prestation av de båda lagen), så är det nu snuskigt jämnt. Eller ja, Borås har ryckt åt sig en trepoängsledning och även Mariestad har lite marginaler neråt, men sedan kommer Dalen på 13 poäng följt av Lindlöven, Tranås och Forshaga som samtliga har 12 poäng. Tranås seger var med andra ord riktigt viktig för att de inte skulle tappa i streckstriden, precis som varje toppmatch (vilket är många) kommer vara av typen sexpoängsmatcher. Att avgöra vilka fem lag som går till allettan är i praktiken omöjligt, men samtidigt så har sexan rätt bra med poäng och bör kunna vara med i kampen om en kvotplats.

***

Men hur ser det då ut i kvotplatstävlingen just nu? Jag kör som vanligt min veckoavstämning med nuläget!

Allettan norra

1. Boden

1. Väsby

2. Sundsvall

3. Piteå

3. Tyresö/Hanviken

4. Clemensnäs

4. Lindlöven

4. Sollentuna

5. Vallentuna

Allettan södra

1. Karlskrona

1. Borås

2. Halmstad

2. Mariestad

2. Visby

3. Troja

3. Dalen

4. Västervik

5. Tranås

Kvotplatssställningen:

5. Hudiksvall 2,2 poäng/match +2 i målskillnad/match (till norra allettan)

6. Forshaga 1,71 poäng/match +0,29 mål/match (till södra allettan)

Dessa jagar närmast en kvotplats (lag med ett snitt på 1 poäng eller högre)

6. Surahammar 1,47 poäng/match -0,29 mål/match

7. Wings 1,14 poäng/match -1,57 mål/match

5 Hudiksvall 2,2 poäng/match, 2 målskillnad/match, 2,6 mål/match (till norra allettan)

6 Forshaga 1,71 poäng/match, 0,29 målskillnad/match, 3,14 mål/match (till södra allettan)

7 Borlänge1 poäng/match -0,57 målskillnad/match 2,29 mål/match

8 Huddinge 1 poäng/match -1 målskillnad/match 2,86 mål/match

8 Grästorp 1 poäng/match -1,71 målskillnad/match 2,14 mål/match

5 Mörrum 1 poäng/match -2,13 målskillnad/match 4 mål/match

9 Mjölby 1 poäng/match -2,29 målskillnad/match 4,57 mål/match

Foto: Fotograf Erik Hellqvist

Lämna ett svar